In aanraking geweest met asbest

Ysa77

  • #1
Hallo,

Ik maak me ernstige zorgen, want ik ben er net achtergekomen dat ik in aanraking ben gekomen met asbest.
We zijn een oud huis aan het verbouwen en ik heb losliggend zeil verwijderd. Ik hoefde het gelukkig niet los te trekken, maar het brak wel meteen, dus er zijn zeker deeltjes vrijgekomen.

We kwamen er pas achter toen mijn vader het afval naar de stort bracht.
Wat moet ik nu doen? Hoe groot is de kans dat iemand van ons hier ziek van kan worden? En blijven die deeltjes nu rondzweven in huis?

Hè jakkes, ik baal er goed van. Mijn hele familie is verdorie aan het werk geweest in dat huis en het is één stofbende, dus wie weet wat we allemaal ingeademd hebben. :cry:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik zou me er niet te veel zorgen over maken.

We hebben dit onderwerp al eens eerder aan de hand gehad, toen i.v.m. schoonmaak van een kachel met asbest.
Zie:

Beslist even lezen!
 

Ysa77

  • #3
Bedankt voor je reactie!
Mijn vriend zei ook al dat ik me niet zo bang moest maken, omdat ik van één keertje echt niks oploop, maar ik ben gewoon zo kwaad op mezelf.

Ik ben namelijk ook nog eens zwanger (durfde het bijna niet te schrijven, want ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan) en ik moest weer eens de stoere sterke meid uithangen die alles zelf kan. :cry:

Maar als ik de reacties op die andere topic lees dan snap ik inderdaad dat het niet zo'n vaart zal lopen.
Maar toch....
En hoe krijg ik die rondzwevende deeltjes nu weg dan?
Ik las dat stofzuigen geen zin heeft, dweilen wel, maar 't is een oud huis waar nog flink verbouwd wordt, dus dweilen zal weinig zin hebben nu denk ik.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Voor je kind zijn oplosmiddelen veel gevaarlijker dan asbest.

Asbest komt niet in het bloed dus maak je daar helemaal geen zorgen over. Blijf nuchter je krijgt waarschijnlijk van een dagje stad meer troep binnen dan wat je nu in huis binnen gekregen hebt.

De ophef over asbest gaat vooral om werknemers die dag in dag uit hieraan bloot gesteld worden niet om een incidentiele aanraking met asbest.
 

Chathanky

  • #5
Het neemt nooit weg dat je voorzichtig moet wezen met asbest, en er zelf niet aan moet gaan werken.

De kans is altijd groter als je er regelmatig mee in aanraking komt, wat later gevolg kan hebben op je gezondheid. In principe kan 1 deeltje al voldoende wezen, en dan zullen er weinig mensen wezen die er nooit mee in contact zijn geweest.

Op het nieuws wordt er ook altijd bij gezegd dat bij een asbestbrand de directe omgeving niet in gevaar is geweest, maar waar komt het asbest wel neer? Vele kilometers verderop waar de windrichting naar toe gaat.
Ontkomen aan schadelijke stoffen lukt je nooit helemaal, het beperken wel. Maak je om die ene keer niet te druk dat dit gebeurt is, maak er geen gewoonte van om dit soort klussen zelf te doen als je weet dat het niet goed is.
 

Ysa77

  • #6
Bedankt hoor! Ik vind het erg fijn om te lezen dat ik me er niet zo druk om moet maken en dat doe ik nu ook niet meer zo.
Zeker nu ik gelezen heb dat het niet in het bloed komt en dus mijn kindje geen schade aan kan doen!
Maar heeft er iemand een idee hoe ik mijn huis nu het beste kan reinigen?
Er ligt nog overal stof en gruis en we zijn nog niet klaar met klussen, dus stofzuigen zal wel nodig zijn straks en ik hoorde juist dat dat de resterende asbestdeeltjes door de ruimte strooit.
Iemand een idee?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Wellicht met een plantensproeier met een fijne nevel in de rondte sproeien en vervolgens met een dweil alles zoveel mogelijk opnemen.
Volgende dag nog een keertje herhalen en er dan niet meer aan denken.
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #8
Stofzuiger moet een zgn P3-Filter hebben- anders nat dweilen .
 

Chathanky

  • #9
Daarbij ook goed ventileren, de deeltjes in de lucht blijven enige dagen rondzweven. de deeltjes die je niet ziet vormen de risico, grove delen minder.

En zoals eerder vermeld in de andere antwoorden. het zal denk ik wel nat dweilen en afnemen worden.
 

Sape

  • #10
Het grootste risico bestaat bij het boren of zagen in asbest. Bij het afbreken komen weinig tot geen kleine deeltjes vrij.

Wat al eerder genoemd is de mensen die dagelijks aanraking komen met astbest hebben een verhoogd risico. Maar van deze mensen heeft ook maar een deel nadelige gevolgen hiervan ondervonden.
 

Ysa77

  • #11
Bedankt allemaal! Jullie zijn super!
En dat is erg gezond voor een overbezorgde zwangere vrouw. :wink:
Ik ga jullie tips zeker opvolgen, of beter nog: ik laat mijn vriend het doen. :roll:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu