Kit verwijderen / paneeldeur herstellen

RaBe22

  • #1
Ik ben de afgelopen periode druk bezig geweest met het afbranden, vullen, schuren, gronden en lakken van diverse paneeldeuren. Helaas, heb ik hiervoor iets te laat op het forum gekeken waardoor ik de 'foute' kit (= acrylaat kit) hiervoor heb gebruikt.

Nu wil ik de schade (zie foto hieronder) gaan herstellen, maar dit wil ik zo precies mogelijk doen om te voorkomen dat ik straks weer de hele deur moet gaat afbranden en schuren. Ik wil de reparatie van de kit dan ook zo lokaal mogelijk uitvoeren.

Hebben jullie goede tips hoe ik de oude kit het beste kan verwijderen en de naden kan voorbereiden om op te vullen met nieuwe (PU) Kit zodat ik daarna (hopelijk) alleen maar de kit en binnenrand van het paneel hoef te lakken?

 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Acrylaatkit is het aangewezen product om dergelijke naden op de vullen. Op de foto zijn die naden vzv scherpe randen. Hier door krijgt u geen mooi resultaat. Probeer die scherpte weg te schuren.
U kunt deze naden ook uit vullen met 2k-epoxyvuller. Deze kunt u na uitharding schuren, kit niet.
Ervaring leert dat dergelijke paneeldeuren blijven "werken". Meestal verschijnt de scheurvorming na verloop van de jaargetijden ( zomer /winter ) iov krimp-en trekspanningen opnieuw. Kit heeft de meeste rek. Een kwalitatief betere acrylaatkit is acrylaat exterieur.
 

RaBe22

  • #3
Bedankt voor uw reactie.

Begrijp ik u goed dat, ondanks dat de naden al een keer gekit zijn met acrylaatkit en deze zoals de foto open gebarsten zijn, ik gewoon de scherpe kanten hier vanaf kan schuren en vervolgens opnieuw kan vullen en daarna lakken?

Het is dus niet nodig om de 'kapotte'/gebarste acrylaatkit helemaal te verwijderen, maar gewoon de nieuwe naad/scheur op te vullen?

Ik begrijp dat de panelen blijven werken, maar ik wil de scheurvorming tot een minimum proberen te beperken. De huidige barsten/scheuren zijn dan ook heel erg goed zichtbaar waardoor het lijkt alsof mijn voorgaande handelingen (afbranden, vullen, etc.) voor niets zijn geweest.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Wat dicht zit en aan beide kanten van de naad goed hecht hoeft u niet te verwijderen. De openstaande naden afronden is overigens geen klusje van er een schuurpapiertje overheen halen, want u moet wel nieuw hechtvlak maken voor de kit.
Het beste is de geschuurde randen eerst te gronden. Kit bevat weekmakers die de verf op den duur oplossen.
Kit overschilderen is hier de enige optie omdat er anders kleurverschillen gaan ontstaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu