Houten vloer opnieuw leggen - idee

Bartid

  • #1
Binnenkort verhuizen wij naar een nieuw huis waar een houten vloer in de woonkamer ligt en doorloopt naar de hal en keuken. Deze vloer is echter niet goed onderhouden en vertoond veel kieren en gaten. De vloer ligt er los, al zijn er wat snelle fixes uitgevoerd met schroeven door de planken direct het beton in. Daarnaast hebben de planken aan beiden kanten groeven, dus geen mes.

De planken zijn erg dik (ca. 3.5cm, groef van 6mm), maar heeft aardig wat butsen en deuken en de lak is behoorlijk beschadigd. Onder de planken ligt alleen isolatiefolie en daaronder zit de betonnen vloer.

Nu wil ik de vloer graag behouden gezien het mooie planken zijn en had ik het plan om de vloer er geheel uit halen, vervolgens door een schaafmachine halen (2 mm eraf is goed te doen gezien dikte van de plank).

Daarna wil ik de vloer er weer goed in leggen, maar twijfel over de methode. Gezien de planken er dik zijn is het erg lastig om een extra ondervloer te leggen waarop de planken gelijmd kunnen worden (de vloer wordt erg hoog en zit dan in de weg van de deur / keuken). Daarnaast is zwevend leggen lastig gezien de planken aan beiden kanten een groef hebben. Ik had zelf de volgende ideeen:

1. Toch ondervloer eronder leggen van spaanplaat zodat de vloer verlijmd kan worden. Dit betekend wel de nodige aanpassingen aan de deuren en eventueel keuken (er komt een nieuwe keuken in).
2. Vloer direct verlijmen op het beton
3. Plankjes laten zagen die in de schroten passen zodat deze als messen kunnen fungeren. Vervolgens vloer met parketveren aan 1 zijde zwevend leggen.

Het liefst verlijm ik de vloer, gezien het oppervlak redelijk groot is (6m x 6m, plus aaneengesloten keukenruimte en hal), maar ik weet niet wat de beste keuze is. Heeft iemand een idee hoe de vloer het beste opnieuw gelegd kan worden?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Aan beide kanten een groef: dan kan er een losse veer in.

Ik zou hem na het leggen pas schuren. Daarmee voorkom je ongelijkheden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu