Instelling CV, klokthermostaat en thermostaatkranen

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik vroeg me af of iemand voor deze periode een 'stookadvies' heeft.
Wij hebben een CV-ketel aangesloten op een klokthermostaat met thermostaatknoppen op de afzonderlijke radiatoren.

Moeten we nu het verschil in temperatuur tussen dag en nacht klein houden en zo ja wat is klein (21 vs 18 graden?), zodat het niet zo lang duurt voordat de ruimtes weer zijn opgewarmd?

Moeten we in dat geval de thermostaatknoppen lager zetten dan de aanvoertemperatuur, zodat er druk in het systeem blijft? Of verdwijnt de 'overtollige' energie dan via een overdruksysteem (o.i.d.)?

Moeten we de thermostaatknoppen dan juist tenminste op de aanvoertemperattur houden, zodat de CV de warmte kan doorvoeren?

Is het belangrijk om het hele huis op temperatuur te houden of alleen de kamers waar we ons bevinden (wat in basis het idee van de thermostaat kranen is)?

Moeten we de aanvoertemperatuur van het water verhogen?

Waar het uiteindelijk om gaat is: wat is de meest gunstige manier van stoken, zodat het overal snel warm wordt en het verbruik het meest gunstig is.
 
Begin eens bij het begin.
Welke ketel merk en type
Welke kamerthermostaat?
Buitenvoeller?

Radiatoren?
Vloer verwarming?
Convectoren?
 
Zo uit mijn hoofd: de ketel is een Intergas HR-ketel (4 jaar oud), de kamerthermostaat is een Honeywell. Van beide weet ik uit mijn hoofd het type niet.

Er zit een buitenvoeler op, maar we hebben de weersafhankelijkheid uitgezet om te voorkomen dat de ketel (naast de slaapkamer) 's-nachts gaat pendelen.

Het huis is verder voorzien van radiatoren, allen met een thermostaatkraan. We hebben geen vloerverwarming en geen convectoren.
 
Ik hoop dat ik niet te brutaal om mee te liften, wil het topic zeker niet kapen... misschien ook mijn situatie:
* woning uit 2004 (goede isolatie dus)
* woonkamer convectorput
* open keuken convector/radiator
* modulerende Honeywell klokthermostaat
(woonkamer / keuken samen ongeveer 45m2)

Bij ernstige kou (laatste dagen) ook de thermostaatkraan van de radiator in de hal op 0,8 oid waarbij dus het "trappenhuis" meegestookt wordt.

Badkamer een "handdoekradiator".
In de overige kamers (1e verdieping en zolder) normaal gesproken geen verwarming.

Normale temperatuur 21 graden en als we niet thuis zijn of gaan slapen (uurtje daarvoor) gaat de klokthermostaat naar 19,5. Verbruik afgelopen jaar 1200kuub.

Oh ja, een Agpo HR-ketel
 
Open toch maar een nieuw topic en stel dan je vraag want die zie ik niet er bij staan
 
De vraag was dezelfde als van de TS daarom had ik hem niet herhaald, maar bij deze alsnog: is dit een goede manier van stoken / wat is jullie stookadvies?
 
Wat algemene tips voor deze koude dagen met een CV met kamerthermostaat.

Bij forse kou allereerst voorkomen dat de boel bevriest: radiatoren niet dicht en de waterpomp aan laten als dit kan. Kan dit met uw ketel niet dan de kamerthermostaat liever niet of héél weinig lager zetten. Immers als uw huis af mag koelen gaat de ketel uit en gaat de pomp dan ook uit, dan staat het water stil.
Kan de pomp aan blijven dan kan de kamerthermostaat wel lager, is deze een modulerende klokthermostaat dan maakt het niet uit hoe laag, de automaat zorgt ervoor dat de ketel weer vroeg aan gaat en het huis rustig opwarmt.

Hoe heter het CV water, hoe heter de schoorsteen en hoe groter uw verlies. De HR werking van HR ketels neemt boven de 60 graden fors af. Alle warmte uit één radiator halen betekent dat die heel heet moet worden, uw schoorsteen wordt dan ook heel heet en het verlies is groot.
Plotseling van uw CV eisen dat de temperatuur vlot 5 graden moet stijgen betekent ook heet CV water en een hete schoorsteen. Voorkom dus dat u plotseling uw huis snel op moet warmen; 2 a 3 graden verlaging is genoeg bij een aan/uit systeem of als u later handmatig de verwarming hoger zet.

Thermostaatknoppen kunnen op vorstbeveiliging als u b.v. een logeerkamer toch niet gebruikt en er geen waterleidingen lopen. Anders zo warm instellen als u het hebben wilt, kouder is zuiniger tenzij hierdoor de ruimte waar de kamerthermostaat hangt ook af koelt. Het koud houden van een gang of open keuken is zonde, want dan worden die verwarmd door de woonkamer en moeten die radiatoren daar extra hard werken cq de kamerthermostaat zorgt ervoor dat die extra heet worden.
In de ruimte waar de kamerthermostaat hangt (woonkamer) zijn thermostaatkranen zinloos als er geen vloerverwarming is, de radiatoren allemaal laten werken. Dus ook in een open keuken.
Worden dan andere ruimten niet warm genoeg, dan in de radiatoren in de woonkamer iets dichter draaien. Dit is zuiniger dan b.v. één radiator helemaal dicht en één helemaal open.
Heeft u vloerverwarming, dan kan die zo warm dat de radiatoren in die ruimten weinig nodig zijn. Ook weer: tot u het in andere ruimten niet warm genoeg krijgt.

Ik houd me aanbevolen voor correcties en aanvullingen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan