Kabelschoentjes aansluiten

DarkAngel17968

  • #1
Een toestel is voorzien van drie kabelschoentjes (van die ronde) ipv een stekker. Hoe kan ik dit het beste aansluiten? Kabelschoentjes afdoen en stekker aanzetten, dmv steekklemmen rechtstreeks aansluiten, ... ?
De draden zijn 3 x 2.5mm².
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Als je een normale stekker aansluit en daarvoor de huidige kabelschoentjes eraf knipt altijd eerst adereindhulsjes rond de aders knijpen. Anders is er kans op oververhitting/brand. Een kabel 3x2,5mm2 is namelijk meestal bedoeld voor zware apparaten.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Als het dergelijke zijn (eventueel in een andere kleur) kun je ze er gewoon aan laten zitten en de stift onder de schroef van de stekkerpen vast zetten. Daar zijn ze voor bedoelt:

 

DarkAngel17968

  • #4
Het zijn van die ringetjes die ook nog eens voorzien zijn van een krimpkousje. Gezien het om een aansluiting van een Whirlpool gaat denk ik dat de aansluiting voldoende afgeschermd moet zijn...en dat een gewoon stopcontact niet voldoet. De omschrijving in de handleiding is onvoldoende, enkel vermelding van 'permanent wiring'...
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Een stekker/stopcontact voldoet prima als je je maar aan de zone indeling voor badkamers houd en de afgestripte adereindjes van adereindhulsjes voorziet. Deze bijvoorbeeld:

 

DarkAngel17968

  • #6
Als ik het goed begrijp kan ik dan beter een 'industrieel' stekker/stopcontact installeren, type ABL - 3-polig? Deze zijn toch (spat)waterdicht?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Het maakt in princiepe niet uit of je een standaard of spatwaterdichte stekker/wcd combinatie gebruikt. Beide mogen niet in zone 0, 1 of 2 toegepast worden. Als de ruimte onder het bad afgesloten is valt het buiten de zone indeling. Uiteraard mag daar spatwaterdicht worden toegepast maar dat is dan niet verplicht.
 

DarkAngel17968

  • #8
Bedankt voor uw antwoorden. Het is idd de bedoeling dat de aansluiting onder het bad gebeurd en die zone is (na dichtkitten) volledig afgeschermd dmv acrylwanden. Ik ga me dus extra kosten en moeite sparen en een gewoon stopcontact voorzien...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu