Inbouwspotjes keukenplafond

JFW

  • #1
Hoi,

Momenteel zijn wij ons huis uit ‘92 aan het verbouwen en over 4-5 weken zal de begane grond volledig gestuct worden, wanden en plafond. Nu leek het mij mooi/strakker om 4-6 inbouwspotjes in het plafond te verwerken i.p.v. een reguliere plafond lamp.

Nu was mijn vraag hoe ik dit het best kan aanpakken, we hebben namelijk een kanaalplaatvloer van 20cm dik waar ik dus niet zomaar kabels door kan trekken lijkt mij?

Ik heb mooi in het midden van de ruimte een centraaldoos waar al een bruine en blauwe draad uitkomen voor de reguliere plafondlamp. Kan ik vanaf hier sleuven trekken naar de gewenste locaties voor de spotjes en daar met een gatenzaag een inbouwdoos plaatsen, kabels trekken en af laten werken met het stucen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Nee.
Niet frezen in de onderkant van een betonvloer.
Verlaagd plafond plaatsen of de leidingen aan de bovenzijde in de afwerkvloer frezen, recht naar beneden boren en een spotje maken in een kanaal van de vloer.
 

JFW

  • #3
Rola,

Compleet plafond verlagen is geen optie voor mij aangezien wij één grote woonruimte hebben, dat is te veel oppervlakte voor mij om enkel spotjes te krijgen in het keuken gedeelte.

Als ik vanaf bovenaf zou gaan moet ik dus eerst exacte locatie van de centraaldoos vinden vanaf boven. vanuit daar met draden naar boven en dan via de afwerkvloer (4cm) naar verschillende punten en dan weer recht naar beneden? Kan ik in een kanaal wel zomaar een gat boren voor een inbouwdoos?
 

Remmus

  • #4
Voor de sterkte van de constructie zullen die paar gaten niet veel uitmaken, maar gaten boren in kanaalplaten van gewapend beton is echt een drama.
Bovendien loop je het risico dat je door leidingen (elektra, CV) gaat boren die door de dekvloer lopen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Je moet door de kanalen boren, niet door de dammen, die zorgen voor de draagkracht en de wapening ligt eronder.
Door de centraaldoos omhoog boren en je zit boven op de juiste plek
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Persoonlijk zou he me onder deze omstandigheden ingewikkeld en duur worden en zou ik kiezen voor een mooie plafondlamp. Of misschien een railsysteem, als je spots op verschillende plekken van je plafond wilt.
 

JFW

  • #7
Ik ga a.d.h.v. jullie feedback inderdaad gewoon voor een mooie plafondlamp :lol: Het wordt me net wat te ingewikkeld voor een paar spotjes.

Ik ga net als in onderstaande foto een gipsmuurtje maken met 2 nisjes/plankjes erin en ging daar dan sowieso spotjes in maken, en dacht dan gelijk enkele in het plafond te plaatsen voor een wat strakkere look maar dat wordt een bijpassende plafondlamp zoeken.

Bedankt voor jullie reacties.
4C5B7C43-8874-411E-9F92-0551CAC3DFBF.jpeg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu