Kleur eiken kast verwijderen

Hermanneke

  • #1
Ik heb een eiken wandkast met bijhorende eettafel en stoelen. deze zijn destijds donkerbruin gekleurd, maar ik weet niet of dit met olie, beits of boenwas gedaan werd. nu zou ik graag deze donkere kleur willen verwijderen zodat ik het oorspronkelijke blanke hout terugkrijg om dit dan nadien verder te behandelen ((andere kleurtje, misschien vernis ?).
heeft iemand tips of de juiste werkwijze om deze klus te klaren ?
bedankt en groetjes.
 

Jvsteenb

  • #2
Er is een grote kans dat de meubels destijds behandeld zijn met ammoniakdamp, in een afgesloten ruimte. Het wordt ook wel "roken" genoemd, en wordt vrijwel alleen bij eiken toegepast.
Door kleinschalige/ambachtelijke meubelmakers wordt dit niet meer zoveel toegepast, vanwege de mogelijke gezondheids- en milieubezwaren als er ongewild ammoniakdamp vrijkomt, maar industrieel is het nog steeds erg populair, daar is het proces ook goed te beheersen.

De kleuring die hiermee optreedt zit echter diep in het hout, enkele mm's minimaal. Dat ga je er dus niet uitschuren.

Je kunt het gekleurde hout wel weer terugbleken met een middel dat oxaalzuur bevat, of met een waterstofperoxidebehandeling.

Het hout wordt er wel wat "vlak" en karakterloos van, maar dat is mijn persoonlijke mening, misschien vind jij het wel erg mooi.

Zelf doen zou ik je niet aanraden - waterstofperoxide en oxaalzuur zijn sterke oxidatoren, en oxaalzuur is daarnaast ook nog eens behoorlijk giftig. Er zijn bedrijven die dit soort dingen prima beheersen, en die dan ook gelijk kunnen ontlakken, dat is al een uitdaging op zich.



vr. gr.

Job
 

H@ns

  • #3
Ter aanvulling:
Bij chemisch beitsen met ammoniak wordt de kleur grijsbruin.
Als de kleur echt diep warm bruin is dan is er gewoon gebeitst met een kleurstofbeits.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu