Installateur glasvezel blijkt afvoerpijp vernield te hebben

Michiel2300

  • #1
Afgelopen week zakte de bestrating van mijn voortuin in. Na enig graafwerk kwam ik er achter waarom: de installateur van de glasvezel (oranke kabel midden) had de kabels dwars door de afvoerpijp aangelegd. Het gat in de pijp is in de loop van de jaren groter geworden gebarsten en daardoor isde pijp volledig vernield (zij en onderkant over 40 cm weg geslagen) en verstopt. Waardoor ik en mijn buren geen hemelwaterafvoer meer hebben. Bedrijf dat het gedaan heeft blijkt niet meer te bestaan (overgenomen door KPN). KPN zegt op zijn vroegst over drie weken te kunnen reageren op mijn mail.

Maar goed: tot zover mijn frustraties. Ik wil van dat gat in mijn tuin af en het is een oude pijp uit de jaren 30. Kan ik die makkelijk zelf vervangen? En zo ja: zijn die nog te krijgen?

Michiel

pijp.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dit zijn Gresbuizen.
 

Michiel2300

  • #3
Zijn die te krijgen of moet ik een alternatief zoeken?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Even zoeken op de bekende verkoopsites en je komt er genoeg tegen.
 

Lampje45

  • #5
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
De aanleg van de kabel onder de grond is gedaan met een zogenaamde “grondraket”.

Dat is een met perslucht aangedreven lange dunne stang met daarin een gewicht dat met behulp van luchtdruk van voor naar achter wordt bewogen. Hierdoor duwt de raket zichzelf ondergronds naar voren. Zo is de kabel naar uw huis “getrokken”.

De grondraket is gewoon dwars door de afvoer gegaan. Daardoor is de pijp over zo’n groot deel kapot geslagen. Dat was gelijk al tijdens het trekken van de kabel en niet ontstaan in de loop der jaren.

Ik zou zeggen goed vastleggen wat de situatie is (liefst nog een foto vanaf de zijkant waarop goed te zien is dat de kabel door de afvoer gaat), laten herstellen en de rekening naar KPN. Dat is de partij die u opdracht heeft gegeven tot aanleg. Wie KPN daar destijds weer voor heeft ingehuurd is voor u niet interessant. KPN is uw aanspreekpunt.
 
  • Like
Waarderingen: Michiel2300 en Bademutze

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Mee eens, maar (oftopic) is dit eigenlijk te voorkomen met de aanleg op deze manier?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Nee. Het is gewoon een afweging. Een sleuf graven en beplanting en straatwerk herstellen is duurder dan de gok nemen en af en toe een kapotte afvoer vergoeden.

Bovendien heb je graven en graven. Vaak is dat ook gewoon grote halen snel thuis en dan zit je met graven ook dwars door de afvoer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu