Isoleren zoldervloer, zolderbalklaag poreus vezelachtig materiaal

MissDIY

 • #1
Beste mensen,
Met veel goede moed en enthousiasme (moet alles zelf doen), dacht ik eens de tocht in de badkamer te gaan verminderen. Het plafond is van een soort hardboard met een alu laagje, wat nooit goed is gemaakt door de vorige bewoners. Dat is gemonteerd zonder een frame, door gaan zakken en door mij en mijn vader voor zolang maar enigszins beter gemonteerd om later fatsoenlijk te maken (al enige tijd geleden).

Dus ik de zolder op, want die vloer is niet geïsoleerd. Mijn huis is gebouwd rond 1965. Bij de koop was mij gezegd dat er geen asbest zou zijn. Dat zou zijn opgeruimd. Misschien dat ze nog gezegd hebben iets over de platen bij de cv ketel, echter kan ik me dat niet meer herinneren.

Het begon met dat mijn gasleiding werd vervangen, de man die dat had gedaan, was zo vriendelijk om mijn cv ketel weer mee op te starten. Die hoorde van mijn doe het zelf activiteiten en waarschuwde mij toen ik wees op tocht en die platen dat ik daar niet in moest gaan boren of zagen want is waarschijnlijk asbest.
Toen hij weg was, en die info wat indaalde, begon het al te knagen. Ik het internet op. En heb al veel avonden gelezen, afbeeldingen gekeken en misselijk geworden.

Echter ben ik al na enig onderzoek zover dat er achter de ketel vermoedelijk niet hechtgebonden asbestplaten zijn. Waarschijnlijk brandwerende niet hechtgebonden platen.
Goed, daar heb ik een besluit over genomen, en knaagt wat minder.

Maar nu kreeg ik ongeveer echt een zware toeval en hartverzakking, toen ik nietsvermoedend aan de zijkanten op de zoldervloer een hardboardplaat die naar beneden was gekruld, en half gemonteerd los trok en daar aan de zijkanten van de zolderbalklaag een vezelachtige, donkergele er tussen gepropte -ik denk isolerende functie hebbend- materiaal ontdekte.
Het spul is poreus, en zover ik kan zien, is het waarschijnlijk alleen aan de zijkanten van het dak bij de balken gebruikt.
Eerlijk is eerlijk, ik ben er aardig van in paniek geraakt, en het blijft knagen.

Gelukkig ben ik inmiddels zo ver bij kennis over asbest dat ik niet in paniek de stofzuiger heb gepakt. Helaas heb ik niet de financiën om het hele asbest gebeuren door een gespecialiseerd bedrijf op te laten ruimen.
Ik heb foto's gemaakt, en ik hoop dat jullie mij hierover kunnen adviseren.

Voordat ik überhaupt plat op mijn buik bij die ruimte kon, trof ik daar een zelfde plaat aan als die achter de cv is gemonteerd. Die heb ik uitermate voorzichtig met FFP3 kapje, handschoenen ingepakt in dikke folie (2x).
Dus ik heb al menig hartverzakking en maagdraaien, nachtmerries en van het zien alleen al benauwd gekregen.

Als het asbest is, bij de balken, kan ik dan met de juiste bescherming, en asbest fixeer de boel fixeren, en daarna glaswol in de vloer aanbrengen, en de vloer deze keer fatsoenlijk afmaken met OSB platen van 18 dik?
Ik wou graag mijn huis wat verbeteren, maar ik ben er nu echt letterlijk ziek van.

Bij deze een aantal foto's. Ik hoop zo dat mijn asbest vermoeden er zo flink naast zit en paniek voor niks is. Zo niet hoop ik dat jullie mij kunnen adviseren wat ik het best kan doen. Alvast hartelijk dank voor het willen meedenken.

IMG_20210105_185834015.jpg IMG_20210105_185840295.jpg IMG_20210105_185902874.jpg IMG_20210105_185920927.jpg IMG_20210104_170842478.jpg IMG_20210104_165150127.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jackd

  • #2
  Op foto's zeer lastig te zien, sowieso zijn deze foto van te ver af.
  Maar wat ik wel zie is wit poeder aan de schroeven, alleen daarop gok ik dat het gewoon gipsplaten zijn.

  Of bedoel je de platen daar achter, volgens mij zie ik daar gewoon zachtboard:
  Pak een klein stukje, bijvoorbeeld met een tang: houdt dat (buiten) boven een vlam, verbrandt het dan is het zachtboard, zie je gloeiende vezels die niet verbranden en die, als je het na een paar seconden opnieuw doet, weer gloeien, dan is het zwaar verdacht.
  (dit doe je alleen voor de zekerheid, dus als je denkt dat iets geen asbest is en in dit geval zie ik op de 1e vijf foto's niks om je zorgen over te maken, wat er achter de ketel zit, kan ik niet beoordelen op die foto)
   
  • Like
  Waarderingen: MissDIY

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Het zou ontzettend handig zijn als er op de foto wordt aangegeven en deze in je vraag verwerkt wordt wat voor materiaal het zou kunnen zijn. Toch.
   
  • Like
  Waarderingen: MissDIY

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #4
  Ik zie ook niet direct iets wat op asbest duidt maar is vanaf de foto's lastig te zien.

  Testje van Jackd kan je iets meer vertellen. Of als je er echt zo van in paniek bent dan een monster laten onderzoeken. Dan weet je het zeker. Op Google vind je legio partijen die monsters onderzoeken.
   
  • Like
  Waarderingen: MissDIY

  MissDIY

  • #5
  Dank jullie wel voor jullie reacties, ik was er zo van in paniek geraakt dat ik niet eens meer dichtbij ben gaan liggen voor duidelijkere foto's.
  Die zal ik morgen nog maken.

  De aansteker test van dat gele poreuze spul, was dat het moeilijk ging branden, uiteindelijk even een klein vlammetje en daarna lang smeulen...
  Degene die het aanstak was ervan overtuigd dat het geen asbest is, ik wou het eigenlijk al niet eens aansteken, maar goed. Dat weten we dan ook weer.

  Vermoedelijk ligt dit alleen aan de zijkanten van de vloer (over de lengte).
  Ik overweeg om een proefmonster op te sturen voor analyse.
  Indien het asbest is, zou het noodzaak zijn om eerst asbest fixeer te spuiten alvorens de vloer te isoleren?
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #6
  Ik zou nog niet zo hard van stapel lopen. Als je geen vezels ziet opgloeien zoals door Jackd beschreven dan kan het ook bijv. een steenwol o.i.d. zijn.

  Een monster opsturen geeft pas echt uitsluitsel. Wacht eerst doe uitkomst maar even af. Voor hetzelfde geld is het geen asbest en hoef je helemaal niks te doen.
   
  • Like
  Waarderingen: MissDIY

  Jackd

  • #7
  Van dat stukje wat jullie hebben aangestoken had je ook een foto kunnen maken.. ;-)
  Geen idee wat het wel is, maar het klinkt veilig, we wachten de foto's af.
  Het klinkt als oud schuimrubber of zoiets. De geur zegt ook iets, rubber ruikt anders dan zachtboard bij verbranden, hoewel rook nooit gezond is om in te ademen.

  Lekker slapen is ook wat waard, dat alleen al kan een reden zijn om het te laten testen.
   
  • Like
  Waarderingen: MissDIY

  MissDIY

  • #8
  Bedankt voor jullie snelle en geruststellende reacties. De paniek is er af, ik laat de boel maar eens even bezinken.
  Hierbij zoals beloofd nog foto's van het materiaal van dichtbij. Het is heel erg poreus spul.

  IMG_20210107_193652759.jpg IMG_20210107_193451094.jpg IMG_20210107_193531625.jpg
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Ik zie geen asbest maar durf op basis van foto's niet te zeggen dat er geen asbest in zitten, ik zou er wel rustig om slapen, wacht gewoon de uitslag af.
  Ik denk dat het ondervloer van zachtboard is.
   
  • Like
  Waarderingen: MissDIY en Vonken_trekker

  Jackd

  • #10
  Dat is zeker geen asbest.
  Gewoon oud zachtboard.

  Geen aannemer of afvalverwerker die dit test als ze het verwijderen of als het ingeleverd wordt. Als er bij hun asbest in dit soort partijen aangetroffen wordt hebben ze een behoorlijke kostenpost..

  In veel gevallen is mensen bang maken voor asbest is schadelijker dan asbest zelf.
  Ja het is gevaarlijk spul, maar angst en niet slapen is ook ongezond.
   
  Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
  Waarderingen: MissDIY

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #11
  Het lijkt me niet zo verstandig in de schoenen van een lab te gaan staan, je mist elke autoriteit om dit te beoordelen.
  Als TS zich veiliger voelt met een lab test is dat zijn zaak.
  Ik heb het artikeltje onderaan je reactie verwijderd, de pagina bestaat niet meer.
   
  • Like
  Waarderingen: MissDIY

  MissDIY

  • #12
  Dank jullie wel, nogmaals heel erg bedankt voor jullie snelle reacties en meedenken, ik ben zo ontzettend opgelucht! Wat ga ik vannacht heerlijk slapen. Dit heeft echt geknaagd aan me.
   

  Jackd

  • #13
  Als je zachtboard niet van 10 meter afstand herkent..
  Moet een aannemer of klusjesman dat dan ook gaan doen?
  Kom ik ergens om een schilderijtje op te hangen: Nee sorry, eerst een asbest inventarisatie. Wordt een duur haakje

  Gelukkig blijft er online veel bewaard en verdwijnt een "artikeltje", lekker neerbuigend trouwens, niet zomaar.

  ps. MissDIY: we waren tegelijk aan het schrijven. Slaap lekker.
   
  • Like
  Waarderingen: MissDIY

  MissDIY

  • #14
  @Jackd bedankt voor het artikel, wat ontnuchterend. Door inderdaad veel over asbest te lezen, waarvan natuurlijk het grootste gedeelte aan artikelen geschreven zijn door degene die voordeel hebben bij angst en paniek. Deze informatie gaat bij een leek zoals ik dat onbewust stapelen.
  Nu weet ik niet doordat de huidige tijd (lockdown, veel alleen zijn, nog meer tijd om na te denken -lees: in een vicieuze cirkel gaan piekeren- er ook zijn bijdrage aan heeft geleverd dat ik echt richting psychosociale/ -somatische klachten ging).

  Mijn vader haalde nog een voorbeeld aan van kennissen die vroeger ik weet niet hoeveel m2 aan asbestplaten van een oude stal met een slijptol hebben staan doorslijpen, en alvorens ze gingen lunchen even buiten alleen het stof van de overal afklopten. Dat hielp ook al wel een beetje ter voorkoming van doordraaien.

  Het lastige is denk ik dat er te veel voordeel hebben om wetenschappelijk onderzoek tegen te houden waar die arts het over heeft, en dat het moeilijk is de correlatie bloot te leggen met andere schadelijke stoffen waar wij in de huidige samenleving aan worden blootgesteld (smog, plastic lepeltjes in de koffie, damp uit spuitbusflessen, weet ik het nog meer waar men over roept en waar ik dan nuchter bedenk van hoe kan je jezelf nog gekker maken?). Dus bij deze nogmaals dank! Een heel fijn weekend!
   

  MissDIY

  • #15
  P.S. ik heb echt heerlijk geslapen!
   
  • Like
  Waarderingen: Jackd

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #16
  Ja ja vaders kunnen belangrijk zijn. :prima:
   
  • Like
  Waarderingen: MissDIY

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #17
  @Jackd, dit is een heel andere site dan diegene die ik verwijderd heb, ik kreeg de melding dat de site niet meer bestond.
  De url was ook heel anders.
  Vaststellen of het asbest is doe je dus niet van een foto.
   
  • Like
  Waarderingen: MissDIY

  Jackd

  • #18
  @Jan: Klopt het originele artikel is verwijderd of verplaatst, dit is hetzelfde artikel en van dezelfde website alleen uit een internet archief database. De URL is een stuk langer geworden, maar het laatste deel is hetzelfde.

  Maar i.c.m. de rest van de info vaststellen of iets zachtboard is wel, en daar zit nooit asbest in.
   
  • Like
  Waarderingen: MissDIY

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu