Indesit IDVA 735 wasdroger droogt niet goed bij automatische programma's

Pechkachel

  • #1
Ben op mijn vakantie-adres in het bezit van een Indesit IDVA 735 wasdroger (met afvoerslang), van de buren gekregen. Deze lijkt nog in zeer goede staat. Inwendig is hij helemaal schoon. We hebben 'm een paar keer geprobeerd, alles lijkt in orde maar het blijkt dat de automatische programma's niet goed werken, dwz het droogproces zou moeten stoppen als de was droog genoeg is. Bij de start lijkt alles in orde. De getoonde tijd van het programma lijkt realistisch. Echter, binnen een half uur is deze tijd terug gelopen naar nul, stopt de machine en is het wasgoed nog nat. We hebben ons tot nu toe moeten helpen met de manuele programma's, dwz met een vaste tijdsduur. Dit werkt verder goed. Graag zou ik de automatische programma's willen gebruiken.

De trouble shooting lijst in de handleiding geeft geen oplossing.

Ik heb ook een service manual gevonden voor f062967, het fabrieksnummer voor de IDVA 735. Het schema hierin is betrekkelijk simpel. Toch verwacht ik dat het automatische droogproces wordt geregeld door sensoren. Ik zie dus twee NTC weerstanden, geen andere sensoren. De machine geeft geen foutcodes. De NTC's worden in de gaten gehouden qua open verbinding of kortsluiting. Uiteraard, het filter is schoon, de afvoerbuis heeft geen restricties.

Heeft iemand een idee hoe ik dit probleem moet oplossen?
 

Lampje45

  • #2
Aan de binnenzijde van het frontpaneel onder de deuropening zitten de geleidingssensoren als een banaanvormige roestvrij stalen strip.
Haal deze er eens uit, maak de aansluitcontacten schoon, verwijder pluizen en sop het oppervlak van de sensor eens goed met schoonmaakazijn.
Resten wasmiddel en wasverzachter zorgen hier voor een onzichtbare isolerende film die de weerstand meting verhoogt, waardoor de machine tijdens stilstand een hogere waarde meet en denkt dat hij klaar is. Geen schuurmiddel gebruiken!

Ook als je te weinig wasgoed in de trommel hebt, valt het wasgoed niet altijd op de sensoren en wordt vroegtijdig de cyclus afgebroken.

Waar heb je dat service manual gevonden? Die heb ik niet.
 
Laatst bewerkt:

Lampje45

  • #3
Vochtsensor Indesit.png
 

Pechkachel

  • #4
Hallo Lampje45,

Hartelijk dank voor jouw reactie.

In de eerste plaats, de service manual voor de Indesit IDVA 735 kun je vinden op de website getoond op het eerste plaatje.

Helaas heb ik op dit moment geen toegang tot de droger, dus kan kan ik jouw instructies even niet uitvoeren. Ijs, weder en corona dienend zal dit na de kerst zijn.

Jouw verklaring is echter aannemelijk. Het instructieboekje van onze condensdroger thuis bevat namelijk duidelijke instructies om deze strip schoon te houden. Echter, zie ik deze kromme strip niet in de onderdelenlijst van de Indesit service manual terug, gek genoeg wel weer bij de beschikbare reserve-onderdelen van een webshop. Zie tweede plaatje.

ksnip_20200929-202522.png ksnip_20200929-202710.png
 

Lampje45

  • #5
Ja het was voor mij ook een puzzel omdat deze onderdelen in NL lang niet overal te krijgen zijn.
Ben uiteindelijk bij een Engelse firma terechtgekomen, die het hele scala aan onderdelen wel had en op een youtube filmpje zag dat er geen meetbanden om de trommel zaten.
Dan kan het niet anders zijn dan dat het op de meest betrouwbare manier, via vaste sensoren gaat, maar ook die moeten schoon gehouden worden.

Mijn advies is dan ook altijd: gebruik geen wasverzachter meer, want dat geeft alleen maar ellende, niet alleen bij de vochtmeting, maar ook bij de vochtafvoer, want het veroorzaakt samen met de pluizen een vieze blubber, die het hele systeem behoorlijk kan ontregelen.

Dus vul het spoelbakje van de wasmachine met schoonmaakazijn. Je zult geen last meer hebben van meetproblemen, de kleuren van je wasgoed blijven beter en je hebt minder kalkafzetting, de machine gaat weer fris ruiken, en wat mij ook opgevallen is, dat ik nooit meer iets aan de afvoer van mijn wasmachine hoef te doen. Ook je wasgoed wordt nog zachter, omdat de azijn de kalk aan zich bindt die het wasgoed hard maakt. Ook die vette afzetting in het riool wordt meegenomen. En voor de lucht van de azijn hoef je niet bang te zijn. Die ruik je niet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu