Indesit WI142 begint niet aan programma

Sander76

  • #1
Inleiding:

Mijn wasmachine, type Indesit WI142, begint in veel gevallen niet aan het programma, of maakt het lopende programma niet af. Er zijn wat eigenaardigheden bij deze symptomen, die ik hieronder zal beschrijven. Een monteur is reeds langsgeweest (van een welbekende electronicaboer uit het zuiden des lands), maar volgens mij is zijn conclusie volledig de verkeerde. Ook dit staat onderaan beschreven.

Symptomen:

Als ik het programma op 4 zet, dan begint de Indesit met aanpompen, maar stopt daarna. Als ik nu het programma op reset zet, en vervolgens weer op 4 (er stond al water in de trommel) begint deze wederom met aanpompen, en begint dan ook daadwerkelijk te draaien.

Ditzelfde gebeurt op programma 2 (programma 2,aanpompen, niets, reset, programma 2, aanpompen, trommel gaat draaien).

Als ik het programma op 3 zet, dan begint de Indesit weliswaar met aanpompen, maar gaat na 20 seconden aanpompen meteen weer beginnen met afpompen en stopt vervolgens. Bovenstaande truuk werkt hier niet.

Als het programma eenmaal draait, dan lijkt alles verder goed te gaan: de trommel draait, het water wordt waarempel warm.

Alleen ergens in het programma stopt de machine dan toch weer. Bij programma 4 is dat bij het spoelen. De trommel blijft dan droog, en draait niet. Alleen als ik de truuk weer toepas, echter nu het programma weer op spoelen zet, dan gaat deze verder.

De monteur keek een kwartiertje (waarin hij alleen de netspanning amperage meette, niet eens een sensor oid), en concludeerde dat het de eprom moest zijn. Dwz. het chipje waar de programma's in gestopt zijn.

Hier kan ik me gewoon niet in vinden, omdat als het het programma zou zijn hij helemaal niets zou doen. De schakelklok (mechanisme) vertoont ook geen gebreken, omdat deze normaal doordraait. (tjsa, en omdat programmaatjes in eprommetjes stoppen iets meer dan een hobby van me is..).

Wat me nog wel opviel was dat bij het aanpompen van het eerste water ; dwz als ik de machine net op een programma heb gezet ; deze alleen water aanpompt bij het voorwasmiddel-laatje. Het viel ook op dat er soms wat wasmiddel (soms wat veel wasmiddel) bleef steken in het hoofwasmiddel-laatje.

Conclusie ?? :

Mijn vermoeden is dat er ergens een sensor of actuator kapot is. Maar ik heb dusdanig beperkt verstand van wasmachines dat ik hoop dat iemand me hier wat raad kan geven ;=) Nu met een levertijd van minimaal 2 weken voor het volgens de monteur "kritieke" onderdeel, de eprom, zou ik toch graag verder willen kijken...

Gecontroleerd:
- schoonmaken wasmiddellaatje
- schoonmaken afvoerpomp
- afvoer en aanvoer van water lijkt in orde, met bovenstaande opmerking

Alvast bedankt
 

Johan m

  • #2
De wasmachine begint met waternemen in de voorwaslade, pompt dan af en stopt 20 sec. Daarna neem hij water in de hoofdwaslade, en gaat vervolgens wassen. als hij dat niet doet is het inlaatventiel defect.

groeten de (merk verwijderd) monteur
 

Sander76

  • #3
Hoi,

hij neemt wel water in de voorwaslade, maar niet in de hoofdwaslade.

Groeten,

Sander
 

Johan m

  • #4
Dan is het inlaatventiel stuk. dat zit als je de bovenkant open maakt links achter. bestel nr is c00110333 succes

johan
 

Sander76

  • #5
Hoi,

monteur Johan heeft het helemaal juist gezien: het inlaatventiel was defect. Ik heb nog met iemand anders contact gehad, deze wees me erop dat als ik de klep eraf haal, en met een multimeter of spanningszoeker het voltage doormeet, ik op 220V wisselspanning moest komen voor zowel de voorwas-ventiel (spoel) als de hoofdwas-ventiel.

Ik heb dit gedaan door middel van een multimeter met kleine pinnetjes, aangezien de inlaatventiel in de Indesit niet het "universele" model is, maar een niet-standaard model van de fabriek.

Gemeten:
- beide ventielen gaven eerst < 220V aan, de hoofdventiel gaf 80V AC aan, de voorwasventiel 0V AC
- bij programma 2 begon eerst de voorwasventiel op 220V AC, plusminus 20 seconden ; deze gaat normaal open
- daarna begon het hoofdwasventiel op 220V AC, plusminus 10 seconden ; hier gebeurde helemaal niets : de spoel activeerde niet, en de ventiel ging dus niet open

Aan dit laatste was dus heel duidelijk te zien dat het inlaatventiel defect was.

Gevaarlijk advies verwijderd, dit is een klusforum, geen professioneel forum. mod.

Bedankt voor de hint !

Sander
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu