Kan iemand mij helpen deze oude schakelaar te vervangen

Rubybeats

  • #1
Hallo ik heb in mijn keuken een schakelaar van de mechanische afzuiging, nu wil ik deze vervangen met een nieuwe maar ik weet niet welke kabel ik waar in moet steken. Kan iemand mij hierbij helpen?
B13CBF2E-F322-42CC-A176-AA20E448904E.jpeg

45CF6152-4102-4671-ABB4-356EFB8537E3.jpeg
 

Rubybeats

  • #2
41889F6D-E61C-4072-895B-06E2B4290290.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Hoe werkt deze schakeling precies? Normaal schakel je mechanische ventilatie met bijvoorbeeld een driestandenschakelaar, niet met een serieschakelaar zoals je die nu hebt.

Om de schakelaar 1 op 1 uit te wisselen:
- De bruine draad die nu bovenaan is aangesloten (bij de "P") komt op de nieuwe schakelaar rechts onderin (bij de "L").
- De overige 2 draden sluit je aan op de overige 2 contacten. Mocht de functie van de 2 schakelwippen verkeerd zijn (links doet wat je rechts verwacht en andersom) dan moet je deze 2 draden omwisselen.
 
  • Like
Waarderingen: Rubybeats

Rubybeats

  • #4
Dank hiervoor! Schakelaar werk zoal foto boven omschreven. Maar wat ik begrijp kan ik dus beter een schakelaar hiervoor aanschaffen?
 

Rubybeats

  • #5
Super! Werkt uitstekend!
9412D303-6A1C-4289-A96C-39046779F720.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
De bediening is in mijn ogen niet logisch zo maar het zal hetzelfde werken als eerst. :wink:

Moet de ene schakelaar (uit/zacht) altijd aan staan voordat de andere (aan/hoog) werkt? Dus voor "hoog" moeten beide schakelaars aan?

Welk type ventilatie is dit? Meestal is het een slecht idee om de ventilatie volledig uit te schakelen, je hebt altijd een minimale hoeveelheid luchtverversing nodig voor een gezond binnenklimaat. Of heeft jouw woning nog dermate veel kieren en gaten dat er genoeg natuurlijke ventilatie is? :wink:
 

ABCDE

  • #7
Dit is in potentie een recept om je MV box te mollen. Standaard bedraad geschakelde box gaat niet draaien op stand 2 als je de L niet voedt... maar wel brommen..

En MV uitzetten is gewoon smerig. Helaas zit 'gezond binnenklimaat' nog steeds niet in het basis curriculum op onze scholen. Wellicht omdat de 90% van de scholen ook een rot binnenklimaat heeft...
 

Rubybeats

  • #8
Moet de ene schakelaar (uit/zacht) altijd aan staan voordat de andere (aan/hoog) werkt? Dus voor "hoog" moeten beide schakelaars aan?
Ja dat klopt, schakelaar moet altijd op aan staan voordat de andere werkt. Ik durf niet te zeggen wat voor soort ventilatiesysteem het is. De vorige bewoners hebben het systeem ingebouwd. Dus als er ooit onderhoud moet plaatsvinden moet de gehele keuken gesloopt worden.

Ik zal toch is kijken naar een standen schakelaar….
 

Lampje45

  • #9
Ook in mijn huis zit een MV unit ingebouwd die dag en nacht 60 watt verstookt om altijd de woning te ventileren. Terwijl er voldoende ventilatie rooster aanwezig zijn.

De MV draaide altijd op laag toeren en met een enkelvoudige schakelaar in de keuken kon je de keuze voor hoog toren maken. Er zat dus een vaste voeding op de MV en een schakelbare.

Ik vind de uitspraken van @ABCDE, wel heel erg kort door de bocht.

Want het is energie technisch gezien, natuurlijk waanzin om dit zo te laten.

Dus heb ik een serieschakelaar geplaatst en die verkeerd aangesloten. Heb je ook geen kans op brommen.
Het P of L contact zit aan de vaste voeding aansluiting van de MV
De fasedraad (bruine) aan een schakelcontact.
En de geschakelde voeding van de MV zit aangesloten op het andere contact.

Waarschijnlijk is de ene bruine, de draad die naar de MV gaat en ook geschakeld moet worden. Dus even uitmeten welke bruine draad spanning heeft.

MV.JPG


Dus je kunt het zo aansluiten en hebt dus geen standenschakelaar nodig.
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
@Rubybeats Als de ventilatie werkt zoals jij beschrijft, kun je denk ik niet zomaar een driestandenschakelaar toepassen. Deze zet normaalgesproken spanning op één van de schakeldraden, maar niet op allebei tegelijkertijd.

De meeste hedendaagse ventilatieboxen hebben 3 standen: laag, midden en hoog. De lage stand is dan altijd actief, met de standenschakelaar kun je de middelste of hoge stand inschakelen.

@Lampje45 Als jouw woning "Ventilatie type C" heeft dan zijn die ventilatieroosters alleen voor de toevoer van verse lucht, de mechanische ventilatie zorgt voor de afvoer. Die toevoerroosters hebben een onderdruk in de woning nodig om het juiste debiet te halen, daarvoor zorgt de mechanische afzuiging dus.

Ik snap dat je niet vrolijk wordt van 60W continue maar daarom maken ze tegenwoordig ook zuinigere ventilators. Ik zou liever een zuinigere box ophangen, dan de ventilatie compleet uitschakelen en daarmee het binnenklimaat om zeep helpen.
 

Lampje45

  • #11
@XanderH
Als ik in zowel de voorgevel als in de achtergevel de roosters open heb dan tocht het voldoende door.
Mijn luchtvochtigheid is prima en het CO gehalte ook. Dus dat is allemaal gemeten, vandaar mijn beslissing om het zo te doen en me niet te laten leiden door de meute, die iets vanachter een bureau verzonnen heeft.

En als ik dan op dit forum dit soort teksten tegenkom, dan zakt toch echt mijn broek af.

En MV uitzetten is gewoon smerig. Helaas zit 'gezond binnenklimaat' nog steeds niet in het basis curriculum op onze scholen. Wellicht omdat de 90% van de scholen ook een rot binnenklimaat heeft...
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Mijn verhaal begon dan ook met "Als jouw woning "Ventilatie type C" heeft". Ik weet natuurlijk niet of dat het geval is. Met roosters aan beide kanten van de woning, misschien wel niet...

Ik heb hier op de benedenverdieping alleen aan de achterzijde van de woning (woonkamer) roosters. Aan de voorzijde van de woning (keuken) niet. Daar zit dus mechanische afzuiging.

Op de verdieping roosters in alle slaapkamers, maar juist niet in de badkamer om dezelfde reden.

Wellicht heeft jouw woning wel meer natuurlijke ventilatie. Hou er wel rekening mee dat het ventilatiedebiet dan natuurlijk wel afhankelijk is van bijvoorbeeld de wind.
 

Lampje45

  • #13
Xander, daar heb je gelijk in en daarmee is het duidelijk dat een standaard kreet lang niet altijd volstaat.
Als ik bijv. lig te slapen met het raam open dan is het natuurlijk waanzin om dan 60 watt te verstoken, om de rest van het huis te ventileren, waar geen vocht en CO2 geproduceerd wordt. (In mijn vorig bericht foutief CO geschreven).

Ook het mechanisch ventilatie debiet is afhankelijk van de tegendruk in het systeem, als gevolg van wind wat in de afvoer geblazen wordt. Ik woon n.l. dicht bij zee.
Dus hoor je dit gewoon aan het toerental van de MV.
Juist omdat de stabiliteit van dit type motoren vrij instabiel is vanwege de toerentalregeling op basis van het KIP koppel.
Want het zijn tenslotte gewoon synchrone enkel fase inductiemotoren die formeel helemaal niet in toeren te regelen zijn.
En ja, de moderne MV's zijn weer op basis van gelijkstroommotoren, die veel beter te regelen zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu