Isoleren woonkamer vloer/kruipruimte

Huttekearl

 • #1
In het voorjaar wil ik mijn oude woonkamer vloer verwijderen tot aan de balken dan van bovenaf tussen de balken isoleren, hierboven wat ik gelezen heb een dampdichte folie dan een nieuwe vloer van Underlayment platen verdere afwerking nog niet bekend dat is iets voor vrouwlief.
Het betreft een kruipruimte vloer van een laag cement dekvloer schijnbaar gebeurde dat vaker in de jaren 60.
Het is een mooie droge geventileerde kruipruimte.
Mijn vraag is doe ik het zo goed zoals bijgevoegde tekening
En is het nodig om nog een folie op de vloer te leggen in mijn situatie.
Word van bovenaf geïsoleerd omdat de kruipruimte te laag is om er onderdoor te kruipen.
Hoop op wat bruikbare tips mocht het niet goed zijn zoals beschreven.
Groet en alvast bedankt voor jullie reacties
9280803C-2134-4C54-895B-CC7C42CD55CD.jpeg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Prima plan. Als de isolatie niet voorzien is van een dichte laag aan de onderkant, daar ook een folie plaatsen. Ondersteun de isolatie wel goed. Alleen aan de zijkanten is misschien te weinig.

  De dampdichte laag mag ook op de vloer. Maakt weinig uit.
   

  Charel

  • #3
  Ook hier geldt het principe d
   

  Charel

  • #4
  Oei, ik heb me laten vangen blijkbaar, te lang gewacht waardoor ik mijn bericht niet meer kan vervolledigen.
  Dus opnieuw dan maar:

  Ook hier geldt het principe dat je van warm naar koud hoe langer hoe meer dampopen moet werken.
  In die zin is uw plan dan ook prima vermits de isolatie aan de koude kant zeer dampopen is want je hebt daar blijkbaar niets voorzien.
  Anderzijds is het ook zo dat isolatie best luchtdicht of minstens winddicht zit ingesloten om het meeste effect te hebben en dan is uw oplossing weer niet ideaal.
  Ik zou dus de isolatie aan de onderkant ook afsluiten maar dan met een zeer dampopen materiaal. Dat kan met een dampopen folie zoals ze die als onderdak gebruiken. Zelf zou ik in dit geval de voorkeur geven aan isolerende houtvezelplaten die men ook als onderdak gebruikt.
  Die platen ( 22 mm ?) kan je zodanig zagen dat ze net tussen de balken passen en kunnen rusten op de latten die je onderaan getekend hebt. Op die platen vul je dan de gehele tussenruimte verder op met isolatie.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Ben een voorstander om een constructie te maken zodat je de isolatie tegen de onderzijde van de balken kan aanschroeven. Ik snap dat dit best lastig kan zijn.
  Maar het lost gelijk het lastige punt met de balk tegen de muur op.
  IJkenhout schreef:
  Als de isolatie niet voorzien is van een dichte laag aan de onderkant, daar ook een folie plaatsen.
  Wat voor een folie moet er aan de onderkant komen.
   

  Huttekearl

  • #6
  Op de eerste plaats toch bedankt voor de nodige tips reacties. De vloer van de kruipruimte is voorzien van een smeervloer het betreft een mooie droge niet vochtige kruipruimte welke geventileerd is dan een dampopen folie aan de onderkant dan toch nodig en de tip om een folie op de bodem te leggen begrijp ik dan ook niet helemaal. Trekt er dan toch nog zoveel vocht door de smeervloer geen?
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #7
  Een smeervloer kan prima werken maar ook een ongelofelijk onding zijn.
  Voordeel je kunt het als het ware stofzuigen om het netjes en schoon te houden.
  Keerzijde is hoeveel mensen dan dat?
  In mijn kruipruimte heeft de vorige eigenaar dus ook een smeervloer aangebracht, hij was zelf metselaar dus elke dag werd al het cement wat was overgebleven op de bouw meegenomen naar huis en in de kruipruimte aangebracht.
  Op zich prima maar toen het huis al jaren stond en ze de indeling veranderden kon hij niet meer bij het extra kruipluik in de kamer en werd er in de kruipruimte een opening gemaakt tussen toen de voor en de achterkamer.
  En daarmee is dus alle ellende ontstaan want op je knieën in de kruipruimte rondkruipen en dan een korreltje of steentje onder je knie krijgen dat is bepaald geen pretje en dan kun je toch beter zand hebben en als dat toch al droog is dan zou ik niet aan een smeervloer beginnen.

  Maar als je toch van de bovenkant de vloer wilt verwijderen waarom dan niet alles meteen goed aanpakken?
  Dus ook de balken er uit, een lichtgewicht broodjesvloer er in met meteen de juiste isolatie en totaal geen omzien naar dampfolie of wat dan ook?
  Natuurlijk wel even wat meer werk en ook duurder maar met lichtgewicht stalen balken ook nog prima zelf te doen en absoluut waarde verhogend voor de woning.
   

  Huttekearl

  • #8
  Klopt je heb helemaal gelijk maar deze smeervloer zat er al in en dat werd in de jaren 60 blijkbaar vaker gedaan en jouw laatste optie hebben we overwogen maar zien we vanaf want dan wanneer je het goed wil doen ook direct vloerverwarming plaatsen enz enz warmtepomp en ga maar door is in onze situatie geen optie. Dus ben toch nog benieuwd op meerdere reacties wat mijn vorige vraag betreft.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Huttekearl schreef:
  Trekt er dan toch nog zoveel vocht door de smeervloer geen?
  Een kruipruimte is eigenlijk een andere wereld. Ten opzichte van de woning is daar hoge relatieve luchtvochtigheid en een lagere temperatuur. Een warmtestroom gaat van warm naar koud.
  Het deel vocht in die stroom condenseert in de kruipruimte.
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #10
  Huttekearl schreef:
  jouw laatste optie hebben we overwogen maar zien we vanaf want dan wanneer je het goed wil doen ook direct vloerverwarming plaatsen enz enz warmtepomp en ga maar door is in onze situatie geen optie
  Het is altijd de vraag of je het goed doet, nu de vloer slopen en weer hout aanbrengen en later toch vloerverwarming willen betekend vrijwel zeker dan alsnog een broodjesvloer laten aanbrengen of de kruipruimte geheel vullen met schuimbeton.
  Je kunt ook nu de broodjesvloer aan laten brengen met goede isolatie en zonder vocht problemen oid. en mocht je toch vloerverwarming willen deze in laten frezen.
  Dat is meestal incl. leggen ook in 1 dag klaar.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #11
  Folie op de bodem is niet nodig als de ruimte droog is. Folie aan de onderkant van de isolatie is nodig als de isolatie zelf geen winddichte laag heeft.

  Vloerverwarming op een houten vloer kan prima. En een warmtepomp zonder vloerverwarming kan ook, bijvoorbeeld via laag-temperatuur radiatoren.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #12
  IJkenhout schreef:
  Folie aan de onderkant van de isolatie is nodig als de isolatie zelf geen winddichte laag heeft.
  Ligt volgens mij toch iets ingewikkelder.
  Wat voor folie. Waait het zo hard in een kruipruimte.
  Niet zeker maar ik kan me voorstellen dat uit een droge bodem van de kruipruimte toch vocht zou kunnen komen. En dan ventilatie enz enz. Meten is weten.
   

  Huttekearl

  • #13
  Het blijft blijkbaar toch een ingewikkelde materie niemand weet hoe het precies zit en wanneer iets moet en dit is blijkbaar ook niet te doen daar elke situatie weer anders is. Ik denk gewoon het meest voor de hand liggende te doen en de gegeven reacties erbij te betrekken en dan de komende tijd controleren hoe het uit pakt.
  Bedankt voor de reacties
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #14
  Ik vind dit juist helemaal niet ingewikkeld. Sommigen maken het ingewikkeld :wink:
   
  • Like
  Waarderingen: Charel

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu