Inbouwspotjes aanschaffen voor sfeerverlichting

Mart

  • #1
Hallo,

Ik moet 16 inbouwspotjes aanschaffen voor o.a de sfeerverlichting in de woonkamer, de hal, sfeerverlichting in de slaapkamer.
Ik ben er aleen nog niet uit wat voor soort/type spot ik hiervoor moet nemen.

Ik weet alleen dat ik geen transformator wil , dus het moet op 230 volt.
En de lampjes moeten makkelijk te verwisselen zijn. tevens moeten de spotjes en beetje kantelbaar zijn, ik ga de spotjes dimmen, 3 spotjes met 1 dimmer.

Ik ben bij 2 winkels geweest om spots te bekijken, alleen het personeel heeft weinig kennis van zaken, ook de online catalogus van de bekende leverancier op elektro/installatie producten is niet toereikend omdat de plaatjes te klein zijn en in zwartwit.

Aangezien het dus aankomt op praktische ervaring met producten hoop ik dat jullie me kunnen helpen.

Waar moet ik op letten als ik spotjes koop ?

Zijn de spotjes met leds erin een goede optie en hoe zit er het de lichtopbrengst, hoe is de verhouding in watts t.o.v halogeen?

Wat voor spotjes blinken uit in gebruiksgemak, bijv. verwisselen lampjes zonder te veel te wrikken van het armatuur in het nieuwe gipsplafond.

Wat voor lamptype raden jullie mij aan?

Groetjes.

Mart
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Leds zijn als sfeer verlichting niet echt te gebruiken omdat de lampjes te veel blauw in hun licht hebben is het koud licht. Zijn ze inmiddels dimbaar te verkrijgen?

Energie technisch zijn ze geweldig maar kwa sfeer een 0.

De meeste spots die ik plaats hebben makkelijk te verwisselen lampjes, zowel de 12v als de 230v uitvoeringen, maar dat is soms wel met een handigheidje.

Vanwaar de eis geen trafo?

Ik raad je aan om halogeen te plaatsen.

Zowel in 230 V als in 12 V zijn bij de bouwmarkten goed plaatsbare exemplaren te verkrijgen ook de kantelbare.

Maak je over vervangen niet te druk, dit gebeurt doorgaans hoogstens 1 x per jaar. Dus tegen de tijd dat het eerste lampje knapt is het plafond niet nieuw meer.:mrgreen:

Een merk kan ik helaas niet noemen maar het is, frans voor verlichting -I
en dan kom je met zoiets thuis.
 

Mart

  • #3
Bedankt voor je reactie,

Ledverlichting valt i.g.g af. bedankt voor de tip, ze zijn tegenwoordig al dimbaar (volgens documentatie met een gewone gloeilampdimmer).

Liever geen trafo omdat ik dat als de trafo eens kapot gaat (en dat gaat ie) niet hoef te vissen en kosten te maken.
Het bedrijf waar ik werk heeft heel wat spotjes 12v en trafo's dit is allemaal kwaliteitsspul maar desondanks heb ik al diverse spotjes en trafo's moeten vervangen , de trafo's die ik gebruik op de zaak kosten al gauw 30 euro p/s.
En ik moet dan soms behoorlijke kunsten uithalen om ze er ze er weer netjes in te krijgen. Vandaar mijn verhaal.

Groet

Mart
 

Mitchell

  • #4
Veel (luxe) inbouwspots zijn zowel in 12 volt als in 230 volt (GU10) uitvoering te krijgen.
Het grote voordeel van 12 volt spotjes is dat deze lampjes in verschillende graden bundels te krijgen zijn, bv 10 graden lampjes om iets goed uit te lichten of 60 graden om een hele wand te verlichten.

Binnenkort komt een bekend gloeilampen merk met (betaalbare) GU10 lampjes met power LED's die geen trafo nodig hebben, deze zijn gewoon om te wisselen met halogeen GU 10 lampjes. Deze lampjes geven ong. net zoveel licht als een 12 volt halogeen lampje van 10 a 20 Watt. Ook komen deze in een warme kleur tint.

Het probleem met het dimmen is voornamelijk dat een Led lampje 1 a 2 Watt verbruikt en dat de meeste dimmers pas goed werken bij ong. 40 Watt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu