Keuze warmwatervoorziening

Ik ben bezig met een totaalrenovatie van een bungalow, en de volgende informatie:

  • we willen een regendouche, die verbruikt 20 liter per minuut, we zijn met 2 personen en douchen elk 8 minuten, meestal 's morgens
  • 200 m2 vloer voorzien van vloerverwarming, slangen op 10 cm.
  • alles gelijkvloers, geen radiatoren.
  • airco aanwezig in de keuken en woonkamer om te koelen en bij te verwarmen indien nodig.
  • netto warmteverlies van de verbouwde bungalow is berekend op 6 kW.
  • keuken heeft een Quooker met eigen boiler.
  • 30 zonnepanelen met een opbrengst van 10.000 kWh per jaar

Ik vind het lastig een fijne combinatie te vinden voor CV en sanitair water. Kies ik voor een warmtepomp, kan die de regendouche wel van genoeg liters voorzien, of kies ik voor een boiler (electrisch of warmtepomp), en daarnaast met een warmtepomp voor cv. Maar ja, een boiler van 270 liter is te weinig lijkt mij ? De meeste CW5 ketels hebben een minimum CV capaciteit van 8 kW, wat weer te hoog is omdat we maar 6 kW warmteverlies hebben.

Beste oplossing lijkt mij een 8 kW warmtepomp met een CW5 HR ketel waarbij ik dan de CV functie uit laat. Maar dan kan ik niet van het gas af wat op zich niet persé moet, maar aangezien ik genoeg stroom opwek ook weer jammer om gas af te moeten rekenen.

Ik heb nog geen installateur geraadpleegd, dat zal ik nog wel doen. Maar ik ben ook benieuwd wat jullie gedachten over deze situatie zijn.
 
  • Waarschuwing
    Klusidee
    Waarschuwing
  • dan neem je toch een groter buffervat ?
    Dat water kan dan weer over een langere tijd worden opgewarmd.
     
    buffervat voor cv bedoel je of boiler met sanitairwater ? en hoe zou die installatie er in zijn geheel uitzien ? of is het alleen warmtepomp met buffervat of boiler ?
     
    nee een buffervat om warmwater in op te slaan dat je met je warmtepomp produceert eventueel nog iets naverwarmd.

    overleg met je installatie adviseur
     
    Laatst bewerkt:
    in een warmtepomp installatie is een buffervat voor cv en een boiler voor tapwater, u zou bijvoorbeeld een 400 liter boiler kunnen plaatsen waarbij de warmtepomp deze kan verwarmen
     
    Dan heet het geen buffervat meer, maar boiler...
    Je kun wel het water in je buffervat gebruiken om het water in de boiler op te warmen.

    Het belangrijkste verschil tussen een boilervat en een buffervat is dus het doel van het opslaan van het water. Een boilervat slaat warm water op voor in de douche of keuken terwijl een buffervat warm water opslaat voor later gebruik in verwarmingssystemen.
     
    Als je toch een totaal renovatie gaat doen neem dan ook een douche wtw mee in het plan, zeker met deze hoeveelheden verdien je die zo terug, en je halveert je warm water behoefte.

    Wel even nagaan hoe zo'n wtw omgaat met dit soort debieten. Zou jammer zijn als het daar niet op berekent is.
     
    dit is geen opslag van tapwater maar van cv water wat door de wp verwarmt wordt, het sanitairwater loopt hier door een spiraal waar bij grote debieten de warmtoverdracht te klein is en er dus lauw water geleverd word.
    Neem je een boiler dan is deze volledig gevuld met sanitair water wat direct beschikbaar is in grote hoeveelheden. (boilerinhoud voor ongeeveer 80%)
     
    @marn.88: dat klopt, ik heb dat nu ook en kan dat beamen.

    een douche wtw heeft een rendement van 34% bij 12.5 liter per minuut. 19 liter per minuut is onbekend, staat ook niet bij of zo'n afvoer überhaupt zon hoeveelheid kan verwerken, ik moet dat nog navragen. Rendement van 30% vind ik eigenlijk erg weinig.
     
    Kun je geen 2 van die afvoeren plaatsen?

    En tja wat is weinig, er word hier gesproken over een boilervat van honderden liters, daar 30 volume% op besparen scheelt een hoop ruimte en qua kosten heb je dan misschien al je wtw terugverdient.

    En in absolute aantallen bespaar je elke douchebeurt een douchebeurt zoals de gemiddelde Nederlander die neemt met zijn spaardouche.

    Ik zou het meteen doen zodra je zekerheid hebt dat het gaat werken.
     
    De 2e 50mm douchepijp wtw die ik tegenkom heeft een afvoer capaciteit van 50 liter/min.
    Dan zal het rendement vast iets naar beneden gaan, hoewel er ook meer koud water doorheen gaat, dus zo slecht hoeft het niet te worden.

    2 naast elkaar is een leuke gedachte, een efficiënte splitsing maken wordt lastig, 2 achter elkaar kan, maar deze zijn 2 meter lang en verticaal bedoelt.

    En er zijn meer opties, het is ook maar net waar ruimte voor is:
    Douchebak wtw
    Douchegoot wtw (deze spreekt me wel aan)
     
    Een douche- douchebak- douchegoot- wtw zou ik niet nemen hebben te weinig opbrengst en vind ik persoonlijk ontdingen.
    Kijk eens voor een combinatie van beiden buffer en warm water uit hetzelfde vat.

    Word hier in Nederland door de beperkte materiaal kennis van de diverse installateurs te weinig toegepast maar werkt voortreffelijk.
    Je warmtepomp, heatpipes, houtvergassing, cv ketel alles op een buffervat en met een externe platenwisselaar maak je uit hetzelfde wat je warm-water voorziening.

    Plak dit maar eens in google SPS-1W FriWa verkrijgbaar in verschillende tapklasse.
    De werking is hetzelfde als van de diverse cv verwarmde oplaadboilers met platenwisselaar alleen de werking dan precies andersom.
     
    @Jackd
    Ik dacht aan 2 goten naast elkaar, lijken mij de handigste wtws omdat ze goed bereikbaar zijn bij verstoppingen, als de goten maar bepaalde capaciteit hebben zal de ene verzadigd raken waardoor diegene ernaast automatisch meer water krijgt lijkt mij?
     
    met een friwa ben je bijna verplicht om je buffer continu op een hoge temperatuur te stoken terwijl dit alleen benodigd is voor tapwater, voor de cv ben je dan dus weer een mengventiel nodig die dit reduceert daarbij zal de warmteponp met een lager rendement draaien omdat deze altijd op hogere tenperaturen moet draaien als er geen extra warmtevoorziening is om de buffer op te stoken.
    bij een tapwaterboiler draait de wp alleen op hogere temperaturen als deze daadwerkelijk voor tapwater draait, bij cv vraag zou deze dan op een graad of 30 a 40 kunnen draaien waardoor deze met een hoger rendement draait.
     
    Misschien een domme vraag maar hoe werkt een douche wtw in een gelijkvloerse bungalow ? Of werkt een douche wtw alleen met een verticale afvoer ?
     

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
    or Log in via
    Back
    Bovenaan Onderaan