Isolatie tussen steensmuur en lambrisering

Poerk

  • #1
Beste klusser,

Ik heb een oude vensterbank verwijderd en nu kan ik tussen de steense buitenmuur en lambrisering komen. Dit wil ik graag isoleren voordat ik de nieuwe vensterbank plaats. Ik kan, denk ik, geen sluitende dampremmende laag plaatsen, want zo goed kan ik er niet bij. Is gewoon steenwol ertussen schuiven ook goed, of krijg ik daar ellende van?

Alvast bedankt!

Geert


 

Pirke

  • #2
Daar krijg je hoogstwaarschijnlijk ellende van ja.
Maar is het zoiezo de moeite om een klein stukje
(dat wat bereikbaar is) te isoleren?

Een aantal vragen?
heeft de steense muur sporen van vocht?
Zo nee:
1e mogelijkheid: dan zou ik de buitenzijde van de muur impregneren met vochtstop en dat hout wegbreken. Vervolgens zou ik de vensterbank op een andere manier onder het raam maken.
2e mogelijkheid zou zijn sandwitch pir platen die zijn al vochtwerend. Samen met een vochtstop aan buitenzijde zou ik het risico wel durven lopen. Maar dit is alleen op korte termijn. Na een jaar of tien kan de situatie wel anders worden.

Wil je toevallig een radiator hangen onder de vensterbank?
 

Poerk

  • #3
Beste Pirke,

Bedankt voor je suggesties. De muur heeft geen sporen van vocht. En ja, ik wil er een radiator onder hangen - maakt dat de zaak nog anders?

Wat voor ellende zou ik kunnen krijgen wanneer ik er gewoon steenwol tussen schuif?

Alvast bedankt!

Geert
 

Kacheltje

  • #4
Er zo steenwol tussen stoppen is geen goede oplossing.
De kant van de lambrisering zal voorzien moeten worden van een dampwerende scherm. Aan de muurzijde hou je een spouw of je plaatst een dompopen scherm, dan kun je de isolatie tegen de muur plaatsen.
 

Pirke

  • #5
De ellende van optrekkend vocht tussen isolatie en muur. Dat geeft schimmels en trekt zo ook verder naar binnen.
Een radiator op die plek kan de zaak natuurlijk droger houden dan zonder radiator, maar isolatie doet dit weer gedeeltelijk teniet.

Ik zou een paar pir platen kopen met alu toplaag. Een paar centimeter dunnen dan de spleet en ze dan tegen het hout aan zetten (niet tegen de muur) Er zijn nieuwe types die nemen geen vocht op. Even navragen bij specialist (niet bij bouwmarkt) en zet die er zo goed mogelijk tussen. Folie/dampscherm is dan niet nodig.
Een ventilaspleet zou later alsnog gemaakt kunnen worden om de zaak toch te ontluchten. Maar ik verwacht geen problemen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu