Injectiegel

Machlo

  • #1
Hallo,
Ben met de verbouwing bezig in het huis van mijn zoon.
Nu hebben er enkele binnenmuren last van optrekkend vocht (huis uit 1900, betonnen fundering).
Als ik die heb behandeld met injectiegel dan mag die muur enkele weken (navenant de dikte van de muur, enkel steens in dit geval) niet afgewerkt worden, bv met stucwerk.
Maar zou ik de wand wel al direct mogen uitrachelen + dampremmende folie (spouw) mogen aanbrengen?
 

Willem52

  • #2
Uitrachelen lijkt mij geen probleem. Zoals je zelf zegt de muur moet gedurende enkele weken kunnen ademen dus niet afsluiten.
 
  • Like
Waarderingen: Machlo

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Machlo schreef:
(huis uit 1900, betonnen fundering).
Als het metselwerk op de betonnen fundering is gezet en de fundering komt boven de grond van de kruipruimte uit kan je geen last hebben van optrekkend vocht.
Merk op het is geen bouwmethode voor in die jaren.
Beton is waterdicht op de eventuele scheuren na dan. In een scheur kan het vocht capillair omhoog trekken.
 
  • Like
Waarderingen: Machlo

Machlo

  • #4
Huis staat op betonnen fundering (gelijk met de grond, geen kruipruimte). Het middendeel van het huis (de gang), daar liggen de tegels in gestabiliseerd zand.
Wat vreemd was was dat de muren van de gang voorzien waren van een dik soort plastic (zonder tekst, al behoorlijk oud) en dat het stucwerk (heel zanderig) los liet als je er al naar keek :). Voelde ook vochtig aan. Alsof dat plastic (had niet het idee dat het om dampdoorlatende of remmende folie was). Andere stukken hoefde je maar even aan te raken vóórdat ze naar beneden kwamen. Heb de muren nu tot op de bakstenen schoon.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Optrekkend vocht is nooit de oorzaak van vochtproblemen, het is een symptoom. Je moet dus eerst op zoek naar de oorzaak.
 
  • Like
Waarderingen: Machlo

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Machlo schreef:
Wat vreemd was was dat de muren van de gang voorzien waren van een dik soort plastic (zonder tekst, al behoorlijk oud) en dat het stucwerk (heel zanderig) los liet als je er al naar keek :). Voelde ook vochtig aan.
Hoe vochtig is de grond. Voor vocht uit de grond moeten de stenen in aanraking komen met de grond. Capillaire werking.
Hoe vochtig is het in de woning?
 

Machlo

  • #7
Dat zou ik dan moeten gaan meten. Je voelt niets, je ziet ook niks op ramen, etc. Nu het grootste deel van het zachtboard en stucwerk weg is ruik het ook veel minder muf. Maar dat zou ik dus moeten gaan meten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Machlo schreef:
Maar zou ik de wand wel al direct mogen uitrachelen + dampremmende folie (spouw) mogen aanbrengen?
Hier fronsen m'n wenkbrouwen. Ik hoop dat je voldoende kennis hebt (opgedaan) om dit correct uit te voeren. Open eventueel een ander topic om er vragen over te stellen. Je kan eerst andere topics hierover doorlezen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu