Klein trapgat/groot hoogteverschil: welke trap

Max1974

  • #1
Zit op allerlei manieren te puzelen, maar kom er niet uit.

Ik heb een klein trapgat en een redelijke hoogte, die ik moet overbruggen: trap naar de zolder, die nu een slaapkamer wordt.

Huidige trap is recht, onderaan draait ie heel iets. Verder is de trap erg steil.
Het liefst zou ik hem minder steil willen hebben (gezien de geringe ruimte zal ik de norm nooit kunnen halen...). Trapgat is 85 cm / 180 cm, hoogteverschil is 270 cm.

Verder zit er aan alle kanten muren, onderaan de trap zit nu nog een deur, maar die mag/gaat eruit. Aan de onderkant het liefst niet te ver uitsteken i.v.m. overloop.

Ik zat zelf te denken aan een trap die begint met een kwartslag en daarna recht (als je dan naar beneden loopt, loop je niet direct tegen de muur).

Iemand anders nog betere ideeën/ervaring? Ik zag op het internet een plaatje van een steektrap met driehoek-vormige traptreden. Dat zou ruimte moeten besparen?
 

Amdusias

  • #2
Je hebt idd, trapreden, die maar op 1 manier zijn te belopen, daar zijn uitsparingen in gemaakt, waardoor je aantrede (afstand voorkant trede tot voorkant trede) groter wordt en dus beter beloopbaar is.

Maar wil je de trap zelf gaan maken? Als dat niet zo is, dan zou degene die hem moet maken, hem zelf moeten inmeten.. en die kan dan beter bepalen wat wel wil, en wat niet.

Mocht je hem wel zelf willen maken, zou je dan even een bovenaanzicht willen tekenen van de muren, kozijnen, en de afmetingen er van er bij, dan kan ik wel voor je bekijken of het anders kan, en er een tekening van maken hoe het eventueel zou kunnen.

Ik heb vorig jaar ook een soortgelijk probleem moeten oplossen, alleen daar had ik wel een rechte steektrap voor gemaakt, die eveneens heel stijl was... en die kwam precies pal achter een deur te staan.

Al met al was hij prima beloopbaar, had namelijk de trede uit de boom laten steken voor extra ruimte voor je voeten. Echter verandert dat niet je aantrede, die bleef nagenoeg erg krap (14cm).

laat het maar even weten van hoe en wat.
 

Max1974

  • #3
Okay, hopelijk werkt dit.



Wat je zit is een topview van de eerste verdieping. Overloop is ongeveer 90-100cm breed. Verder is de trap naar zolder iegenlijk volledig opgesloten door muren, ik kan hem niet vergroten zonder muren weg te slopen. De trap rust als het ware op de bovenkant van de muur van de badkamer. Deur opening is 87cm. Zoals gezegd, de te overbruggen hoogte is 270cm. Op zolder heb ik alle ruimte, de trap mag bijvoorbeeld bovenaan een kwartslag naar rechts wegdraaien.

Ik ga het inderdaad zelf doen, ik heb hulp van een handige schoonvader (40 jaar bouw/hout ervaring, ook hij zag niet echt een andere mogelijkheid).
 

Amdusias

  • #4


Ik dacht zelf zo, in plaats van boven een kwart: juist onder.
Dit zal een groot deel van de korte aantrede doen verkleinen...
Maar ja het blijft een smalle trap, dat wel.

Weet je schoonvader nog hoe hij een trap moet uitrekenen?
Alswel er een uitslag voor maken?
 

Max1974

  • #5
Bedankt, aan zoiets zit ik zelf ook te denken. Is volgens mij de enige optie. Ik had nog een plaatje gevonden van een trap met driehoekige treden:



Op zich wel een grappig concept, kan me voorstellen dat dit wel ruimte opleverd.
Of het mooi is, is een tweede... Is dit overigens wel conform bouwvoorschriften (optrede/aantrede)?
 

Amdusias

  • #6
Er staat me iets bij dat het in scandinavie veel wordt toegepast, maar je kunt het hier ook wel toepassen.

En als je aan de bouwvoorschriften wilt voldoen, dan zou je de muur moeten wegbreken, want trappen zijn nu behoorlijk breed geworden. Ik meen een dikke 100 cm nu het voorschrift is..

Maar daar heb je nu niks mee nodig. Gewoon maken zodat het goed beloopbaar is... en met zo'n onderkwart, krijg je al heel wat meer lengte. Kan aan de verhouding lengte en hoogte wel zien, dat het wel goed komt.
 

Max1974

  • #7
Okay,
Bedankt voor de reacties. We gaan aan de slag.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu