Houten schroten afwerken

Robin

 • #1
Hallo allemaal,

Ik heb in een (aankomende) badkamer een wandje wat me wat kopzorgen geeft. Het betreft de zijwand van mijn dakkapel. Deze is van houten schroten gemaakt en ik zou er eigenlijk een glad wandje van willen maken.

De plaatjes verhelderen waarschijnlijk een hoop:
Ik heb er erg weinig ruimte, elke millimeter telt. Ik wil de bekleding zo dun mogelijk houden.

Het liefste zou ik zowel de kant met de schroten als de zijkant (waar je tegen de zijkant van de schroten aankijkt) schuren, plamuren, schuren, grondverven, schuren en aflakken. Dat lijkt met het dunste, maar de vraag is of het ook kan.

Andere optie is om tegen de schroten (groene) gipsplaten te bevestigen en die te stucen en te verven. Dan zit ik alleen nog met de afwerking van de zijkant, want dan heb ik er nog een laag bij. Een houten latje als afwerking heeft niet mijn voorkeur i.v.m. de krapte qua ruimte.

Iemand suggesties of ideeën? :?:

Waarvoor bij voorbaat mijn zeer hartelijke dank!

Groeten, Robin.
 

EdP

 • #2
Ik vat 'm niet helemaal. De zijwand van je dakkapel zit aan de binnenkant? Is dat bewust zo gelaten?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #3
Mij kwam het bij het bewerken van de afbeelding ook een beetje raar over. Ik had het eerst niet in de gaten, kijk maar eens naar de oorspronkelijke foto (vergroot), daar is de rechterkant zo donker, dat je het niet in de gaten hebt, dat het schot naar binnen zit.

Pas na uitlichten (mbv curves) kwam dat te voorschijn...
 

EdP

 • #4
Of zie ik het verkeerd en zit er slechts een klein stuk naar binnen? Hebben we het over deze ruimte? verwijzing niet gevonden
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #5
Dat ziet er al helemaal afgewerkt uit, de eerste foto's niet.

We wachten maar even af wat de vragensteller erover gaat vertellen...
 

EdP

 • #6
Bij nader inzien is het denk ik toch niet dezelfde ruimte, het raam is kleiner. Sowieso is die link van "before", de foto's hierboven zijn "after". Je hebt gelijk Kees, laten we maar rustig afwachten...
 

Robin

 • #7
Hallo,

Sorry voor de onduidelijkheid. Het is niet dezelfde ruimte als op de andere foto.

De houten schroten zijn een soort binnenafwerking. Die zitten tegen een schuine balk van het dak aan getimmerd. Dus op het punt waar ze de dakkapel hebben geplaatst zit een schuine balk waar het dak op rust (ik weet even niet hoe dat heet). Die balken dragen de dakconstructie van de bovenste verdieping + vliering. Het dakbeschot zit er ook op vast.

Aan de buitenkant zit nog een laag met hout die de buitenkant van de dakkapel vormt. Er tussen zit misschien wel isolatie, maar ik heb het nooit open gehad (durfde ik niet aan, bang wat ik zou aantreffen).

Op de foto zijaanzicht zie je van rechts naar links de schroten en dan direct de houten balk voor het dak (7 cm dik).

Ik heb hieronder een foto hoe het er van de buitenkant uit ziet:


En hieronder en foto uit de andere hoek van de betreffende ruimte. Hier zie je goed dat de schroten binnen op die balk zitten:


Bedankt voor het meedenken :!:

Groet, Robin.
 

EdP

 • #8
Aha, dat scheelt. Op de 2e foto leek het net alsof rechts van het raam ook uitgebroken was, vandaar de verwarring.

Wat betreft de schroten, die kunnen er gewoon af, daarna zo'n gipsplaat ertegenaan en net zo afwerken als de rest van de kamer zou ik zeggen. Die balk laten zitten he. Je hebt inderdaad best kans dat er geen isolatiemateriaal tussen zit, dat kun je jezelf dus ook meteen kado doen. Als er dan nog ruimte genoeg overblijft, is het eventueel zelfs mogelijk om de afwerking tussen de schuine balk op te sluiten, dan hou je zelfs nog meer ruimte over, zo'n 18mm schat ik.
 

Robin

 • #9
OK, ik heb dus maar de stoute schoenen aangetrokken en de schrootjes er af gehaald. Dat was dus niet zo'n succes als gedacht.

Na de schrootjes kon ik naar buiten kijken. Er achter zat nog wel een zinkenplaat die het hout tegen wind en regen beschermde.

Nu heb ik met twee stalen U-profielen en wat gipsplaten wel wat kunnen improviseren. De muur is nu wel 10 mm dunner geworden, dus dat is weer een meevaller ;-)

Dank voor de tips.
Groet, Robin.
 

EdP

 • #10
Brrrr ... ik wil echt niet meer zonder isolatie. Mocht je daarvoor ruimte te kort komen, zou je ook aan de buitenzijde i.p.v. zinkplaat een paar mooie rabatdelen kunnen monteren zodat je ertussen isolatie kunt aanbrengen, maar dat is natuurlijk helemaal jouw keuze.

Nu zie ik trouwens ook nog iets op de laatste foto wat er een beetje verontrustend uitziet: sporen van lekkage op de gording. Is dat kurkdroog, of is hier extra aandacht vereist?
 

Robin

 • #11
Wat is de Gording?

Ik ben niet echt natte plekken tegengekomen, dus wat dat betreft gaat het goed.

Aan de buitenkant gaan we mogelijk nog wel wat doen, samen met de buren, dus dan kunnen we altijd nog isoleren. Aan de binnenkant heb ik er niet veel ruimte voor (helaas).

Groet, Robin.
 

EdP

 • #12
Sorry, ik bedoel de horizontale dakbalk, in het hoekje bij het raam zie ik donkere vlekken, dit kan door een oude of een recente lekkage ontstaan zijn.
 

Robin

 • #13
Ok. Nee die is droog. Dat komt van het materiaal dat ik er van heb verwijderd. Veel lekkages gezien, maar niet op die plek, gelukkig. :lol:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu