Indicatie asbest voor labtest

Figo2121

  • #1
Hoi, het gaat om een oude woning in duitsland waar mijn oom woont bj volgens mij 1920 ong. Heb een aantal fotos waarbij ik jullie mening wil weten voordat ik eventueel besluit om voor welk onderdelen een labtest ga aanvragen. Heb zelf niet zoveel verstand maar dacht in plaats van zelf in te schatten even jullie te vragen.
Wil jullie alvast erg bedanken. En nog beste wensen voor 2020





Dit is de hele kast waarvan die stukjes een onderdeel van zijn



Dit is een gat in de muur waardoor een nieuwe cv leiding is getrokken. Op de muur is gewoon behang wat we gewend zijn in duitse woningen.



Op de muren zijn van die gipsplaten geplaatst aan de onderkant waar de cv leidingen lopen zie je een beetje hoe de muur eruit ziet. Normaal hoort daar zo een plint. Voorde gips wanden zaten er op de muren ook papierenbehang, ze hebben dit eraf gehaald en sommige plekken gestuct en andere plekken is een gipsplaat tegenaan geplaatst.

Als jullie de fotos en beschrijving zo zien is er dan een reden om aan te nemen dat er eventueel asbest verwerkt zou kunnen zijn zodat ik eventueel labtest kan laten uitvoeren?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Kast lijkt van MDF gemaakt.
Dat grijze rond de leiding lijkt me cementachtig.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Als je het zelf niet kan herkennen laat dan een asbest inventarisatie rapport maken. Daarin staat vermeld welke onderdelen asbest verdacht zijn, die worden dan getest. Het kost wel wat meer, maar je hebt er meer aan dan zomaar een paar monsters op te sturen.
 

Figo2121

  • #4
Dank voor jullie reacties,

@ Rola begrijp dat een gehele inventarisatie beter is maar het gaat alleen om een paar fotos wat ik zelf niet kan beoordelen. Als ik paar samples moet versturen is dat prima maar heb vele topics doorgenomen met soortgelijke vragen maar soms is het met jullie kennis overduidelijk en dan is een test wellicht niet noodzakelijk. Maar wat is jouw mening als je de fotos zo bekijkt?

@frank bedankt, zou die 4de foto een bruine leemlaag kunne zijn? Daarachter zitten van cementblokken. Wellicht bruin leemlaag en daarover witte stuc. Woning is trouwens gebouwd met holle cementblokken.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Geen idee, is zo van een foto weinig over te zeggen.
 

Figo2121

  • #6
@frank,

Bedankt, ik ga denk ik van foto 4 een sample opsturen. Die kast is verder niet verdacht?
Heb je wellicht nog een tip waar ik zo een testkit kan bestellen. Bedankt
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Steek dat stukje eens in de brand, als het brand is het geen asbest. Kan me geen reden voorstellen waarom iemand asbesthoudend materiaal zou gebruiken voor een kast en het ziet als geperst hout uit.
 

Figo2121

  • #8
Bedankt Frank, zal ik proberen.



Van foto4 heb ik trouwens nog een foto gekregen van tijdens de verbouwing. Dat is zeg maar de hele muur. Deel van de muur zaten tegels als achterwand voor de keuken, volgens mij toen in cement geplakt. Mocht dit een duidelijker beeld geven over wel of niet verdacht dan hoor ik het graag. Anders haal ik er een stukje eraf en stuur ik het op.

 

Figo2121

  • #9
Nog een andere foto van dezelfde ruimte(foto4)

 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #10
Ik zou niet aan asbest denken als ik dit aantref.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
In Duitsland hebben ze ongetwijfeld andere regels dan in Nederland. Haal er dus een plaatselijke deskundige bij.

Al snap ik niet waarom je bij getoonde onderdelen aan asbest denkt. Het is ook niet jouw eigen huis. :denk:

Een testkit in NL is niet veel meer dan wat ziplocks en een envelop.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu