Inschakelvertraging

Reanimo

  • #1
Graag verneem ik hoe ik een stofzuiger automatisch een fractie later dan een cirkelzaag kan laten inschakelen. De betreffende cirkelzaag heeft volgens de gebruiksaanwijzing een stroomverbruik van 2100 W en de stofzuiger een verbruik van 1100 W. Aan de zaagtafel zit een contact waarop de stofzuiger kan worden aangesloten zodat deze automatisch start als de zaag wordt aangezet. Meestal gaat dit goed; soms gaat de zekering eruit. En dat laatste gebeurt altijd bij het inschakelen. Als de zaag of de stofzuiger pas wordt ingeschakeld als het andere apparaat al draait gaat alles goed. Het probleem treedt ook op wanneer deze twee apparaten als enige in de betreffende groep worden ingeschakeld. In de schuur is eventueel een tweede groep beschikbaar, maar op die groep zijn ook andere verbruikers in de woning aangesloten. Het zou helemaal mooi zijn als na het uitschakelen van de zaagtafel de stofzuiger nog heel even zou doorlopen, net zoals sommige ventilators. De stofzuiger mag ook gerust iets eerder starten dan de zaag. Bij voorbaat dank voor uw advies!
 

Fiesiekus

  • #2
Er bestaan vertraagd opkomende relais, maar misschien makkelijker met een schakelaar tussen 't net en de aansluiting van de stofzuiger? Kan je onafhankelijk in- & uitschakelen.
 

Reanimo

  • #3
Dat is inderdaad mogelijk maar automatisch inschakelen zou prettiger zijn. De stofzuiger staat niet vlak bij de zaag en de schakelaars zitten dus niet vlak bij elkaar. De stofzuiger is via een aantal buizen verbonden met een aantal punten waar gereedschap kan worden aangesloten. Een soort centrale stofafzuiging dus waarbij de cirkelzaag de grootste "aanbieder" is. Maar als het erg ingewikkeld wordt ga ik kijken naar een afstandsbediening die 1100 W kan schakelen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu