INDESIT IWC71451 melding defect

DeKarel

  • #1
Mijn wasmachine is tijdens het wassen gestopt. Het water (warm) was nog aanwezig in de machine. Er staan op die wasmachine verschillende lampjes, de bovenste horizontale knipperen, op de verticale rij brandt het lichtje naast 12h constant en ook het lampje naast het hangslot brandt constant. Ik plaats hieronder een foto van de foutmelding, maar knipperende lampjes laten zich niet fotograferen. Op de foto lichten ze op, maar in werkelijkheid knipperen ze. Ook een foto van de sticker met het typenummer plaats ik hieronder. Heeft iemand enig idee welke fout dit is en waardoor die veroorzaakt wordt

.
foto nummer en type.jpg
lampjes.jpg
 

Lampje45

  • #3
Het is een binaire code

Van links naar rechts

2^3 = 8
2^2 = 4
2^1 = 2
2^0 = 1

Als alle lampjes branden dan is het 1+2+4+8= 15
En de onderste van de verticale rij geeft dan nog een extra van 2^4 = 16

Ik twijfel een beetje omdat het onderste tijdlampje ook brandt, maar daar is geen foutcode voor
Dus als ik uitga van 15 dan heb je last van een verkleeft verwarmingsrelais.
 
Laatst bewerkt:

DeKarel

  • #4
Dat is inderdaad een goede videolink. Die foutcodes zijn toch erg verwarrend, maar ik leer hieruit dat je van links naar rechts moet lezen den dat de verticale lampjes daar nog eens moeten bijgeteld worden.

Ondertussen denk ik echter dat het probleem veroorzaakt wordt door een (soms) gebrekkige werking van de afvoerpomp. Ik hoorde daarstraks dat de pomp een rommelend geluid maakte, maar dat er toch geen water werd afgepompt. Als ik de afvoerslang dan in een kom op de grond leg, dan komt de waterstroom op gang en die blijft lopen tot de wasmachine leeg is, waarbij ik de afvoerslag, vlak nadat het water eruit komt, terugplaats op de normale aflooppijp. Door dit telkens te doen als de pomp geluid maakt, heb ik een hele was cyclus kunnen uitvoeren. Vreemd genoeg werkt de pomp soms wel normaal en wordt het water dan wel uitgepompt zonder mijn tussenkomst. Heel verwarrend allemaal.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Waarschijlijk zit er speling op de lagers van de pomp, vervangen is dan de enigste optie.
 

Lampje45

  • #6
Nu je dit vertelt ga ik er toch wel wat anders naar kijken en denk niet aan een defecte pomp, maar meer aan een slechte aansturing van de pomp.
En dan denk ik aan een slecht relais en/of een losgelaten soldering op de print.
Vul de machine eens goed desnoods met een losse slang.
Zet eens een proeflampje op de aansluiting van de pomp met een gloeilampje, dan kun je zien wat de pomp voor voeding krijgt. Als het relais slecht is, dan zie je het.
Ik zou dit uitsluiten om de pomp ook eens van een losse voeding te voorzien en kijken wat de pomp doet als je hem een zekere voeding aanbiedt.

Want als je de slang op de grond legt dan hevelt de trommel zich leeg, ook zonder dat de pomp zou draaien. En omdat hij het af en toe wel goed doet, kan de pomp niet stuk zijn.
Want een slechte pomp presteert altijd slecht en niet af en toe goed.

Het verhaal is voor mij niet zo verwarrend, eigenlijk helemaal helder.
Ik durf het relais , en/of de voeding (bekabeling en stekkers) van de pomp aan te wijzen als de schuldige.
 

DeKarel

  • #7
Dit weekend heb ik het hele afvoersysteem uit elkaar gehaald en nagezien. Geen verstoppingen aangetroffen. Alles is schoon.
De afvoerpomp heb ik ook uit elkaar gehaald en nagezien. Wel zat er vuil en vocht in het gedeelte waar de rotor van de pomp zit. Dat lijkt mij toch niet ok omdat dit compartiment voorzien is van dichtingen. Maar of dat de oorzaak is. Nadien heb ik pomp rechtstreeks op het net aangesloten en ze draaide normaal (denk ik). Wel heb ik gezien dat dit type pomp geen vaste draairichting heeft. Soms draait hij naar links en de andere keer naar rechts.
Daarna alles terug gemonteerd, een lampje op de aansluiting van de pomp gezet (goeie tip) en een wasprogramma gedaan.
Alles werkte normaal, geen storingen, lampje licht normaal op. Zal het de komende tijd in de gaten houden. Normaal gezien komt die fout wel terug vrees ik.
Ik merk uit onderstaande reactie dat ik dit niet goed beschreven heb.

Lampje45 schreef:
Want als je de slang op de grond legt dan hevelt de trommel zich leeg, ook zonder dat de pomp zou draaien.
Nadat ik die slang op de grond gelegd had, heb ik die onmiddellijk nadat de waterstroom op gang kwam, terug op de normale afloop (en hoogte) herplaatst. Leeg hevelen kan dus niet.

Ik ben nu al eens aan het rondkijken om een nieuwe pomp aan te kopen. Nog tips hiervoor
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Die pompen zijn magneetpompen, gevoelig voor slijtage op de lagers en niet te repareren.
Je kunt de machine gewoon blijven gebruiken, als hij weer uitvalt is hij weer aan te zetten door de spanning even van de machine te halen.
 

Lampje45

  • #9
DeKarel schreef:
Nadat ik die slang op de grond gelegd had, heb ik die onmiddellijk nadat de waterstroom op gang kwam, terug op de normale afloop (en hoogte) herplaatst. Leeg hevelen kan dus niet.
Dat kan wel degelijk, zolang als de uitstroomopening maar onder het vloeistof niveau blijft

Hevel, wat is dit?
 

DeKarel

  • #10
Lampje45 schreef:
, zolang als de uitstroomopening maar onder het vloeistof niveau blijft
Voor alle duidelijkheid wil ik best vermelden dat de normale afloop en hoogte zich op 80 cm hoogte, gemeten vanaf het vloerniveau waar de wasmachine op staat, bevindt. Dat is ver boven het vloeistofniveau in de wasmachine.
 

Lampje45

  • #11
Het gaat om de hoogte van de uitloop, die zit lager.
 

DeKarel

  • #12
Nadat ik de pomp uit elkaar heb gehaald en opnieuw gemonteerd heb ik geen problemen meer gehad.

Toch heb ik ondertussen een nieuwe pomp besteld en gisteren geplaatst. De nieuwe pomp is een universeel vervangmodel type C00507308. Die paste prima, alleen is de positie van de elektrische aansluitingen anders.
Om die aan te sluiten moet je twee draadjes maken met aan de ene kant een mannelijke faston (kant wasmachine) en aan de andere kant een geïsoleerde vrouwelijke faston (kant pomp). Als je daarvoor het geschikte gereedschap niet hebt, kan je dat ook bijbestellen voor ongeveer 5 euro.

Ik heb pomp bij Indesit zelf gekocht. de prijs was ongeveer dezelfde als de andere winkels die zoiets aanboden (29,50 euro incl verzendkosten). Ze werd verzonden vanuit Italie en ik heb er 1 week op moeten wachten.
Als ik toch nog problemen ondervind dan post ik het hier.

Toch ben ik er nog niet uit hoe dat nu zit met die foutcodes. Waarschijnlijk klopt mijn interpretatie niet van de getoonde ledjes. Mocht iemand daar nog meer info over hebben dan verneem ik het graag.
 

Lampje45

  • #13
Duidelijker als in het filmpje uitgelegd van post #2 kan ik het niet maken
 

DeKarel

  • #14
Nee, dat filmpje is duidelijk genoeg.
Alleen het verband tussen de "waarschijnlijke" fout (waterpomp) en de getoonde foutcode zie ik niet zo duidelijk. Tenzij natuurlijk - en dat is louter speculatie van mij - dat het knipperen van de bovenste horizontale rij louter de melding is van een fout en de details van de fout te vinden is, in de verticale rij ledjes, waarbij je dan telt van boven naar onder. In dit geval zou dit dan foutcode F8 zijn en dan vind ik ergens op het internet bij foutcodes Indesit " F08 Verwarming / niveau meting.". Maar zonder een inzage in een service manuel of instructiefiche van Indesi, waarin dit beschreven wordt, kan ik dit niet met zekerheid bepalen.
 

Lampje45

  • #15
Nou op de site van de Engelse importeur kan ik er helemaal geen chocolade meer van maken
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu