Ingebakken voegen

robintb

  • #1
Hallo hallo allemaal,

Wij hebben een paar maanden terug een huis gekocht, met onder andere een tuin. De tuin is erg onderhoudsvriendelijk. Naast dat er kunstgras in ligt, vertelde de vorige eigenaren ook trots dat de voegen tussen de tegels zijn 'ingebakken', waardoor er geen onkruid door kan kruipen. Van wat ik kan vinden houdt dit in dat de voegen zijn gesloten met voegmortel.

Dat klinkt superhandig, maar het is me opgevallen dat de tuin bij iedere regenbui min of meer blank staat, omdat het water niet weg kan vermoed ik. Ik zat er daarom (en omdat ik het pad misschien wil verleggen) aan te denken om de tegels maar los te halen (of in ieder geval die voegen open te maken). Nu heb ik hier helemaal geen ervaring mee (noch met tuinen in het algemeen) en had ik wat vraagjes hierover:
1. Is er iemand die zegt 'absoluut niet doen?'. Ik heb niet zo'n last van onkruid denk ik, dat is wel weg te halen.
2. Hoe duur is het om die voegen opnieuw te dichten, als ik het toch ineens heel erg ga missen? Is dat iets wat ik zelf kan of is dat specialistisch werk?
3. Het spul is behoorlijk hard, hoe kan ik hier het beste mee te werk gaan om het los te krijgen? Ik kan alleen dingen vinden over cementsluier verwijderen, maar dat lijkt weer heel wat anders te zijn.

Ik heb het al met wat tuingereedschap los proberen te maken, maar het voelt haast zo hard als steen.

Graag hoor ik tips!
 

Sander 1972

  • #2
Kunst gras er uit en normaal gras er in.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #3
Afhankelijk van waar het water naar toe loopt en of dat een probleem is. Kijk, je kunt beter last hebben van onkruid dan van water, maar als het achter in de tuin weg loopt de sloot in zou het geen probleem zijn. Maar dit klinkt mij meer als bestrating dan als een tuin.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Gewoon gras of kunstgras maakt niets uit, kunstgras laat net zo veel water door.
Die voegen zijn behoorlijk hard en sommige soorten tegels ook.
Als de tegels goed zijn gelegd op mortel krijg je ze er niet zomaar heel uit, waarschijnlijk veel beschadigingen.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #5
Ik heb in het midden van mijn terras ook een mozaik liggen van natuursteen in de maat 60x60 welke gevoegd is, maar volgens mij ligt dit gewoon op een zandbed (noem je dat zo?) net zoals de rest, en na 1.5 jaar ligt dat nog steeds keurig. Volgens mij liggen die niet op mortel.
 

Sander 1972

  • #6
Gewoon gras neemt water op, plastic heeft dat niet nodig
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu