Kachelpijp icm roterende trekkap

Amazon62

 • #1
Hallo,

Wij hebben 4 jaar geleden een kachelpijp laten installeren. Deze begint enkelwandig en vanaf plafond (houten vloer) is deze dubbelwandig. Daarna gaat deze met 2 flauwe bochten (c.a. 20 gr) naar buiten. Nu hadden wij in het begin last van rookterugslag, dus hebben ze pijp verhoogd en een roterende trekkap gemonteerd. Sindsdien geen last meer van terugslag, maar wel onrustig branden en ik moet ik met de de deur van aslade spelen om het brandend te houden, maar dan trekt deze wel heel erg hard. Ben er constant mee bezig. Als ik de aslade dicht laat, dan brand de kachel erg onrustig en gloeit het meer dan dat het brand (met luchtinlaat volledig open. Met de luchtinlaat op 25% is het wat rustiger, maar dan is de verbranding weer matig. We hebben een jaren 30 huis, dus het is niet potdicht. Wel hebben we in de winter de ventilatieroosters dicht zitten.

Zou de roterende trekkap toch teveel trekken? Of zou het helpen om toch externe lucht te pakken ipv binnenlucht (optie zit op kachel)? Graag jullie hulp, bedankt!
Kachel is overigens van het Merk Saey, type: Gustav emaille en pijpdiameter is 150mm.

Huis.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #2
  Misschien vertekent de foto maar volgens mij is de rookgasafvoer niet hoog genoeg. Zie bijv. deze info.

  Het klinkt mij juist alsof er te weinig trek is. Ik ken uw kachel niet maar neem aan dat deze ook een schuif heeft om luchttoevoer te regelen? Wat doet hij als deze geheel open staat?

  Lucht van buiten pakken kan helpen maar als er te weinig trek is dan zal dat geen wonderen verrichten.
   

  Amazon62

  • #3
  Het is inderdaad lastig te zien, maar hij steekt inderdaad niet boven de nok van het huis uit. Maar ik heb aangenomen dat de kachelfirma dit bekeken heeft. Vandaar de rotor? Ze hadden m eerst zelfs een meter korter met rookterugslag als resultaat, dus dat was wel weer slordig van ze. In feb gaan ze dakramen plaatsen op zolder, dus ik dacht dit probleem meteen op te lossen. Maar ja, eerst de echte oorzaak eens achterhalen.

  Qua trek lijkt het erop dat ie dat wel goed doet. Als het hout bijna opgebrand is en er liggen kolen, dan zie je deze feller oplichten als je de luchtschuiven openzet. Gooi je er dan hout op, dan brand dit snel weer. Er zit een luchtschuif onder die open moet bij aansteken (zorgt voor directe verbinding naar pijp) en een regelschuif boven voor het regelen van luchttoevoer. Onderste moet na ca 10 min weer dicht ivm warmteverlies, dan gaan de rookgassen via een omweg naar het kanaal voor betere warmteafgifte.

  Het grote probleem is de onregelmatigheid. Bij anderen zie ik mooie grote rustige vlammen en bij mij is het onrustig en weinig vlam. Het is inderdaad gek dat het beter gaat met de aslade deur open, dan zou je denken aan te weinig luchttoevoer in de kachel. Kan het zijn dat er een soort vacuum getrokken wordt in de kachel doordat de rotor te hard aanzuigt?
   

  Kluskoppel

  • #4
  Of het met externe lucht beter gaat is makkelijk te testen toch: zet de roosters open of open een raam een beetje.
   

  Amazon62

  • #5
  Heb je gelijk in! Ga dat eerst maar eens proberen...
   

  Hessie

  Specialist Verwarming
  • #6
  Ik krijg sterk het gevoel dat het brandhout niet goed droog is. Dan krijg je exact hetzelfde gedrag. Hoe lang ligt het hout (en welke houtsoort?) te drogen? Heb je beschikking over een vochtmeter?
   

  Amazon62

  • #7
  Hoi,

  Het hout is goed droog <15% (heb zelf een meter). Bovendien heb ik een batch gekocht samen met 3 anderen en daar brand het prima. 1 grote lading die we verdeeld hebben. Het is gemengd beuken en eiken en ligt in een goed ventilerend houthok. Ook ligt het binnen en leg ik het vaak eerst op de kachel voordat het erin gaat. Ik denk dat ik maar even een specialist laat komen kijken, ook ivm eerdere opmerking dat de pijp te kort is. Laat uiteraard weten wat de uitslag is! Maar opmerkingen en tips zijn altijd nog welkom!
   

  Amazon62

  • #8
  Hoi,

  Hierbij een link naar een video waar ik het even gefilmd heb. Dit is met alleen de regelschuif op half. Dus voor de rest zit alles dicht. Note: seals zijn ok.

   

  GDelea

  Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #9
  en de afsluitingen zijn ook oke als de kachel heet is? je ziet de vlammen een kant op trekken.en dat klepje achter in de kachel zit die wel goed
   

  GDelea

  Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #10
  en de onderste luchtschuif aan de achterkant heb je die dicht na het opstoken?
   

  Amazon62

  • #11
  Hoi,

  Heb voor de zekerheid nieuwe kachelkoord besteld en ga alles vervangen. De aslade klep gaat wel erg makkelijk dicht vergeleken met de rest. De schuif achter (voor regeling) heb ik bekeken en dat zit gewoon koud staal op staal en zit wel speling op, maar dat hoort. De schuif die je alleen even open zet in het begin, kan k zo even niet bij. Hopelijk deze week het koord binnen en dan gaan we zien wat dat uitmaakt.
   

  Amazon62

  • #12
  Ja, luchtschuif zet ik na ongeveer 15min dicht...
   

  GDelea

  Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #13
  ik bedoel de schuif die luchtoevoer vanuit asla afsluit boven de rechter achterpoot en niet de luchtschuif bovenop
   

  Amazon62

  • #14
  Ja. Die voor extra luchttoevoer bij het opstoken.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu