Ignis awl 220 droger wordt niet goed warm

Halli

  • #1
Het duurt de laatste tijd veel langer voordat de was droog is.
Heb de droger via een vermogensmeter aangesloten. Zie dat die niet op vol vermogen draait, maar om de paar minuten schakelt tussen 200W en 2400W.
Is dit normaal, zit er een temperatuur regeling in dit soort drogers?
Als ik de afvoerslang er af haal, blijft ie wel constant op 2400 watt draaien, toch is deze slang van binnen niet erg vuil.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat je beschrijft geeft de indruk dat het verwarmingselelemt (te vroeg?) op temperatuur af- en weer aan schakelt.

Waarschijnlijk zit de droger van binnen vol met stof, met name het verwarmingselement en de ventilator. Hij zou dan flink uit elkaar gehaald moeten worden om dat schoon te kunnen maken.

Is wel verstandig, want zo'n droger met veel stof erin (indien dat inderdaad het geval is) vormt een flink risico voor brand. Brand in drogers komt helaas erg vaak voor.
 

Halli

  • #3
Hallo Kees,
Ik had vergeten te vermelden dat ik de droger gisteravond al behoorlijk open heb gehad (incl ventilator) om te kontroleren op stof.Dit viel erg mee. Alle stof wel weggehaald, maar er was geen verbetering te merken.
Zal vanavond eens proberen te meten welke thermostaat uit en in schakelt.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Indien de droger wél voldoende schoon is (verwarmingselement ook schoon?) dan zou het probleem bijv. nog aan een niet goed draaiende ventilator kunnen liggen.

Oorzaak daarvan zou een motorcondensator met verminderde capaciteit kunnen zijn (alhoewel ie dan meestal alleen startproblemen heeft). Of ventilatorblad dat niet goed op de as vast zit. Ook nog denkbaar is een niet goed afgesloten ventilatorbehuizing, waardoor de lucht niet goed door het systeem gepompt wordt.

Meestal is de as waarmee de trommel aangedreven wordt ook de as waarmee de ventilator aangedreven wordt. Soms heeft die ventilator een eigen aandrijfriempje (waar dan weer problemen mee kunnen zijn). Denk echter dat het bij dit merk niet zo is (geen aparte aandrijfriem).

Wat is het servicenummer van het apparaat? 12 cijfers, begint met 85......
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #5
Als de afvoerslang aan een muurrooster zit dan kan deze ook verstoft zitten.
Zo niet dan heb ik niets gezegd.
 

Halli

  • #6
Bedankt voor de tips.
Servicenummer is 8540 220 01000.
Nagemeten in de droger en de bovenste thermostaat (met blauwe streep) op het verwarmingselement schakelt in en uit.
Ik heb de ventilator nog gekontroleerd, die zit rechtstreeks op de motoras en zit goed vast. Het toerental van de trommel is ongeveer 60 omw/min. Lijkt mij niet abnormaal en daarmee dat motor goed draait.
Verder is het komplete luchtkanaal incl verwarmingselement mooi schoon en geen openingen, behalve tussen de trommel en de pakking zit iets ruimte.
Is dit normaal?
Misschien dat hierdoor valse lucht wordt binnengezogen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Aan de hand van de explosietekening kan ik niet goed genoeg zien wat de exacte loop van de luchtstroom is. En dus ook niet of een kier tussen trommel en pakking invloed kan hebben. Misschien dat S.oldeerbout daar meer van kan zeggen. Dat is de man van de praktijk.

Misschien moet je, indien het niet echt wil lukken, toch denken over nieuw aanschaf. Deze droger is volgens mijn gegevens al zo'n 20 jaar oud...

En afvoerdrogers behoren zo ongeveer tot het goedkoopste segment (vanaf ca 300 Euro). Ze zijn er nog steeds. :wink:
 

Halli

  • #8
Klopt, heb deze droger inmiddels 18 jaar in gebruik.
Ga toch maar op zoek naar een nieuwe afvoerdroger. Oorzaak blijft lastig te vinden en nat wasgoed stapelt zich op...

Ik vermoed toch dat de trommel langs de randen niet goed meer afgesloten wordt door versleten pakkingen. Maar om daarvoor nog geld te investeren is mij het niet waard.
 

Techrax

  • #9
Veel droogplezier met de nieuwe droogautomaa! De goedkoopste droogautomaat die ik heb gezien was €277 ook afvoerdroger.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu