Kelder extra ventileren door ventilatiebox ?

Onze kelder met een oppervlakte van +-160m² heeft in de zomermaanden vaak last van een muffe geur.
Er zijn voldoende verluchtingsgaten aanwezig en die zullen hun werk wel doen wanneer er voldoende wind is maar op rustige dagen zo goed als niets veronderstel ik.
Gisteren heb ik op verschillende plaatsen gemeten en had ik een luchtvochtigheid van 78-80%.
Ik ben nu aan het overwegen om een ventilatiebox met vochtsensor op één verluchtingsgat aan te sluiten.
Dergelijke box zou een 20watt/u verbruiken en tot 500m³/u lucht kunnen verplaatsen.

Zou dergelijke box een oplossing kunnen zijn voor mijn probleem ?

P.S : op deze moment heb ik een badkamerventilator in één verluchtingsgat geplaatst die constant de lucht uit de kelder zuigt maar ik veronderstel dat deze veel te weinig debiet heeft op enig verschil te maken.
 
Laatst bewerkt:
Het is op dit moment buiten bij mij 18 graden en 88% luchtvochtigheid. Extra ventileren maakt je kelder dan alleen maar vochtiger.

Niet beginnen aan geforceerde ventilatie in een kelder. Als je het al doet dan m.b.v. sensoren alleen als het gunstig is voor de luchtvochtigheid, maar ik vermoed dat op die momenten de luchtvochtigheid in de kelder ook zonder geforceerde ventilatie laag genoeg zal zijn.

Als er spullen staan en het moet echt minder vochtig dan zijn een ontvochtiger of verwarmen je enige (dure!) opties.
 
Gisteren heb ik op verschillende plaatsen gemeten en had ik een luchtvochtigheid van 78-80%.
Bij welke temperatuur?
P.S : op deze moment heb ik een badkamerventilator in één verluchtingsgat geplaatst die constant de lucht uit de kelder zuigt maar ik veronderstel dat deze veel te weinig debiet heeft op enig verschil te maken.
Waar komt deze lucht vandaan. Binnen of van buiten.
Wat voor invloed heeft die badkamerventilator, is de luchtvochtigheid verandert.
Koop een infrarood thermometer daarmee kan je de temperatuur van de muren, vloer en plafond en goederen meten.
Zo kan je te weten komen of vocht gaat condenseren in de kelder.
 
Ventileren kun je in de zomer het beste s nachts doen, als het buiten koel is. Als je de luchtvochtigheid wil terugbrengen kun je beter een goede luchtontvochtiger kopen (als die in bedrijf is dan uiteraard de openingen naar buiten afsluiten). Als je de relatieve luchtvochtigheid in je kelder daarmee terugbrengt tot rond de 60 ben je meestal van condens en muffe lucht af.
 
Ik denk niet dat afsluiten van de openingen een goed advies is. Je ventileert niet alleen om het vochtgehalte laag te krijgen, maar ook voor een gezonde lucht, denk in huis voornamelijk aan Co2, in een kelder spelen ook gassen die uit de grond kunnen komen wellicht een rol net zoals in een kruipruimte.

Dus ik zou zeggen altijd ventileren, maar niet geforceerd. En ja dan verbruikt een luchtontvochtiger wat meer stroom.
 
70-80% was bij een temperatuur van 20 graden.
Alles is uit beton en de muren zijn 30cm dik en voelen zeker niet vochtig aan.
In de wintermaanden doet dit probleem zich niet voor. Daarnet nog een beschimmelde rugzak en schoenen teruggevonden dus er is zeker een probleem met de hoge luchtvochtigheid.

De ventilator trekt lucht uit de kelder en blaast dit naar buiten maar ik merk geen enkel verschil betreft vochtigheid.
We spreken hier ook over een grote kelder met een inhoud van +-390m³.

Ik heb al gekeken voor een luchtontvochtiger maar dit is een zeer dure optie betreft elektriciteitsverbruik. We zitten dan ook nog met die grote oppervlakte en hebben dus al een aardig toestel nodig.
Het zou me ook verbazen dat iedereen met een kelder een luchtontvochtiger staan heeft.

Er staat ook een wp-boiler in de kelder. Ik zou deze eventueel in de zomermaanden koude droge lucht in de kelder kunnen laten blazen maar ik veronderstel dat dat de zaken nog erger gaat maken.
 
Het is logisch dat het zich in de winter niet voordoet, de lucht die dan via de openingen naar binnenstroomt is dan veel kouder. Als je een luchtontvochtiger gebruikt doe je dat meestal in deze tijd van het jaar. En als je het met ventileren met buitenlucht wil verminderen, doe dat dan tijdens koele nachten, zoals ik aangaf.
 
70-80% was bij een temperatuur van 20 graden.
Bij 70% ligt het dauwpunt op 14,4 gr.
Bij 80% 16,4. Dat houd in dat op alle oppervlakken die een lagere temperatuur hebben dan vermeld condens zal ontstaan. Vandaar de opmerking infrarood thermometer daarmee kan je de temperatuur van alle oppervlakken meten.
Alles is uit beton en de muren zijn 30cm dik en voelen zeker niet vochtig aan.
In de wintermaanden doet dit probleem zich niet voor. Daarnet nog een beschimmelde rugzak en schoenen teruggevonden dus er is zeker een probleem met de hoge luchtvochtigheid.
Het fenomeen ontstaat als de kelder en alles wat ligt opgeslagen een lage temperatuur heeft. Zodra er warmere lucht met daarmee het vocht de kelder in trekt, deur plafond, zal het vocht op koude oppervlakken condenseren. Ook in die rugzak. Doe deze in een plasticzak zak en plak het luchtdicht af.
Dus zorg ervoor dat er minder vocht in de kelder kan komen. Merk op dat vocht ook via de vloer plafond en de toegang van de kelder kan komen.
 
Zo samengevat lees ik twee mogelijke opties.
1.Eventueel een luchtontvochtiger, maar dan enkel tijdens de warme zomermaanden.(dit zou nog betaalbaar blijven)De lokalen in de kelder staan in verbinding met elkaar dus dat is ook al ok.
Wel twee vragen hierover.
Ik heb hier nog een oudere luchtontvochtiger staan maar zou dat voldoende zijn ?
Toestel is een Zibro Clima D8. 9,5L/24u
Momenteel zijn er 10 open verluchtingsgaten in de kelder.Diameter 20cm)
Is het dan de bedoeling om deze allemaal toe te maken in de maanden dat de ontvochtiger opstaat ?
Schermafbeelding 2024-07-23 140150.jpg


2.Eventueel 's nachts ventileren. Maar is een standaard ventilatortje voldoende ?
Ik zie dat een standaardbadkamerventilator +-250m³ per uur lucht verzet.
Ik zou dan toch denken wanneer deze elke nacht 4u staat te draaien de kelder voorzien is van verse(drogere lucht) lucht.

Alvast bedankt voor het meedenken.
 
Er staat ook een wp-boiler in de kelder. Ik zou deze eventueel in de zomermaanden koude droge

Als de warmtepomp boiler condens afvoert via een condensafvoer het riool in zou dit best wel eens je gratis luchtontvochtiger kunnen zijn.

Mocht je dit willen testen, of die andere ontvochtiger die je hebt, ga dan gewoon eens meten, simpel luchtvochtigheid sensor niets en je ziet snel zat of het werkt.

En ik zou de ventilator kanalen niet allemaal dicht stoppen. Zoals aangegeven wil je ook om andere redenen dan vocht wel enige ventilatie hebben.

Mocht je warmtepomp boiler luchtinvoer ergens anders vandaan komen creëer je zelfs overdruk waardoor de muffe kelderlucht in je huis kan belanden.
 
om dit goed te krijgen moet je een luchtbehandelingskast in het ventilatie systeem opnemen.
dan kan je de lucht drogen voordat je het inblaast.
Vraag professioneel advies
 
Die warmtepomp boiler lucht is een goeie, maar hoeveel droge koude lucht maakt die?
Zo koud is die lucht in de zomer als het goed is niet en mogelijk wordt er nauwelijks condens uit de lucht gehaald in de zomer, maar daar ben je zo achter door de condens afvoer tijdelijk in een emmer uit te laten komen.

Hoe wordt de kelder gebruikt?

Wel flink veel ventilatie in combinatie met (tafel)ventilatoren die de lucht in beweging houden en condensatie geen kans geven is ook nog een optie, alleen dan ook op het energieverbruik letten.
 
Met permanent een paar tafelventilatoren zit je al gauw op het verbruik van een goede luchtontvochtiger. Zo'n apparaat programmeer je, hij voelt dan elk uur of hij iets moet gaan doen en slaat een aantal keren per dag even aan om de luchtvochtigheid weer binnen de gewenste marge te brengen. Nadeel is de aanschafprijs; bij een goed apparaat ben je voor jouw volume zo ruim 500 euro kwijt. Maar een installatie die de lucht tbv ventilatie voorbehandelt zal duurder zijn. Het is maar net wat je wil en waar je de kelder voor gebruikt.
 
Die wp boiler voert zijn water af naar de afvoer boven. Momenteel zuigt deze lucht uit de kelder en blaast de koude droge lucht naar buiten. We hebben dit ook al wel eens omgedraaid, lucht van buiten aanzuigen en de koude droge lucht in de kelder maar merken geen verschil. Het is ook maar enkele uren per dag dat deze draait.

De kelder wordt voor van alles gebruikt.
Er is een kamer met een snooker, kamer met kledingkasten, kamer met fitness apparaten, kamer met tv, pc, sofa.

De aanschafprijs van de ontvochtiger is maar eenmalig, als daar het probleem mee is opgelost zie ik dat wel zitten.
Als het extreem veel elektriciteit gaat verbruiken, heb ik het er wel lastiger mee.

En de andere eventuele optie(luchtbehandelingskast) die ook eenmalig is maar een zuinig verbruik ?
Stel dat ik nu één grote ventilator plaatst op één verluchtingsgat en daar zo een luchtbehandelingskast bijzet zodat er constant droge lucht wordt binnen geblazen. Zou dit niet een mooie oplossing kunnen zijn ?
 
Lucht uit de kelder terug de kelder in en je hebt een ontvochtiger, echter ook een koeler, hoewel het koelende effect klein zal zijn.
Voor de efficiëntie van de warmtepomp wil je zo warm mogelijke lucht aanzuigen.
 
Lucht uit de kelder terug de kelder in en je hebt een ontvochtiger, echter ook een koeler, hoewel het koelende effect klein zal zijn.

Dat is een optie die we nog niet geprobeerd hebben.
Met de wp-boiler de warme vochtige lucht uit de kelder zuigen en droge koudere lucht er weer in.
 
Lijkt me ook een goed plan, ook als je de ontvochtiger er nog bij moet gaan zetten omdat het niet voldoende is.

Op jouw huidige manier sta je dus een paar uur per dag flink lucht af te voeren waarvoor dus weer de vochtige buitenlucht terugkomt.
 
Lucht uit de kelder terug de kelder in en je hebt een ontvochtiger, echter ook een koeler, hoewel het koelende effect klein zal zijn.

Dat is een optie die we nog niet geprobeerd hebben.
Met de wp-boiler de warme vochtige lucht uit de kelder zuigen en droge koudere lucht er weer in.
Zo werkt het hier op een constante manier al 12 jaar lang en we hebben steeds een droge kelder.
Maar !
Hier staat de kelder op geen enkele manier in open verbinding met de woning en kan er dus nooit lucht vanuit de woning tot in de kelder komen en vice versa.
Moest dat wel het geval zijn dan zou de warmtepompboiler de helft van het jaar zijn energiebesparend effect verliezen. De energie die een warmtepompboiler uit de lucht betrekt mag niet worden onttrokken aan opgewarmde binnenlucht net zoals de koude restlucht vanuit de boiler de binnenlucht niet mag afkoelen zodat je daar weer hoger stookkosten zou hebben.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan