Houtgestookte Cv

Domme klusser

  • #1
Wil voor de winter cv aanleggen dmv een Houtgestookte Cv 28Kw voor zowel verwarming als warmwater.

Aangezien ik hier in de winter niet ben, Zit ik met het aftappen van het Cv gedeelte ivm met vorstemperaturen die oplopen tot -30

Watergedeeelte is geen probleem deze af te tappen.

Nou heb ik ergens gehoort dat dit op te lossen is door het Cv gedeelte af te vullen met transformatie olie,Dus aftappen niet meer nodig is?

Kan iemand hier mij meer over vertellen/bevestigen en hoe dit aan te pakken
 

Pigion

  • #2
Transformatorolie heeft als speciale eigenschap dat het absoluut geen water bevat. De trafo is meestal een drukloze bak en met een ontluchting. In deze ontluchting zit meetsl silicagel om te voorkomen dat er ook maar enig druppel water in de trafo-olie komt. Dat beinvloed in sterke mate de electrische doorslagwaarde. Door toevoegingen is gebruikte trafo-olie kankerverwekkend..

Voor verwarming van sommige systemen op een raffinaderij (ook in de chemie) wordt i.p.v. stoom, olie gebruikt. Dat geeft wat minder sores met condensaatpotjes en condensaat-retour leidingen.

De gebruikte olie is meestal een middelzware stabiele naftenische soort olie. Desondanks treedt door het telkens verhitten omzetting op naar kankerverwekkende stoffen.

In een cv systeem wordt de olie thermisch minder belast en zal er weinig degeneratie van de olie zijn.
Wel krijg je een probleem om het cv te starten bij lage temeperaturen. De olie het dan een hoge viscositeit en de pompen zullen dat niet trekken.
Ook onder gewone omstandigheden moet de ppmp meet srbeid verzetten met olie in het systeem.
Een ander spsct is vervuiling bij lekkages. Waar laat je de olie als het systeem afgetapt moet worden???

Pigion

Pigion
 

Tiho

  • #3
Denk wel dat de garantie meteen vervalt.
 

Kacheltje

  • #4
Om even een misverstand uit de weg te helpen:
Tansformatorolie die tegenwoordig toegepast wordt bevatten geen PCB`s.
Diala B is het type olie die wijdverspreid gebruikt wordt om trafo`s te vullen.
Silicagel wordt gebruikt omdat Diala B olie water absorbeert. In een gesloten omgeving wat niet te vergelijken is met een trafo komt zal de olie geen vocht opnemen.

Te onderzoeken is wat het vlampunt van Diala B olie is en hoeveel het uitzet als het warm wordt. Daarnaast is de warmteopname en afgifte een stuk lager dan die van water. Hier dien je wel rekening mee houden met de pomp die je toe past.
Diala B of trafo olie is onder koude omstandigheden behoorlijk dik en stroperig. (viscositeit) Ook dit heeft invloed als je met een koude installatie wil gaan opstarten. De pomp kan dan veel minder olie verplaatsen.

Diala B olie is ondanks de niet kankerverwekkende stoffen geen gezond goedje om met blote handen aan te pakken.
Lees eerst de productvoorschriften goed door. En zelfs dan is het de vraag of het toepasbaar is voor verwarming.

Je maakt je een stuk gemakkelijker om te kiezen voor een antivriesmiddel zoals glycol. Daar kun je de installatie ook vorstbestendig maken. Glycol is ookgemaakt voor deze toepassing, trafo olie niet.
 

Bernhard

  • #5
Voor de verwarming kan je ook luchtverwarming toepassen. Luchtverwarming wordt vaak toegepast in gebouwen/woningen die niet permanent bewoond zijn. Mvgr Bernhard.
 

EvdL

  • #6
Temperaturen tot -30 ? :?
Denk dat ik een electrische bij verwarming zou plaatsen om de vorst eruit te houden ( doe ik al bij mijn vakantie woning in Frankrijk en daar wordt het geen -30 )
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu