Insteeksleuf kluis verbeteren

FritsB

  • #1
Beste mensen, ik heb een kluis met een zogenaamde “insteeksleuf”. Daarmee kun je, als de kluis op slot zit en je hem niet zo 1 2 3 kunt openmaken, er alsnog kleine zaken instoppen via die insteeksleuf. Erg handig. Het probleem is alleen dat die kleine zaken die je via de insteeksleuf in de kluis kunt stoppen, je er ook weer met een redelijk gemak uit krijgt (via de insteeksleuf, wederom). Het is uiteraard de bedoeling dat die insteeksleuf enkel een ingang is, een manier om kleine dingen in de kluis te kunnen stoppen wanneer de kluis op slot zit. Enkel een ingang, het moet beslist geen uitgang zijn.

in de bijagen zal ik een aantal foto’s plaatsen van de insteeksleuf: de eerste 3 foto’s zijn vanaf de buitenkant gezien de derde 3 foto’s zijn van binnenin de kluis. Zoals u wellicht ziet, loopt de insteuksleuf schuin af (naar schatting ongeveer 45 graden). Ik weet niet wat daar het nut van is, het maakt het in ieder geval niet moeilijker om spullen er op die manier weer uit te halen.

Als oplossing zat ik zelf te denken aan iets dergelijks:Valklep met veer ik denk dat dit qua functie precies zou moeten doen wat je wil, maar ik vrees dat dit te groot is en daarnaast heb ik geen idee hoe ik dat in die kluis/insteeksleuf zou moeten monteren.

uiteindelijk wil ik iets waardoor spullen er wel in kunnen via de insteeksleuf, maar niet eruit.

Hopelijk hebben jullie een creatieve/handige oplossing, alvast bedankt voor het meedenken!

B0CD30AA-C217-49D8-896A-E1D3F5D4866F.jpeg 03D8706A-7762-4873-9C8D-37966F2F7C13.jpeg 4A1D2A49-D82E-4B9C-90AE-71B8A0318F9E.jpeg 2E70730F-B65D-4EA7-91F0-954E82B36EB4.jpeg 3C587D13-6790-448B-850C-ADFA70A534CB.jpeg D97E072B-65D8-4722-ABE7-499B5FE809FD.png
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Een brievenbusklep aan de binnenzijde monteren?
 

FritsB

  • #3
Beste Walker,

Dank je wel voor het meedenken! Dat idee had ik ook al (zie de link in mijn bericht), maar zoals ik zei, ik heb geen flauw idee hoe ik zoiets in zo’n kluis zou moeten monteren. Hoe zou ik dat aan moeten pakken?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Wij noemen zoiets een afstortkluis.
Maar zo'n valklep helpt toch niets?
Ja de klep zakt dicht nadat je er wat ingegooid hebt maar steek ik er iets in en laat ik dat er tussen zitten dan blijft de klep gewoon open staan en kun je er nog spullen uithalen.
Je kunt veel beter iets plaatsen binnenin de kluis waar dat wat je er ingooit overheen schuift en er dan onder valt.
Ga maar eens zoeken op anti hengelplaat

De betere afstortkluizen hebben al een eigen mechanisme ingebouwd, daar kun je vaak een klep openen, op die klep je spullen leggen en als je de klep dicht doet dan vallen je spullen naar beneden.
Hierdoor blijft je kluis altijd afgesloten voor hengelen.
Helaas niet voor gas ed. dus zo worden dat soort kluizen dan ook vaak "geopend".
 
  • Like
Waarderingen: Walker

FritsB

  • #5
Beste Gerrit, kijk, dat kinkt inderdaad erg goed ja! De reden waarom ik aan zo’n valklep zat te denken, was omdat ik nu niet eens hoef te vissen: als ik de kluis op zijn kop houdt en er flink mee schud, dan valt de helft er al uit.

Ik heb maar een eenvoudige kluis voor eigen gebruik, ik neem aan dat zo’n systeem met valklep vooral voor professionele doeleinden geschikt is.

Die hengelplaat is nieuw voor mij, klinkt goed! Ik heb op verschillende websites proberen te achterhalen hoe zo’n hengelplaat werkt (hoe maakt deze dat spullen er wel in kunnen, maar niet er uit?). Dat is voor mij eerlijk gezegd nog een raadsel op dit moment.

Het lijkt me beslist een goed idee.Is het te doen om zo’n hengelplaat in een kluisje te zetten? Ik lees dat ze vooral voor brievenbussen gemaakt worden. Hoe zou je zo’n hengelplaat dan in/op de kluis monteren?

Bedankt voor het goede advies!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Ik werk in de beveiliging dus kijk iets anders tegen dit soort zaken aan.
Mijn 1e gedachte is dan ook waarom zou ik met een kluis gaan staan schudden om spullen er uit te krijgen?
Dan kan ik toch veel sneller de gehele kluis meenemen en de kluis thuis op mijn gemak open maken?
Een kluis, hoe simpel dan ook wordt bij ons dan ook altijd vastgezet met bij voorkeur een chemisch anker (dus niet met een keilbout of wat schroeven)

Maar zo'n anti hengelplaat is vrij simpel te maken
neem een ijzeren plaatje (aluminium kan ook) en zet die om in de bankschroef zodat de juist hoek ontstaat en iets vanzelf naar beneden glijdt.
Zet deze plaat onder de sleuf met wat zelf tappende schroeven als de deur dik genoeg is (er is anders ook goede metaallijm te koop) en klaar.
Wel kijken of je met deze plaat er onder de deur nog open/dicht kunt krijgen.

Zou je dan de kluis op de kop houden (wat niet kan als je hem vast zet) dan komen de spullen in de kluis op deze plaat te liggen en schuiven richting de deur ipv. via de sleuf naar buiten te glijden.
Probeer je via de sleuf met hulpmiddelen bij de spullen te komen dan moet je om de plaat heen wat het een heel stuk moeilijker maakt om er iets uit te krijgen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
even een schets gemaakt
anti hengel plaat.jpg

het oranje is dus de plaat die je aan de binnenkant onder de sleuf bevestigd.
Wil je het helemaal goed doen dan maak je de plaat aan het uiteinde nog gekarteld zodat het hengelen nog moeilijker wordt.
 

FritsB

  • #8
Hartstikke bedankt voor de uitgebreide reactie, Gerrit, het begint me al een stuk duidelijker te worden.

De verkoper van de kluis zei inderdaad ook al dat de kluis vastschroeven de beste optie is, maar op dit moment is dat nog even niet een de orde, ik heb er helaas nog geen goede plek voor. Mocht dit plan (met de anti-hengelplaat) toch niet lukken, dan is dat altijd nog een goede optie.

Bedankt ook dat je de tijd hebt genomen om een schets te maken. Ik denk dat jij er vanuit bent gegaan dat de insteeksleuf bij mijn kluis aan de zijkant zit, toch? Vandaar die opening in de blauwe lijn. Als ik even jouw schets als voorbeeld gebruik, om even wat zaken op te helderen:


anti hengel plaat 2.jpg


In het voorbeeld van jouw schets zou die rode lijn dan de kluisdeur zijn, toch? Het groene dubbelzijdige pijltje de ruimte tussen de anti-hengelplaat en de deur, en het grijze pijltje de weg die spullen afleggen van de insteeksleuf tot de bodem.

Echter, als iets door die opening (groene dubbelzijdige pijltje) naar beneden kan, dan kan het toch ook weer via diezelfde weg omhoog wanneer je de kluis op zijn kop zou houden? Of zie ik iets over het hoofd? En wat zouden de kartelrandjes nog toevoegen?

Zoals je misschien merkt, ik heb hier niet veel verstand van, maar ik vind het wel ontzettend interessant om er meer over te leren, dus ik ben blij met de uitleg.

Hier trouwens nog even een simpele schets van hoe het er bij mijn kluisje uitziet:

kluis.jpg


De sleuf zit aan de bovenkant precies in het midden en is ongeveer 15 centimeter lang.

Dan nog even de binnenkant van de kluis, die ziet er zo uit:

kluis 2.jpg


Nu ik weet wat een anti-hengelplaat is, heb ik het idee dat er al een hele kleine anti-hengelplaat in zit. De insteeksleuf loopt namelijk niet recht naar beneden, maar schuin van de deur af. Ik schat dat deze "anti-hengelplaat" zo'n 4 of 5 centimeter lang is. Op de foto's in mijn eerste bericht is het misschien duidelijker te zien.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #9
Waardevolle spullen onder je matras, wat oude munten en papieren in de kluis.
Een kluis hoort zeer goed vast te zitten, zelfs een paar chemische ankers zijn zo los met een flinke koevoet als deze niet diep in sterk beton zitten.

Een andere optie is om de kluis grotendeels te vullen met lood, zodat deze zo zwaar wordt dat ie niet meer te verslepen is.
 

FritsB

  • #10
Hoi Jack, dank je wel voor je toevoeging, in zijn algemeenheid is dat zeker waar. Voor mijn vraagstelling is het echter totaal niet relevant. Je kunt een kluis ook voor andere doeleinden hebben dan voor inbrekers (denk bijv. aan kinderen in huis waarvan je niet wil hebben dat ze overal met hun grijpgrage handjes bijkunnen). Daarom vind ik de noodzaak om de kluis vast te schroeven ook niet zo groot, ik ben echt niet bang dat hij wordt meegenomen.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

FritsB

  • #11
Hier nog even een duidelijkere foto van de “anti-hengelplaat” die al standaard in de kluis zit ingebouwd:

6BBF36BC-DCD8-4B98-AC1B-09D0A9C98EEF.jpeg


Deze loopt dus schuin richting de achterkant van de kluis.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
Je zou dan zo een plaat toe kunnen voegen
anti hengel plaat1.jpg

Dus je creëert een soort van doolhof waardoor het moeilijker wordt om er weer wat uit te halen.
Stop je echter een brief in de sleuf dan zal deze op de 2e plaat blijven staan.
Gebruik je de sleuf om snel even sieraden weg te leggen dan zal dit prima gaan werken.
Helemaal voorkomen dat er spullen weer uit komen zal niet gaan maar het wordt wel een stuk moeilijker.
Maar als je niet bang bent dat de gehele kluis verdwijnt dan kun je hem ook simpel vastzetten door hem vast te zetten met een paar simpele schroeven of desnoods met high-tac lijm of dubbelzijdig plakband.
Echter mijn ervaring na al 35 jaar in de beveiliging te werken is dat bij een inbraak een kluis altijd als een magneet werkt op het inbrekersgilde. Waarom zou je anders een kluis(je) gebruiken? Toch niet om je sokken in te bewaren?

Een kartelrand voorkomt het echte hengelen, dus met een grijpertje of een haakje iets uit de kluis proberen te halen.
Zou je iets vast kunnen pakken dan is de kans vrij groot dat het voorwerp wat vastgepakt is achter de kartelrand blijft haken en weer terug valt in de kluis bij de poging voorbij deze rand te komen.
 

FritsB

  • #13
Ik snap ‘m, Gerrit, bedankt voor de opheldering wederom! Het is inderdaad een hele logische aanname om er vanuit te gaan dat je een kluis gebruikt om hele waardevolle spullen in op te bergen, dat zal meestal ook het geval zijn. Ik kan echter ook genoeg andere redenen bedenken om een kluis te gebruiken. Bijvoorbeeld voor kinderen met grijpgrage handjes, maar ook bijvoorbeeld huisgenoten die helaas in een dronken bui toch nog wel eens iets te makkelijk spullen van een ander zullen pakken. Een hele kluis meenemen en openbreken zullen ze dan weer niet zo snel doen.

Maar goed, dat is verder allemaal niet heel belangrijk.Voor mij zelf is de diefstal van de hele kluis (in zijn totaliteit) in ieder geval totaal geen zorg. Desondanks denk ik wel dat ik even goed moet gaan nadenken over een plek om die kluis vast te schroeven, want het idee van de extra anti-hengelplaat lijkt toch niet helemaal waterdicht. Door de kluis op zijn kop te houden en flink te schudden zullen er dan toch nog wel de nodige spullen uitvallen, vrees ik.

Wat betreft die extra anti-hengelplaat: je gaf aan dat een kartelrandje nóg meer bescherming geeft tegen hengelen/vissen. Hoe werkt dat dan eigenlijk? Ik heb even 2 illustraties gemaakt:

- afbeelding 1 zonder kartelrandje op het uiteinde
- afbeelding 2 met kartelrandje op het uiteinde

Afbeelding 1:

17A0E053-55B3-45F2-AA8E-5226E1838FCA.jpeg

Afbeelding 2:
251DE046-4982-4F4E-ABAA-B8F5AB4A9661.jpeg

Waarom maakt dat dan eigenlijk een verschil? En hoe zou je zelf zo’n kartelrandje kunnen maken in een metalen/aluminium plaatje?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #14
Denk dat het zou wat duidelijker wordt
anti hengel plaat2.jpg

Wil je dus iets uit de kluis halen dan zal, door het doolhof, de grijper vrijwel altijd tussen de tanden zakken, wil je dan er iets uit halen dan zal dat voorwerp vrijwel altijd achter "de tanden" blijven haken.

Zelf maken is dus gewoon zagen en vijlen (zagen met een haakse slijper, maar met de ijzerzaag kan ook) om ongeveer zo'n vorm te krijgen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
2
7
46

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu