Keramische vloer overkapping isoleren

Lorian

  • #1
Goedemiddag !

We zijn bezig met een overkapping die we zoveel mogelijk willen isoleren (sowieso wanden en plafonds) . Het liefst ook de vloer maar daar begint de uitdaging. Het doel van de overkapping is ook in de herfst en wellicht wintermaanden lekker kunnen vertoeven. Bijv. dmv een pelletkacheltje en niet continu stoken omdat je van allerlei kanten warmte verliest.

Locatie is Brabant en ondergrond is vrij stevig.

Wat er op dit moment ligt is het volgende:

1. zandbed ongeveer 10cm
2. opsluitbanden die gaan dienen als fundering

de overkapping is ongeveer 9,5x3,5.
Links 1,5x3,5 schuurtje
midden 6x3,5 zitruimte
rechts 2,5x3,5 bbq ruimte

Bij het plaatsen en afgraven is er geen ruimte overgelaten voor isoleren dus er zijn een aantal opties die ik wil benoemen. Ik heb ongeveer op dit moment 14cm ruimte en de hovenier plaatst bovenop het zandbed een zandcement (droge mengsel) en daar boven komen de tegels (keramisch 3cm). Het zandcement is ongeveer 10cm.

1. alle zand verplaatsen, opsluitbanden weghalen, extra uitgraven voor de isolatie en vervolgens weer alles terugzetten.
2. hogere opsluitbanden gebruiken.
3. alleen het middengedeelte (waar de lounge zit) uitgraven en vervolgens zand isolatie en tegels plaatsen
4. het zandcement gedeelte deels weghalen, vervolgens op het bestaande zand, cement doorheen harken , dan zandcement mix erbovenop inclusief zo'n stalen raster. zo genoeg ruimte overlaten voor isolatie . De vraag is of 5cm zandcement mix met stalen mat voldoende is. Normaal gesproken geven tegelverkopers bij keramische tegels van 3cm aan dat een zandbed voldoende is. Dan vraag ik me af waarom er per se dan nog 10cm zandcement mix op moet voor stabiliteit ? zou bijv. 5cm met stalen mat niet hetzelfde of zelfs nog beter effect hebben ?
5.gewoon zo laten , en vloer niet isoleren. Op de vloer verlies je 15% warmte. De meeste warmte gaat verloren via het glas en het plafond. Of de vloer geïsoleerd is of niet, blijft toch koud aanvullen tenzij je vloerverwarming plaatst, wat niet gaat gebeuren.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #2
Aanvulling bij punt 5: het koude vloeroppervlak wordt bij bepaalde weersomstandigheden / temperaturen nat van de condens.
In ieder geval iets van (drukvaste) isolatie aanbrengen.
Verder kun je gaan zover je wil / je budget reikt. Het meest vergaand en degelijk voor de lange termijn is een laag eps, vloer storten met wapening erin en dan tegelen. (ook dat valt qua kosten eigenlijk wel mee als je zelf graafwerk etc doet en isolatie en wapening legt; plaatselijke betoncentrale even bellen wat ze voor je kunnen betekenen.... )
 
  • Like
Waarderingen: Rogeeke1

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Geen idee of dit kan, maar zie weinig bezwaren.
Zand
drukvaste isolatie
(drukverdeler)
(verstelbare) tegeldragers
tegels

Vooral degene die over 10/20/30 jaar andere tegels wilt zal je dankbaar zijn.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Gelijk goed doen en een geïsoleerde betonvloer storten.
 
  • Like
Waarderingen: Walker en Rogeeke1

Rogeeke1

  • #5
10 centimeter zandcement gaat nooit stevig genoeg zijn om langdurig mee te gaan schat ik zo in.
Ik denk dat u veel beter een laag beton aan kunt brengen met een wapeningsmat erin en vezels erdoorheen tegen krimpen en scheuren.

Het isoleren zal niet zo'n ingewikkeld probleem zijn maar je kunt niet een overkapping gaan bouwen op een fundering van alleen maar 10 centimeter zandcement en daarop tegels van 3 cm dik. En zeker niet van dit formaat...

Ik zou het zelfs nog wat verder uitgraven zodat ik een goede plaat beton kan storten zodat het stevig staat. Die 10 cm zandcement kan niet veel gewicht verdragen.

Een zandcementvloer is om een afgewerkte vloer zoals tegels op te maken. Het is geen draagvloer zoals bijvoorbeeld een lewisvloer dat wel is over balken gewapend met een laag beton.

Als ik dan eenmaal een solide fundering van beton heb dan smeer ik een zandcementvloer en daar zou ik dan keramische tegels leggen van maximaal een cm dik in de tegellijm.

Dan win je weer 2 cm voor het beton eventueel. Zulke dikke tegels zijn onnodig voor deze toepassing. Het is als het ware een binnenruimte. Ik zou het daarom ook minder vanuit een hoveniersperspectief bekijken en meer vanuit een aannemer/ bouwvakkers perspectief.

En als uw tuinman oppert om dit allemaal te gaan bouwen op 10 centimeter zandcement dat twijfel ik eerlijk gezegd aan zijn vakkundigheid en inschattingsvermogen. 2 keer springen erop en dan breekt er een stuk af inclusief tegel...
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu