Juiste installatie inzetpijp voor inzethaard/

Triangle

  • #1
Onlangs hebben wij een inzethaard laten plaatsen in onze bestaande openhaard. Bij het plaatsen is het bestaande binnenwerk van de openhaard verwijderd om plaats te maken voor de inzethaard. De aansluiting op de schoorsteen is gemaakt door ca. 1,5 meter flexibele die omwikkeld is met een "keramische deken" het rookkanaal in te steken. Het rookkanaal is gemetseld (huis uit 1977). Nu zegt de schoorsteenveger dat dit geen goede constructie is; hij kan niet van boevn vegen want de kogel stoot tegen ronde flexibele pijp met het gevaar dat deze door deuken naar binnen klapt.

Is dit reeel wat de schoorsteenveger zegt (had de buis volledig tot de bovenkant schoorsteen doorgetrokken moeten worden)? Of heeft de inzethaard installateur een juiste installatie gedaan en moet de schoorsteen bijvoorbeel van onderen worden geveegd?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Heel vaak wordt de klep uit de bestaande haard gehaald,en wordt er een flexibele buis tot door het oude verloop gezet. heel vaak zit er waar de kap van de oude openhaard begint een versmalling , waardoor je bv niet een goed passend verloop kan plaatsen, past dat wel dan moet je vaak ook nog verspringen om de buis op de kachel te krijgen. dan moet het verloop om de kachel er onder te krijgen eerst hoger en daarna weer zakken dit wil dan vaak niet omdat het verloop is gekanteld ,in ongeveer 80 % van de gevallen wordt dus de buis los in het kanaal geschoven, soms komt er helemaal geen pijp op, en sommige fabriekanten gebruiken klei voor de afdichting van de kachel.en vaak wordt er dus niet helemaal flexibel in gezet als het niet nodig is.een goeie schoorsteenveger houdt hier rekening mee, en zal het laatste stukje dus rustig aan doen. en evt het laatste stukje van onder af doen, als het nodig is?.misschien wil die schoorsteenveger wel een flexibel kanaal verkopen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu