Kastdeur: verstek of pen-gat?

Maistro_44

 • #1
Ik wil een kast gaan maken van een stapel planken die ik nog heb liggen.
Planken zijn 20*3 cm in diverse lengtes. De kast zelf en de onderste deur gaan wel lukken. Mocht de schets hieronder niet stijf genoeg zijn dan breng ik nog twee dwarsbalken en een diagonaal aan.

Het bovenste deurtje met glas erin wil ik maken van planken van 10*3 cm, afmeting van de totale deur moet ongeveer 60 cm breedt en 90 cm hoog worden dus de glasplaat is dan ongeveer 40*70 cm.

In eerste instantie wilde ik de hoeken van het deurtje in verstek zaken en dan de schuine hoeken met een duvel aan elkaar verbinden. Na wat zoekwerk op internet zit ik er over te denken een pen-gat verbinding te maken. Wat zouden jullie adviseren? Wat is stijver?

Zijn er ook richtlijnen hoeveel ruimte je over moet laten tussen glasplaat en de deur?

Zo moet het ongeveer worden (planken en achterkant weg gelaten om het wat duidelijker te maken.

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Nicklatu

  • #2
  Ik zou adviseren om een pen-gat verbinding te maken.... Als je een verstek maak dan moet je 2 kopse hout aan elkaar hechten.... Al gebruik je deuvels dan zou alle 4 de hoeken afhankelijk zijn van de hechting van de deuvels.

  Ik neem aan dat de deur vaak gebruikt wordt en het gewicht van het glas moet je ook mee rekenen. Dan zou ik toch voor een pen-gat verbinding kiezen.

  Succes verder

  Mvg Nick
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Of een halfhoutverbinding:
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Je kan ook deuvels gebruiken
  dat is wat makkelijker dan pen en gatverbindingen
  en bijna net zo sterk.

  gebruik wat kit om het glas te zetten
   

  Maistro_44

  • #5
  Bedankt voor de tips! Ik ga het eens proberen.
  Vast kitten van de glasplaat is een goede, ik was al benieuwd hoe ik het 'trillen' tegen kon gaan. Ik neem aan dat er wel een beetje speling moet zijn om uitzetten op te vangen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu