Ikea lamp ophangen gedoe met fasedraad enz..!!!

Klusjesvrouw2018

  • #1
Hallo allemaal!
Ik heb een vraag. Ik wilde een lamp ophangen in de woonkamer wat normaal gesproken zo gepiept is. Alleen ik had in de muur een fasedraad ( bruin ) die doorlopend was en niet door was geknipt en een losse blauwe draad.
Mijn buurman dacht dat is zo gepiept we knippen hem door een lasklem ertussen en hoppakee... mm het lukte maar er was geen aan en uitknop voor deze lamp in de woonkamer. Dus de lamp zou de hele dag aanblijven 😫

Aan de bruine draad... als ik het goed begrijp hoor ben geen held/deskundige maar zoek vaak op internet hoe ik dingen moet aanpakken.... was een stopcontact (2) verbonden.

Ik dacht simpel ik koop een combinatieschakelaar ongeaard en dan heb ik 1 stopcontact en 1 lichtknop voor mijn lamp.
In de gamma vertelden ze het al je hebt een schakeldraad nodig.
Zucht, een zwarte draad zat er niet in.

Even om de situatie nu te beschrijven... en mijn vraag te stellen aan mede klussers/ of electra deskundigen..


Kan ik een schakeldraad van twee lampen die boven mijn eettafel hangen doortrekken naar een lamp in de woonkamer? En hoe kan ik de situatie weer veilig maken? De fasedraad is helaas doorgeknipt... ze zitten nu met een lasklem aan elkaar vast. Op de foto kun je zien dat ik de blauwe draad aan had gesloten op de lamp. En de zwarte/ schakeldraad door had gelust ook via lasklemmen van mijn eetkamerlampen naar de woonkamerlamp en op de plek waar de bruine fasedraad in moest de zwarte erin gedaan.
Toen klapte de stroom eruit. Dus ik doe zeker iets niet goed. En/of de fasedraad die doorgeknipt is...aiaiai... zit niet veilig vast. Graag jullie hulp.
Hoop dat het duidelijk genoeg is verwoord. Tweede foto met zwarte en blauwe draden is de electra van mijn eetkamerlampen en die doen het ;) hier dacht ik dus met lasklemmen de zwarte draad door trekken op de muur ... enz enz ) maar dat lukt dus niet. Vind het nu ook prima om 1 aan en uitknop te hebben die van de eetkamerlampen en dat die dan ook de woonkamerlamp aanzet. Wil een makkelijke oplossing. Ik breng mijn combinatieschakelaar met lichtknop dan ook weer terug.

Eerste foto... tsja die doet het dus nog niet.
Gr S
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Een schakeldraad loopt direct vanaf de schakelaar naar het plafondpunt waar de lamp moet komen. Eventueel kan dit via een andere centraaldoos gaan, maar deze draad zal voor een enkele lamp niet onderbroken of afgetakt hoeven worden.

Maar beter schakel je een installateur hiervoor in, aangezien zowel jezelf als de buurman niet genoeg onderlegd zijn.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Als die bruine draad doorloopt naar een contactdoos, kun je inderdaad de contactdoos vervangen voor een combinatieschakelaar. Je moet dan een zwarte draad van de schakelaar terug naar de lamp trekken. Er zitten buizen in de muur dus dat kan daar gewoon doorheen.

Zomaar een zwarte draad ergens anders vandaan toveren kan niet, waarschijnlijk zitten je eetkamerlampen achter een andere groep. Daarom klapte de boel uit. Als je deze lamp parallel aan de eerkamerlamp zou willen aansluiten dan moet je zowel zwart als blauw daar vandaan halen. Let er op dat je geen verschillende groepen mag combineren in één doos dus je mag met met deze bedrading niet de doos waar nu de lamp op hangt in! Je mag het spul wel 10cm ernaast hangen...

Ik snap de "aiaiai" wat betreft de fasedraad niet, als deze draden op de goede lengte zijn aangestript en netjes met een goede lasklem zijn verbonden dan is dit een prima verbinding.

Ik denk eerder "aiaiai" bij het zien van de aansluiting van de eettafellamp. Kroonsteentjes geven een heel wat minder goede verbinding en de blanke koperdraad daar nog een centimeter laten uitsteken is toch zeker niet de bedoeling...
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Wat je wel zou kunnen doen is op de plaats waar de fase en blauw zit een actuator plaatsen en een schakelaar met afstandsbediening plaatsen op de muur. Op de actuator sluit je de lamp aan en klaar.

Daar heb je systemen voor die je zo bij de bouwmarkt kan halen. Als dit, of het bijtrekken van een draad je allemaal te ingewikkeld klinkt haal er dan een deskundig persoon bij.
 

Klusjesvrouw2018

  • #5
Hoi XanderH,
Bedankt
Begrijp ik het goed dat het in principe niet uitmaakt of er een zwarte draad / schakeldraad uit de muur komt, ik zelf een zwarte draad van de contactdoos/aan en uitknop rechtstreeks naar de lamp door trek en op de bruine/fasedraad ingang in doe dat het dan wel zou werken?
En ja het waren twee groepen.
Ik zal de draden blauw en zwart bij de eetkamerlamp beter aansluiten. Dank voor de opmerking. Gr S
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Dat heb je goed begrepen. Als er geen zwarte draad ligt, dan kun je die gewoon zelf trekken. Het maakt voor de werking natuurlijk niet uit wie de draad erin trekt. ;)

Ik zou deze draad wel gewoon via de bestaande leiding door de wand trekken. Zomaar een losse schakeldraad door de kamer spannen zonder extra laag van isolatie is niet toegestaan. Een buisje of kabelkoker opbouw maken lijkt me zonde als er ook al gewoon een geschikte leiding ligt.

Door bestaande leidingen te volgen kun je ook nooit perongeluk twee groepen kruisen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu