Isoleren niet toegankelijke kruipruimte

Jeroen733

  • #1
Goedemiddag,

Door deze koude dagen merk ik weer dat de vloer van onze uitbouw wel erg koud is.
We wonen in een jaren 30 woning met een uitbouw van de jaren 50. Dit is een enkel steens uitbouw.

De wanden en het plafond/dak van de uitbouw zijn inmiddels geïsoleerd en ook is er dubbel/hr++-glas aangebracht waar mogelijk.
Maar de vloer blijft nog erg koud.

Ik kan helaas niet in de kruipruimte komen, de uitbouw is zeg maar tegen de oude achtergevel aan gebouwd. In de kruipruimte loop (kruip) ik dus tegen de oude achtermuur en fundering aan waardoor ik niet in de kruipruimte van de uitbouw kan komen.
De kruipruimte van de uitbouw is geventileerd dus het kan niet anders dat de lucht in de kruipruimte van de uitbouw ook zeer koud is, en dus ook de vloer. Ik merk dat er ook langs de wanden en kieren van de zwevende houten vloer koude lucht uit de kruipruimte omhoog komt. Kortom, tijd om dit aan te pakken.

Wat ik zelf al heb uitgezocht:
- Het mooiste zou zijn om de vloer te isoleren, maar hier kan ik niet bij komen. Gat in de vloer maken is geen optie want dan moet ik mijn houten parketvloer slopen.
- Enige optie is om via de kruipruimte onder woonkamer een gaatje te maken/te vinden naar de kruipruimte van de uitbouw om iets in te blazen of een steen uit de buitengevel te verwijderen om zo een gat naar de kruipruimte te maken.
Maar wat is dan wijsheid? Volblazen met EPS parels? Volblazen met Easycell vlokken? Of moet ik iets anders doen?
Een laagje op de bodem is geen optie want dan blijft de vloer nog steeds koud.

Wie heeft er ervaring hiermee of andere goede suggesties?
Dank alvast.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Er hoeft geen groot gat in de vloer om de kruipruimte toegankelijk te maken.
In een hoek, onder een kast, vaak zijn er wel mooie opties.
Van buitenaf kan een optie zijn, dus niet één steen, maar een groter gat en dat kan natuurlijk niet zomaar op elke plek, onder de fundering door kan ook, maar dat kan gevaarlijk worden.

Bij helemaal vol met bijvoorbeeld eps parels is er geen ventilatie meer. Als je dan een vochtprobleem krijgt kan je alles er weer uithalen.

Ik zou eerst eens kijken wat de opties zijn en die zijn ook afhankelijk van de hoogte daar. Als je 60 cm hoogte heb dan zou vullen met EPS korrels behoorlijk duur worden. Heb je maar 20 cm dan zijn er ook weinig opties. Dus een kleine gat boren en kijken met een camera of meteen een iets groter gat.
 

Jeroen733

  • #3
Dag Jackd, dank voor je reactie. Het lastige is dat het een open ruimte is met aan de raamkant een lage en ondiepe inbouwkast. Ik kan dus van bovenaf niet een opening bewerkstelligen om in de kruipruimte te komen.
Ik ben bang dat het vanuit de woonkamer ruimte ook niet gaat lukken omdat ik dan door de oude achtergevel heen moet.Ik vermoed dat daar ook een spouw in zit, dus dat zijn 2 lagen bakstenen. En geen idee of dat qua constructie kan.

Overigens net even door de ventilatieopeningen met een zaklamp naar binnen geschenen. Naast een mooi wespennest zag ik (naar schatting) zo'n 30 a 40 cm ruimte tussen de vloerdelen en de ondergrond. Dus onder de balken zal het nog minder zijn.
 
Laatst bewerkt:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je kan die ventilatieopeningen prima afsluiten/afplakken als het vriest. Zolang je zo maar weer open maakt als het weer iets warmer wordt. Dat zal al wat schelen. (ervan uitgaande dat de kruipruimte droog is)

Een opening door een fundering boren/hakken in een kruipruimte is geen leuke klus, daar hoeven ze mij niet meer voor te bellen.
Of je de ruimte (deels) vol kan krijgen vanuit een paar ventilatie punten, weet ik niet.
Gat in het midden van de kamer en voortaan een vloerkleed, of via buiten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu