Houtkachel op bestaande schoorsteen

Pionok

  • #1
Hallo allemaal,

Wij hebben ons nieuwe huis zojuist gekregen en hebben bedacht om daar ook een houtkachel in te plaatsen.
Nu is het zo dat er voorheen een schouw stond. Deze is al weggehaald ,maar boven het plafond bevindt zich de schoorsteen nog in zijn geheel.

Nu vroeg ik mij af wat de beste methode is om de afvoer van de houtkachel aan te sluiten.
De buurman heeft het zelf als volgt gedaan.

Hij heeft de houtkachel geplaatst en daarbij enkelwandige zwarte pijp gebruikt tot in de schoorsteen. Deze is daar gekoppeld op dubbelwandige flexibele pijp.
In het plafondgedeelte heeft hij een stuk plafond vervangen met een brandwerende plaat. (dit kon bij hem omdat zijn hele plafond eruit lag bij de verbouw van zijn woning). Rondom de dubbelwandige flexibele pijp heeft hij vanaf zolder het kanaal gevuld met perliet korrels.

Bij mij is het een ander verhaal. Mijn plafond gaat er niet uit en ik wil het liefst alleen een stukje plafond (rond) verwijderen daar waar de pijp er doorheen gaat. (Dit zijn bij mij gipsplaten).

Wat is nu de beste (slimste) oplossing om alles brandveilig te plaatsen. Het kan niet de bedoeling zijn dat ik door een stuk brandwerende plaat te plaatsen mijn gehele plafond weer moet laten stucen.

Bestaan er overgangsprofielen welke je in het plafond de schoorsteen in kan plaatsen. Welke meteen je plafond netjes afwerken maar ook meteen zorgen voor brandveiligheid in het overgangsstuk woonkamer/plafond/schoorsteen?

Graag tips en info hoe ik dit het beste kan aanpakken.

Alvast bedankt weer voor de hulp.
gr. rene
 

Andre89

  • #2
Even een vraagje weet je zeker dat de schoorsteen niet dragend was.
Indien niet zou ik zelf een complete nieuwe dubbelwandige pijp door de schoorsteen trekken om zeker te weten dat het goed is
 

Pionok

  • #3
Nou dat heb ik mij ook zitten bedenken maar of ze dat goed opgevangen hebben kan ik nu nog niet zien aangezien het plafond afgestuct is door de vorige eigenaren.

Ik ga ze daar even over contacten.

Er even vanuit gaande dat dat in orde is en het oude kanaal gewoon vrij is. Dan ben ik natuurlijk afhankelijk van de diameter van de dubbelwandige pijp.

Ik wil in de woonkamer zelf zwarte enkelwandige (of heb je ook zwarte dubbelwandige pijp. Dit ivm. De uitstraling van t geheel.

Op welk punt maak ik dan de overgang naar dubbelwandig?
Nog in t zicht (onder het plafond)? Net boven het plafond?
En hoe werk ik het plafond (het gemaakte gat) dan netjes af? Is daar ook een soort profiel voor? Wat in t gemaakte gat komt van het plafond waar dan de pijp doorheen gaat?

Ik wil namelijk geen Chrome pijp in de woonkamer.
Bedankt voor de reactie.

Mvg. René
 

Andre89

  • #4
Maar ik zou toch echt kiezen voor een dubbelwandige pijp. Ivm met kinderen en aanraken van de pijp.

Het beste is om een constructeur erbij te halen of de schoorsteen dragend is.

En als je echt kiest om een verbinding te makken zon ik toch kiezen boven het plafond.
 

Pionok

  • #5
Daar heb je wel een goed punt idd. Bestaan er dubbelwandige zwarte pijpen? En zo uit mijn hoofd heb ik bovenuitlaat rond 130.
De vraag is dan of die 130 dubbelwandig er doorheen gaat passen. Dat zal ik dan moeten bekijken als het open is.

Heeft de afdichtingsplaat welke je dan kan gebruiken om het plafond af te werken (de doorgang van de pijp in het plafond) een speciale naam waar ik op kan zoeken?

Gr. René
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Een dubbelwandige pijp tegen het aanraken is natuurlijk vrij zinloos. De kachel die ervoor staat wordt immers ook bloedheet.

Als het om een gladgepleisterd plafond gaat, is dit meestal goed aan te helen zonder het hele plafond opnieuw te doen. Enige risico is dat je het hele plafond een keer moet witten.
Bij een spackplafond en bijvoorbeeld schuurwerk, is aanhelen veel moeilijker en blijf je het altijd zien.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu