Is dit Asbest? vinyl grijze laag

Anemoon

  • #1
Ik woon sinds een paar jaar in een huurwoning uit ongeveer 1970, als ik me niet vergis. Ik ben de 2e bewoner, de andere mensen hebben er al die jaren gewoond. Tijdens mijn verhuizing kwam ik in de hal onder oud vinyl al een grijze laag tegen waarvan ikzelf destijds het vermoeden had dat dit asbest zou kunnen zijn. De technische dienst van de woonstichting meende dat dit niet zo was en dat ik het met een gerust hart kon verwijderen...

Een paar maanden geleden kreeg ik een nieuwe buurvrouw waarbij praktisch dezelfde vinyllaag in de hal aanwezig was: asbest! Door een stel mannen in witte pakken verwijderd... Lekker idee...

Nu wilde ik, eindelijk, maar eens mijn trap gaan opknappen. De oude vloerbedekking zit er stevig opgelijmd en ik wil de trap graag helemaal kaal proberen te maken en hem dan gaan schilderen: een hele klus dus waar ik al een paar jaar enorm naar uitkijk :roll:

Na een stuk tapijt van de onderste trede los te hebben getrokken ging ik er eens met een plamuurmes overheen om te kijken of het een beetje los wilde laten. De treden zelf zijn misschien nog te doen, maar op het trapbeschot zitten veel dikke lijmresten. Toen ik hier overheen ging met het mes merkte ik dat dit een 'losse' plaat was. Het is een grijzige plaat van ongeveer 3mm dikte. Ik moest al snel aan asbest denken... Een hoek zat een beetje los en ik heb er toen, heel voorzichtig, een stukje afgebroken. De buitenkanten zijn grijzig, gelijkend op leisteen, en van binnen is het zwart, beetje de structuur van houtskool zeg maar...

Uiteraard ga ik zsm de woonstichting bellen, maar ik ben toch benieuwd wat mensen van dit forum denken...zo op het eerste gezicht dan. Ik neem aan dat een uitgebreid onderzoek pas goed uitsluitsel kan geven.

De foto is van het afgebroken stukje, in werkelijkheid ongeveer 2cm bij 1 cm. In het echt iets minder bruinig dan op de foto.

Alvast bedankt voor de reacties! Groet, Marjan


 

Pirke

  • #2
Dit is hoogstwaarschijnlijk Asbest inderdaad. Een soort vinyl aan de bovenkaart, met een harde zwarte onderlaag wat heel gemakkelijk breekt.

Gewoon laten verwijderen. Woningbouw betaalt verwijdering. Gezondheidsrisico bij een liggende vloer is nihil. Wel niet zelf aan gaan trekken verder.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Zo op het eerste gezicht, is hier geen zinnig antwoord op te geven.
Ik snap dan ook niet, dat mensen aan de hand van de zeer slechte foto, hier zo een antwoord op kunnen geven.

Haal de woningbouw vereniging erbij, of een andere deskundige.
Dit is via dit forum niet op een verantwoordelijke manier te beantwoorden.
Daarom gaat hier nu ook een slotje op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu