Indesit schrapend geluid

Etienne1993

  • #1
Hi, sinds 4 jaar een indesit condens droger, nu maakt hij een geluid wat ik niet echt kan omschrijven, maar zal m'n best doen, licht schrapend en een soort druppel achtig geluid... maar dit alleen bij linksom draaien, rechtsom draait hij als een zonnetje, iemand toevallig enig idee wat dit zou kunnen zijn?

B.v.d,

Etienne
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik heb ook m'n best gedaan, maar ik kan toch met de beste wil van de wereld niet voorstellen hoe een licht schrapend en enigszins druppel achtig geluid zou moeten klinken.

Mijn kristallen bol laat me zonder meer al in de steek, ik kan er bijv. helemaal niet in zien wat de gegevens van het typeplaatje zijn. Die dingen (kristallen bollen dus) deugen werkelijk voor geen meter! Zouden ze toch eens een app voor moeten bedenken, kan ik lekker bij iedereen naar binnen kijken.

Maar als een geluid zich alleen in één richting voordoet zou je (bijv.) kunnnen denken aan een probleem met de aandrijfsnaar of het mechaniek eromheen.
 

Etienne1993

  • #3
Haha, ja sorry... op een betere omschrijving kan ik echt niet komen
 

Lampje45

  • #4
Maar misschien op een foto van het machineplaatje wel?
 

Lampje45

  • #5
Of misschien een BH beugel die tegen de draairichting krast en met de richting mee lekker zachtjes sleept.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dat ken ik van wasmachines, maar zou een BH-beugel bij een droger niet gewoon naar beneden vallen, als ie door de gaatjes van de trommel gekropen is?

Anders zou ie achter zo"n gaatje zijn blijven steken en dus direct moeten opvallen (en misschien ook schade aan kleiding toebrengen).

Ook nog denkbaar is de aftasting van de droogtesensor (zoals bijv. bij AEG of BSH drogers gebruikelijk was), maar ik heb geen idee of dat bij Indesit gebruikt wordt. En bij een onbekend model natuurijk al helemaal niet met zekerheid te zeggen.
 

Etienne1993

  • #7
Indesit IDCE G45 B H is het type nr, Bh's gaan hier niet in de droger, als het een snaar zou zijn, zou hij dan niet beide kanten op lawaai moeten maken?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
'Aandrijfsnaar' is eigenlijk niet het juiste woord. Ik had het woord 'aandrijfriem' moeten gebruiken. En die hebben inderdaad de eigenschap, dat, als ze beginnend defect zijn, er een stukje kan uitsteken. Dat dan in de ene richting ergens tegenaan haakt, terwijl het in de andere richting geen probleem is. Niet dat dat persé de aan de hand moet zijn, maar wel een van de mogelijke oorzaken.

Je zou de bovenplaat van de droger er even af kunnen halen om te kijken of je kunt zien of de aandrijfriem helemaal gaaf is.
Meestal moet je daartoe twee lipjes bovenaan aan de achterkant wegbuigen of 2 schroeven verwijderen. En dan de plaat iets voren of achteren schuiven, waarna je hem kunt afnemen. Exacte beschrijving kan ik je niet geven, geen (duidelijke) documentatie.

Haal de stekker uit het stopcontact voor je de bovenplaat verwijdert. Tijdens testen kun je die stekker er wel weer in doen, maar let erop dat er niets in de open bovenkant valt of je met je haren vast komt te zitten tussen snaar en draaiende trommel (dat kan dodelijk aflopen). Houd kinderen uit de buurt!
 

Lampje45

  • #9
Om het goed te kunnen belijken moet ik het 12 cijferig nummer hebben te beginnen met waarschijnlijk 85.
En BH beugel kan wel degelijk door de gaatjes knijp komen te zitten en het chassis raken. Maar dat zal minder voorkomen als bij wasmachines. Daar heb je gelijk in. Maar ik heb het echt ervaren.
Maar het probleem speelt zich meer af tussen de trommelafdichtingen. Daar vindt je van alles. Van muntjes schroeven en ook BH beugels, ik ben zelfs kindersokjes tegengekomen in de ventilator. Die was ook via de afdichting ontsnapt
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
En de ventilator draait bij de meeste drogers gelijk mee met de trommel en verandert dus van richting. Dus daar zou ook dat effect kunnen zijn van de ene of de andere richting. Had ik nog niet aan gedacht.
 

Lampje45

  • #11
Trommel draait zwaar Droger draait niet meer: Ventilator vast met sok hier een leuk filmpje hoe zelfs een grote sok in de ventilator is aangetroffen.

Het is dus een kwestie van riem los maken van de motoras, de motor met de hand draaien en daarna de trommel met de hand draaien, om te bepalen waar het object zit.

Tussen de viltafdichtingen kunnen zich veel voorwerpen verstoppen. En ook dat zal een veranderd geluid geven bij CW of CCW rotatie, omdat de spelingen vanwege de krachten in de riem anders liggen.
 

Etienne1993

  • #12
8251262236054 staat achterop,
Voorop het model(zie reactie boven) gevolgd door ind code: 95825124800, en dan serial no: 502236054.

Bovenkant eraf gehaald, maar is helaas niets anders te zien dan een trommel
 

Etienne1993

  • #13
Denk dat hier het euvel zit, spannertje is behoorlijk gammel, en snaar liep hier niet lekker overheen

IMG-20210308-WA0008.jpeg
 

Lampje45

  • #15
  • Like
Waarderingen: Etienne1993

Etienne1993

  • #16
Inderdaad kreeg ik hier meer te zien!
 

Lampje45

  • #17
Intussen zie ik dat je dat gevonden hebt, die rol zou ik zeker vervangen, die is versleten. Maar ook de andere zaken controleren
 

Lampje45

  • #18
Het is een glijlager dat nauwelijks speling mag hebben en ook af en toe gesmeerd moet worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu