Installatie thermostaatkranen - kvs waarde?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Wij willen thermostaatkranen monteren op de meeste radiatoren van onze CV installatie (HR ketel, klassieke radiatoren met simpele kranen, eengezinswoning). Moet ik letten op de kvs waarde?

De ene set (claimt beste thermostaatkranen te zijn met vloeistofdampvulling) heeft een kvs van 0,90 m3/h. Een alternatief biedt 1,35 m3/h. Scheelt relatief veel maar weet ik veel.

Alle radiatoren hebben voetventielen die ik (tzt) wil gebruiken voor waterzijdig afregelen, dus mijn redenering was: zo min mogelijk weerstand in de thermostaatkraan, kvs dus zo hoog mogelijk?

Radiatormaat is 1/2", buizen 15mm.
 
De kvs waarde kan van belang zijn.
Het moet een samenspel zijn van drukverschil over de radiator, het vermogenvan de radiator en de regelnauwkeurigheid van de thermostaatkraan.

Met een kleine kvs waarde en een hoog drukverschil verkrijg je een nauwkeurige regeling van het radiatorvermogen.
In technische termen bepaal je daarmee de authoriteit van het regelelement.
De leidingverliezen hebben samen met de kvs waarde invloed op de regelnauwkeurigheid.

Voor een klusser is het niet te doen om een ideale keuze te maken. Daar komt veel formules en rekenwerk bij kijken.

Het tegengestelde van jou redenering is de waarheid. Hoe kleiner de kvs waarde hoe beter de regelnauwkeurigheid. Er moet wel voldoende druk zijn om de radiator te voorzien van voldoende water.

De kvs waarde is de hoeveelheid water dat door de kraan stroomt als er 1 bar drukverschil over het element staat bij een volledig geopende kraan. De aangeboden drukverschil mag niet te groot zijn om geluiden te voorkomen. Bij een grote radiator is het dan wel eens nodig om een grotere kvs waarde te kiezen.
 
Hallo SvenHz,

Hou er rekening meer als je met de voet ventielen gaat inregelen dat bij TE dicht draaien van de voetventielen eventueel vuil kan ophopen bij ventielen en deze op ten duur dicht kan slippen.

Het mooiste is eigenlijk om de rad knoppen in te regelen. sommigen kan je namelijk een voorinstelling geven.

Wat je wel kan meten is de aanvoer en de retour temperatuur van de radiator. bij een goede warmte afgifte en instelling moeten deze een delta T (temperatuurverschil) hebben van 20graden.
bijv.70/50 of 80/60.
Ligt eraan waar de ketel op ingesteld is.

groetjes Paul (prutje)
 
Een goede verdeling van de benodigde opvoerhoogte is 80-90% te gebruiken voor de radiatoraansluiting en 10-20% voor het leidingsysteem.
Met deze methode bereik je een goede verdeling van de waterstroming naar de radiatoren.
Het inregelen van de radiatoren wordt dan door het ontwerp, de keuze en de voorinstelling van het ventiel verkregen. Afwijkingen worden door de hoge weerstand over het ventiel automatisch gereduceerd.
Het kiezen en de voorinstelling van het radiatorventiel kan bepaald worden middels een selectiegrafiek van de fabrikant, zie hiervoor de documentatie. In de grafiek kan afgelezen worden op welke, afhankelijk van de flow over het ventiel, weerstand het ventiel ingesteld moet worden. Alle radiatorventielen/aansluitingen moeten op dezelfde weerstand ingeregeld worden. Dit kan een probleem opleveren bij kleine radiatoren en de radiatoren die dicht bij de ketel aangesloten zijn. Voor deze situaties kan het wijzigen/aanpassen van de aansluitleiding, hydraulisch neutraal, een oplossing zijn.
Met een goede verdeling van de waterstromen wordt een hoog “installatierendement
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan