Inkepingen voor stopcontact in gelijmde plint maken

robinvdm

 • #1
Goedemiddag, ik zal maar beginnen met zeggen dat ik geen ervaren klusser ben. Ik ben op zoek naar wat advies over het volgende:
We hebben een nieuwe vloer besteld, waarbij ook plinten geinstalleerd gaan worden (19cm hoog). De stopcontacten zitten in de woning vrij laag bij de grond (de bovenkant van het stopcontact is 17cm van de grond, het hele stopcontact zit dus in de plint).

Op de offerte van de vloerenboer staat "De stopcontacten worden alleen afgetekend op de plinten". Hoe ga ik vervolgens op een nette manier de inkepingen in de plint maken als de plinten verlijmd zijn? Zonder de stopcontacten erachter te slopen het liefst :) Het lijkt mij veel eenvoudiger als de installateur gewoon de inkepingen van te voren aanbrengt ipv alleen aftekent, nietwaar? Hoe zou je het aanpakken als de plinten toch al tegen de muur zitten?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Dat kun je doen met een oscillerende multitool.
  Vergeet niet gehoorbeschering op te doen, want die dingen maken een enorme herrie.
  Zo'n multitool komt trouwens altijd weer van pas, voor allerlei klussen.
  Zelf heb ik er eentje die werkt op een accu, dan zit er geen snoer in de weg.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #3
  Lijkt mij niet te doen om dit achteraf strak en netjes te krijgen. Ik zou het desbetreffende stuk plint niet laten monteren, en eea dan maar zelf achteraf doen. Want je zult ook opvulringen moeten plaatsen. Doe je dit vooraf zoals het hoort, dan past de plint niet meer.

  Vraag desnoods een handige vriend om je te helpen.
   

  BertPleizier

  • #4
  Laat je de plint wel monteren, plak dan voor de plinten gelijmd worden een plakkertje op de muur en teken daarop het exacte midden van elk stopcontact af en meet per stopcontact hoeveel cm het exacte midden van elk stopcontact boven de vloer zit. Dan kun je met een gatenzaag voorzichtig de gaten in de plint boren, precies bij elk stopcontact. Let er wel op dat je niet diep boort, want dan zit je in de bedrading.
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Ik was ervan uitgegaan, dat de inkepingen rechthoekig moeten zijn, om de totale afdekplaat vrij te houden.

  Indien wandcontactdozen verhoogd aangelgd moeten worden, is de beschreven methode van @BertPleizier natuurlijk beter.
   

  Haemmertime

  Vaste beantwoorder
  • #6
  Dus er komt iemand een vloer met bijbehorende plinten plaatsen en die kan niet een passende oplossing bieden voor een paar stopcontacten? Dan zou ik op zoek gaan naar een andere installateur, of ben ik nou erg kritisch?
   
  • Like
  Waarderingen: @rie

  Job_04

  Specialist Werktuigbouw
  • #7
  Ik zou of alles zelf doen of alles laten doen. Nu krijg jij altijd de schuld als het niet goed gaat en de plinten moeten vervangen worden. Als zij verkeerd aftekenen ben je alsnog zelf aan de beurt, bewijs dat maar eens achteraf.

  Lijkt mij dat op een totale offerte voor het leggen van een vloer en plinten uitsparingen voor stopcontacten in de kosten wel mee zou moeten vallen.
   
  • Like
  Waarderingen: BertPleizier

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #8
  Het uitzagen van de stopcontacten is relatief gezien tijdrovend. Je bent zomaar twee keer zo lang bezig met het plaatsen van de plinten. En dan moet er ook nog niets tegen zitten. Ik begrijp de vloerenleverancier wel.
   
  • Like
  Waarderingen: BertPleizier

  BertPleizier

  • #9
  Ja ik ook wel. 1 Gat verkeerd of (net) niet netjes uitzagen en je kan een nieuwe plint pakken.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #10
  Dat verlies calculeer je in en bereken je op voorhand door. Als het bij iedere opdracht extra plinten kost wordt het tijd om je werknemers op te leiden.

  Het zou wat zijn als tegelzetters geen tegels meer rond stopcontacten (of kranen) zouden zetten, omdat de kans bestaat dat er een extra tegel nodig is.

  Dan zou ik toch ook naar een andere tegelzetter op zoek gaan.
   

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #11
  Veel vloerenbedrijven zijn erop gericht zoveel mogelijk meters in zo kort mogelijke tijd weg te leggen. Dit soort meerwerk is dan te tijdrovend om commercieel interessant te zijn.

  De klant vindt het vaak ook al snel te duur als je een halve dag extra o.i.d. moet gaan rekenen. Tenslotte is het voor sommige vloerenbedrijven al een uitdaging om een plint recht aan de muur te krijgen.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #12
  Het is erg verstandig dat de tegelzetter van de stopcontacten af blijft. Dat is namelijk werk voor een elektricien.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu