Kastdeur: verstek of pen-gat?

Maistro_44

  • #1
Ik wil een kast gaan maken van een stapel planken die ik nog heb liggen.
Planken zijn 20*3 cm in diverse lengtes. De kast zelf en de onderste deur gaan wel lukken. Mocht de schets hieronder niet stijf genoeg zijn dan breng ik nog twee dwarsbalken en een diagonaal aan.

Het bovenste deurtje met glas erin wil ik maken van planken van 10*3 cm, afmeting van de totale deur moet ongeveer 60 cm breedt en 90 cm hoog worden dus de glasplaat is dan ongeveer 40*70 cm.

In eerste instantie wilde ik de hoeken van het deurtje in verstek zaken en dan de schuine hoeken met een duvel aan elkaar verbinden. Na wat zoekwerk op internet zit ik er over te denken een pen-gat verbinding te maken. Wat zouden jullie adviseren? Wat is stijver?

Zijn er ook richtlijnen hoeveel ruimte je over moet laten tussen glasplaat en de deur?

Zo moet het ongeveer worden (planken en achterkant weg gelaten om het wat duidelijker te maken.

 

Nicklatu

  • #2
Ik zou adviseren om een pen-gat verbinding te maken.... Als je een verstek maak dan moet je 2 kopse hout aan elkaar hechten.... Al gebruik je deuvels dan zou alle 4 de hoeken afhankelijk zijn van de hechting van de deuvels.

Ik neem aan dat de deur vaak gebruikt wordt en het gewicht van het glas moet je ook mee rekenen. Dan zou ik toch voor een pen-gat verbinding kiezen.

Succes verder

Mvg Nick
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Of een halfhoutverbinding:
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je kan ook deuvels gebruiken
dat is wat makkelijker dan pen en gatverbindingen
en bijna net zo sterk.

gebruik wat kit om het glas te zetten
 

Maistro_44

  • #5
Bedankt voor de tips! Ik ga het eens proberen.
Vast kitten van de glasplaat is een goede, ik was al benieuwd hoe ik het 'trillen' tegen kon gaan. Ik neem aan dat er wel een beetje speling moet zijn om uitzetten op te vangen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu