Houten vloer vervangen - Opties en advies

Tom_m

  • #1
Goedenavond,

De begane grond vloer van een woning die wij op het oog hebben is deels houten balken/underlayment, deels beton.

De woning staat in Noord Brabant, is uit 1970, fundatie echter ouder, en is op staal gefundeerd.
Er is volgens de huidige eigenaren geen kruipruimte.
De woning ligt duidelijk wat hoger op het perceel, vermoedelijk op een zandpakket.

In de jaren 80 is er aan de woning een flink stuk (65m2) aangebouwd, hiervan is het grootste deel betonvloer en ook een klein deel houten balken, echter wel met isolatie.

We willen in het oudste deel van de woning de houten vloer vervangen. Dit gaat om in totaal 3 ruimtes. 1 kamer van 3x3m, 1 kamer van 3x4m en de huidige woonkamer van 6,5x5,5m. Het plan is om de huidige keuken (met beton vloer) bij de woonkamer te trekken.

We vragen ons echter af wat de mogelijkheden zijn. In verband met vocht en het niet aanwezig zijn van een kruipruimte, zouden we sowieso de vloer willen vervangen door een systeem van metalen balken en daarop underlayment.

We zouden graag vloerverwarming aan leggen, wat net wat makkelijker zou gaan in een betonvloer. Een andere optie zou dan zijn dezelfde metalen balken voorzien van zwaluwstaartplaten en vloerverwarming afgegoten met beton. Er komt dan echter wel een flinke belasting op de huidige fundering, en ik vraag me af of dat slim is.

Wat is jullie advies?/Zijn er opties die we over het hoofd zien? Is het bijvoorbeeld mogelijk de vloer los van de fundering te storten (bijvoorbeeld schuimbeton?), zodat de fundering ontzien wordt?

We hebben sowieso het bouwdossier opgevraagd van de later geplaatste aanbouw, in de hoop meer informatie over de fundatie/grondtype en constructieberekeningen te verkrijgen.

Alvast bedankt voor de tips!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Tom_m schreef:
In verband met vocht en het niet aanwezig zijn van een kruipruimte, zouden we sowieso de vloer willen vervangen door een systeem van metalen balken en daarop underlayment.
De link daartussen zie ik niet :?:

Kies in ieder geval een geisoleerde vloer. Bij gebruik van de metalen liggers plaats je er broodjes tussen die je afstort met beton. Het is niet zinvol er zwaluwplaten over te leggen.

Een vloer op zand is hier misschien logischer. Een deel van de vloer heeft al geen kruipruimte, dus het heeft minder meerwaarde om die te behouden.

Zijn er nog oude bouwmuren, of is dat in 1970 gebouwd met moderne stenen en spouwmuur? Dit in verband met dat het verwijderen van de kruipruimte niet moet leiden tot vochtproblemen.
 

Tom_m

  • #3
De verkoper van de woning gaf aan dat de kruipruimte droog was. Echter kunnen wij dit niet controleren door het ontbreken van een kruipluik.
Mochten er ooit vochtproblemen ontstaan, kunnen de balken in ieder geval niet wegrotten.

We willen zeker kiezen voor een geïsoleerde vloer, hier zullen we zeker op vooruit gaan qua comfort en energiebesparing.

Voor zover ik weet zijn er geen oude bouwmuren, alles is vanaf de grond, inclusief spouwmuur, vanaf de grond opgebouwd.

Een vloer op zand, komt deze "los" te liggen van de fundering? Hoe zit het dan met zakken bijvoorbeeld?

Sowieso bijzonder dat een deel van de woning een betonnen vloer heeft, en een klein deel een houten balken vloer. Vermoedelijk is dit gedaan ivm het gewicht.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Bij een spouwmuur zijn normaal geen vochtproblemen te verwachten.

Je kan dus kiezen uit een nieuwe vloer met liggers of op zand. Met liggers kies je beter voor een droogbouwsysteem, omdat een betonnen vloer extra gewicht toevoegd.

Op zand stort je inderdaad los van de muren. Het kan dan vrij zakken en gaat niet op de muren hangen. Kies een isolatiewaarde van min. Rc=3.5.

Maar als de houten balken in goede staat zijn, kan je ook een kruipluik zagen en de vloer aan de onderkant isoleren.

Veel oude huizen hebben een gedeelte betonvloer. Bv. in de hal+toilet. Waarom weet ik niet precies, misschien omdat houten balken daar gevoeliger waren voor rotting vanwege de lagere temperatuur. Vroeger was het waarschijnlijk te duur om de hele vloer van beton te maken, en het extra gewicht kon ook niet op de eenvoudige funderingen. Beton in de woonkamer was ook niet comfortabel (te koud).
 

Tom_m

  • #5
Bedankt voor de duidelijke beantwoording weer!

Ik denk dat we allereerst eens gaan kijken hoe de vloerbalken er echt uit zien. Jammer is dat we met één kruipluik niet toe gaan komen. De woning is ongeveer als volgt opgebouwd:De geisoleerde balkenvloer laten we uiteraard voor wat het is. Maar om de staat van de balkenvloer in de woonkamer rechts te controleren, zullen we een kruipluik moeten maken, en voor de overige twee kamers in het rechter deel met houten balken elk ook een kruipluik. Ik weet even niet meer zeker of de scheidende muur dragend is.

Een vloer met betonnen liggers wordt sowieso te zwaar, dus dat gaat 'm helaas niet worden.
De huidige woonkamer heeft momenteel twee convectorputten, mochten we de gehele vloer gaan vervangen, willen we deze ook graag weg halen.

Is bij een vloer bestaande uit een droogbouwsysteem, vloerverwarming ook een optie??
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Dat worden twee luiken dan :wink:

Ik bedoelde niet betonnen liggers, maar de beton die op de (lichtgewicht) liggers en broodjes wordt gestort.

Bij droogbouw is vloerverwarming zeker mogelijk.

De convectorputten waren vroeger nodig vanwege de koudeval. Zelfs bij HR++ glas kan koudeval een enkele keer nog wel ervaren worden.
 

Tom_m

  • #7
Bedankt voor de beantwoording weer!

Een PVC vloer in combinatie met vloerverwarming lijkt ons zeker wel een optie. Wel in combinatie met 2 luiken, zodat we in elk geval onder de woning kunnen komen. De riolering is nu ook niet bereikbaar namelijk, en dat vindt ik toch wel een fijn idee.

We gaan ons is verder verdiepen in droogbouw vloerverwarming en eventueel extra gewicht wat dan op de fundering terecht komt.

Wellicht moeilijk op afstand te beantwoorden, maar zou koudeval nog een probleem kunnen zijn in combinatie met een schuifpui met HR++ beglazing en vloerverwarming??
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
De koudeval is lastig te voorspellen, omdat het heel erg afhankelijk is van de situatie en het gebruik.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu