Isoleren schuin dak

DeBuizerd

 • #1
Beste allen,

Ik heb wat advies nodig over het isoleren en gebruik van folie in mijn schuine dak. Aan de buitenkant van het dakbeschot ligt een laag dampremmende folie onder de panlatten en dakpannen. Ik wil dit eigenlijk zo laten, omdat ik geen zin heb om het dak helemaal af te breken. Het dakbeschot is verder wel winddicht.

Nu wil ik aan de binnenkant 15 cm steenwol plaatsen tussen de gordingen. Klopt het dat ik nu aan de binnenkant klimaatfolie moet plaatsen en daarna de gipsplaat? Of kan ik het ook af zonder folie en meteen de gipsplaat, zoals het vroeger werd gedaan?

En hoe zit dat dan in een badkamer waar veel vocht vrij komt? Deze komt namelijk ook onder het schuine dak met aan de buitenzijde dampremmende folie. Ik heb begrepen dat je in een badkamer dampdichtfolie aan de binnenkant moet doen, maar wordt de isolatie nu niet opgesloten tussen 2 dampremmende lagen? En is klimaatfolie voldoende om de hoeveelheid vocht binnen te houden? Er komt sowieso een groene vochtwerende gipsplaat tegenaan, dus zit er over na te denken om helemaal geen folie in de badkamer aan de binnenkant te doen.

Iemand tips en advies?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Eerst nog maar eens goed onderzoek doen naar de damremmende folie onder de panlatten. Lijkt me stug.
  Het zal een onderdakfolie zijn, of een dampopenfolie dan is het een kwestie van even zoeken hier. Zeer uitgekauwd verhaal.
  Een foto van die folie kan ook wel helpen.
   

  DeBuizerd

  • #3
  Het is echt dampremmende folie (Delta DAWI GP). Dit hadden we al gecontroleerd.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Hoe is of waar wordt de zolder nu voor gebruikt.
  Wat voor materialen en eventueel de dikte liggen er op het plafond van de badkamer.
   

  DeBuizerd

  • #5
  Het is de eerste verdieping van een huis. Het plafond hebben we er uit gesloopt en je kijkt dus tegen het schuine dak aan. Dit willen we zo laten, dus er komt verder ook geen zolder of iets anders boven. Badkamer bestaat dus uit wanden en een schuin dak.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Je hebt dus de verkeerde folie aan de buitenkant liggen. Maar waarom zit je eraan te denken om de folie aan de binnenkant dan maar weg te laten?

  Ik ben niet zo'n fan van klimaatfolie in de badkamer. Ik heb daar nog niets over teruggevonden bij de fabrikanten. Daar lijkt me een dampdichte folie beter. Of lichte ventilatie achter de isolatie onder het dakbeschot maken.

  De rest is klimaatfolie geschikt voor.

  Als de dakbedekking weinig risico geeft op lekkage, kan je overwegen de buitenste folie goed te doorprikken. Dan kan er aan de binnenkant een normale dampremmende folie.
   

  DeBuizerd

  • #7
  Bedankt Ijkenhout, hier kan ik wat mee. Inderdaad de verkeerde folie aan de buitenkant. Ja ik dacht als ik de folie weglaat binnen, kan het naar binnen toe ventileren, maar daar zocht de klimaatfolie ook voor.
  Ik ga de klimaatfolie gebruiken in de rest van het dak. In de badkamer doe ik dan de dampdichte folie.

  Wat bedoel je precies met lichte ventilatie onder het dakbeschot? kleine openingen in het dakbeschot? Maar dan is het niet meer winddicht toch.
  Zou je in dit geval ook een luchtspouw tussen isolatie en dakbeschot maken?
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Gaten in het dakbeschot inderdaad. Met een luchtlaag achter de isolatie. Bij een open isolatie (zoals glaswol) eerst een dampopen folie plaatsen om te voorkomen dat de warmte eruit waait.
   

  DeBuizerd

  • #9
  Bedankt voor jullie reacties, ik ga aan de slag
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu