Is deze aansluiting geschikt voor een inductiekookplaat?

Chradem

  • #1
Goedemorgen,

Wij willen een inductiekookplaat in de keuken plaatsen. Ik probeer te achterhalen of onze bestaande aansluiting daarvoor geschikt is en zo niet, wat er aan moet gebeuren.

Ik zie in de meterkast dat groep 5 een dubbele groep is. Hierop is op dit moment een stuk van de keuken al aangesloten, tevens zijn de toiletten en de gang op de 1e,2e en zolderverdieping hierop aangesloten en de whirlpool en elektrische vloerverwarming in de badkamer.

Ik zie in de keuken echter nergens een perilex aansluiting, maar verwacht dat wellicht de elektrische vloerverwarming wel zo een aansluiting nodig heeft.

Mijn vraag is nu, zou het ombouwen/aansluiten van een stopcontact in de keuken voldoende zijn of moet er een groep bijgeplaatst worden? We koken in principe niet op tijden dat de elektrische vloerverwarming aanstaat en groep 5 is al aanwezig in de keuken (echter zonder perilex-aansluiting).

Hieronder foto's uit de meterkast.

 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
De testknop bij groep 5 doet mij vermoeden dat dit niet een kookgroep betreft maar een normale eindgroep gekoppeld met een aardlekschakelaar.

Wat voor een kookplaat wil je aansluiten?
Voor het aansluiten van een kookplaat heb je als snel een kookgroep of krachtgroep nodig. Voor jou zou het dan een kookgroep worden omdat je een 1 fase installatie hebt. Je zult hiervoor dan nog wel een leiding naar de keuken moeten leggen.
 

Cool

  • #3
Kijk dan ook even naar de waarde van de hoofdzekering. Wel handig als dat 35 A is. Dit staat vaak aangegeven op de jaarafrekening.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #4
Groep 5 is in ieder geval een aardlekautomaat.
Kans is klein dat het om een kookgroep gaat, kookgroep aardlek automaten zijn redelijk schaars.
In jouw geval moet er dan in ieder geval een 3/4" buis met perilex aansluiting vanaf de groepenkast naar de keuken komen en bij gebruik van je 1 fase aansluiting een 3e 2 polige aardlekschakelaar plus kookgroep, een kookgroep aardlekautomaat kan ook, die zijn er niet zo veel, even Googlen, en je komt er wel eentje tegen.

Wil je op 1 fase blijven?
Dan is het de moeite waard om je aansluiting op te hogen naar 35A, dit is doorgaans gratis, als je 25A hebt.
Een telefoontje naar je netwerkbeheerder kan je meer informatie verschaffen over wat je voor aansluiting hebt en wat de mogelijkheden zijn.

Bij een 1 fase aansluiting (wat je nu hebt) kun je met je kooktoestel ongeveer tot 7kW gaan.

Ga je voor een 3 fasen aansluiting... Dan kun je een kooktoestel tot ongeveer 11kW aansluiten. Maar dan moet er wel wat meer in je meterkast gebeuren.
 

Chradem

  • #5
Vonken_trekker,

Een inductiekookplaat, we hebben nog niet gekozen wat het wordt. We willen eerst de vloer isoleren, en pas volgend jaar de keuken doen. Echter leek ht ons handig deze aansluiting al te maken, alvorens de vloer te laten isoleren. Vandaar dat we nu de aansluiting willen leggen.

Een voorbeeld is zo'n kookplaat: Samsung NZ64K5747BK
 

Chradem

  • #6
Cool schreef:
Kijk dan ook even naar de waarde van de hoofdzekering. Wel handig als dat 35 A is. Dit staat vaak aangegeven op de jaarafrekening.
Op de jaarafrekening staat 3x25A
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #7
Vreemd van die 3 keer 25A.
Ik zie een enkelfasige hoofdschakelaar zitten, en op je meter staat 230V, anders had er wel iets van 400V op gestaan.
Qua maandbedrag maakt 1 keer 25, 1 keer 35A of 3 keer 25A dan niet uit, zijn alle drie even hoog per maand.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #8
Als je er heilig van overtuigd bent dat groep 5 een dubbele groep is, zoals je in je beginpost zegt kun je misschien wat foto's van de binnenkant van je groepenkast op het forum zetten, dan weten we met meer zekerheid de dingen te benoemen.
De component helemaal links, is dat de hoofdschakelaar? Volgens mij wel, maar ook dat kunnen we bij een zicht op de binnenkant beter beoordelen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Als je nu met de vloer bezig bent dan in ieder geval een 3/4 buis van de meterkast naar de keuken leggen. Dan kun je daarop later de kookgroep aansluiten.

Ik geloof niet dat dit een 3f aansluiting is, eerder dat dit als dusdanig wordt vermeld omdat tarieven hetzelfde zijn.

Foto van de groepenkast zonder kap zou inderdaad wat kunnen verduidelijken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Wat het ook word 400v of 2x230, je moet een 5x 2,5qmm aansluiting maken van meterkast naar perilex aansluiting voor de kookplaat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu