ISRA, telefoon wandcontactdoos en ADSL

Michel1234

  • #1
Mijn situatie is als volgt:

In de woonkamer bevindt zich een dubbele wandcontactdoos voor de telefoon. In de meterkast komt de telefoonlijn binnen, welke is aangesloten op een ronde doos (er zijn vijf draden aangesloten, waarvan één randaarde). Vanuit deze ronde doos (een soort verlengstuk om twee draden aan elkaar te koppelen) gaan de vijf draden naar de dubbele wandcontactdoos. Hierop zijn vier van de vijf draden aangesloten. Verder is dit het enige aansluitpunt in het huis.

Nu ben ik bezig met het aanleggen van ADSL, iets wat ik al verschillende keren heb gedaan en altijd goed is gelukt. Bij de huidige aanleg van ADSL vond ik het dus niet nodig om de handleiding erbij te pakken. Nu is het zo dat ik de draad vlak na de ronde doos in de meterkast heb doorgeknipt; ik ging er vanuit dat dit het ISRA-punt was (was 'm zo nog niet eerder tegengekomen).

Na het plaatsen van de stekkertjes (RJ-11) op de uiteinden van de twee kabels heb ik deze twee kabels in de splitter gestoken. Direct gekeken om er weer een kiestoon was (voordat ik begon uiteraard gecontroleerd of die er was). Helaas was er geen kiestoon. Geen probleem dacht ik, kan gebeuren vanwege het verkeert knijpen van een stekkertje. Dus opnieuw nieuwe stekkertjes erop gezet en getest. Wederom geen kiestoon. Vervolgens de splitter weggelaten en de telefoon direct aangesloten op de draad ná de ronde doos. Ook geen kiestoon. Toen begon ik 'm wel te knijpen, want dit zou in theorie wel moeten werken.

Uiteindelijk een nieuwe telefoondraad gepakt die ik nog had liggen en alles op de oorspronkelijke manier aangesloten. Gelukkig had ik nu wel weer een kiestoon.

Maar nu ben ik weer terug bij af. Ik heb toen toch maar de handleiding erbij gepakt en las dat ik helemaal niet hoef/mag knippen in de draad, maar gewoon een telefoonstekker (zo'n ding met 4 pinnen) in de dubbele wandcontactdoos moet steken, die vervolgens naar de splitter gaat en van daaruit een gedeelte naar de modem en een gedeelte naar de telefoon. Ook dit heb ik getest, en verdorie dat werkt.

Nu zit ik met het volgende: het schijnt het beste te zijn om de splitter zo dicht mogelijk bij het ISRA-punt te plaatsen, zodat het telefoonsignaal zo snel mogelijk van het ADSL-signaal kan worden gescheiden (ik ging er (domweg) vanuit dat de ronde doos in de meterkast het ISRA-punt was). Ik wil de splitter dus graag in de meterkast plaatsen. Immers, de draad voor ADSL moet toch ergens anders naartoe en deze draad aansluiten vanaf de dubbele wandcontactdoos in de woonkamer zorgt alleen maar voor een grote omweg.

Hoe kan ik dit volgens jullie het beste oplossen? Kan ik de dubbele wandcontactdoos uit de woonkamer op een of andere manier verplaatsen naar de meterkast. Of is er een andere oplossing om de draden aan te sluiten?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
De isra komt in de kamer binnen en vandaaruit gaat een kabel naar de meterkast en word daar doorverbonden naar de andere etages/kamers.

je kan a+b (blauw+rood)van de isra door lussen naar de meterkast in de meterkast pik je die 2 op en zet je die op de splitter na de splitter zet je de telefoonlijn terug op wit/orange welke je in de kamer aansluit op a+b van de ptt wandcontact doos.Het is niet de kortste weg maar het werkt wel.
 

Michel1234

  • #3
Oke dat begrijp ik, maar in mijn geval komt de draad toch echt vanuit de vloer de meterkast binnen en gaat daar verder naar de wandcontactdoos in de woonkamer. Misschien dat het vroeger zo was en dat ze het later anders hebben aangelegd.

Maar ik snap het volgende niet: op de ronde doos in de meterkast zitten vier draden (rood, blauw, oranje en wit) plus een aarde draad. In zo'n RJ-11 stekker passen maar 4 draden. Welke draden zijn dat van belang als ik er een RJ-11 stekker aan wil zetten?

P.S. Er zijn geen aansluitingen in andere kamers.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Rood blauw oranje wit

Rood en blauw of oranje en wit zijn de inkomende lijnen.
RJ 11 zouden de active lijnen aan de binnenste pinnetjes moeten liggen.
normaal is dit rood en blauw.
In sommige gevallen gebruikt kpn oranje en wit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu