Isoleren slecht begaanbare kruipruimte

Isoleren Kruip

  • #1
Goedemiddag,

Recent hebben wij een woning uit de jaren 50 gekocht en deze proberen we nu zelf zo veel mogelijk te isoleren. Onder de gang en keuken zit een kelder en vanuit hier kijk je in de kruipruimte van ongeveer 30-50 cm hoog. Deze kruipruimte loopt eigenlijk onder de gehele woonkamer (+/- 16m2) en is niet echt toegangelijk. In de kelder zit een kelderraam aan de straatkant en enkele ventilatiegaten aan de tuinkant.

We merken dat vanuit deze kelder erg veel kou omhoog trekt en daarnaast klinkt het erg hol onder de woonkamer. De kou komt voornamelijk doordat het kelderraam open staat vanwege de ventilatie. In hoeverre is het nodig om dit 24/7 open te laten staan? Daarnaast is ons idee om de kruipruimte te isoleren met EPS-parels. In verband met het holle geluid en de kou lijkt mij het beste om deze zo vol mogelijk te spuiten, maar is dit wenselijk? De leidingen die er nu door lopen zijn immers nu ook maar beperkt bereikbaar. Of is het beter om een laag van +/- 25 cm aan te brengen.

Kruipruimte.png Kruipruimte 2.png
 

Charel

  • #2
Hoe is de vloerplaat tussen kruipkelder en gelijkvloers opgebouwd ? Houten balken met plankenvloer, betonnen gewelven of een betonplaat ?
 

Isoleren Kruip

  • #3
Het zijn houten balken met plankenvloer
 

Charel

  • #4
Is het een optie om de plankenvloer weg te nemen, isoleren tussen de balken en herplaatsen van de vloer mits één of andere luchtdichting ?
Is de balkenconstructie zichtbaar in de kelder en in de kruipruimte, kijk je tegen de onderkant van de plankenvloer of is er tegen de onderkant van de balken nog een plafond gemaakt ?
 

Isoleren Kruip

  • #5
Vanuit de kruipruimte kijk je tegen tegen de plankenvloer. Vanuit de bovenkant isoleren is in principe geen optie aangezien we dan de gehele pvc vloer van de woonkamer eruit moeten halen.

80FB5AD5-E660-4AE5-A456-E49E4D96767E.jpeg
 

Charel

  • #6
Het lijkt me een risico om zulke houten vloerplaat te veel af te sluiten van de omgevingslucht.
Anderzijds is het niet meer van de tijd dat hier geen isolatie zou voorzien worden.
Het is uiteraard moeilijk werken maar ik zou toch overwegen om minstens tussen de balken en nauwsluitend dampopen isolatiematten te voorzien. Daarvoor zou je bijvoorbeeld houtvezel- of cellulosematten kunnen gebruiken.
Eventueel zou je dan ook de ganse onderkant na vulling nog kunnen afwerken met houtvezel onderdakplaten.
De bedoeling is dat het geheel aan de onderkant zo dampopen mogelijk blijft.
 

Isoleren Kruip

  • #7
Bedankt voor je hulp Charel! We gaan het proberen met isolatiematten
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu