Houten bijkeukenwand isoleren

@PM

 • #1
Ik heb een bijkeuken aan mijn huis gebouwd d.m.v. het plaatsen van 1 houten wand (de andere drie muren worden gevormd door het huis, het schuurtje dat zo'n 3 meter van het huis staat, en de bijkeuken van de buren).

Nu heb ik niet de illusie dat het zo heel makkelijk warm te houden is, maar een beetje isolatie mag toch wel. Nu zie ik alleen door de bomen het bos niet meer: kan ik nu het beste glas- of steenwol gebruiken, of piepschuim? Moet er nog een vochtremmende laag bij (zoja aan welke kant)? En een luchtlaag tussen de wand en de isolatie overlaten?

Het frame van de wand is 7 cm diep en uiteraard komt er nog een stukje wandbekleding op. Bij de bouwmarkt heb ik de verschillende soorten wol nog niet dunner gezien dan 8 cm, dus dan zou ik al op (6 cm?) piepschuim uitkomen.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Fiesiekus

  • #2
  Ga uit van de isolatiewaarde die minimaal 2,5 m²K/W moet zijn. Omdat het een keuken betreft, wél een dampdichte laag aan de warme (= binnen-) zijde van de isolatie aanbrengen.

  In jouw geval zou ik kiezen voor harde platen: PIR/PUR en zorgen voor enige ruimte tussen houtwerk en de iso-platen.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Moet je een houtenwand of een stenenmuur isoleren.
  Zou je toch voor glas-of steenwol willen kiezen heb er erg in dat deze materialen bij het verwerken best wat irritatie aan huid en ogen kunnen veroorzaken.
  *wgb*
   

  Michiel_H

  • #4
  Als het gaat om het isoleren tussen de houten stijlen van het nieuwe wandje zou ik steenwol gebruiken. Die is te krijgen in heel veel diktes, kijk maar eens op de site van de fabrikant. Kan inderdaad dat dit niet bij jouw bouwmarkt ligt..
  Harde isolatie is een stuk lastiger te plaatsen tussen bestaande stijlen in.
  Daarna binnen een dampdichte PE-folie er overheen nieten en aan de binnenzijde afwerken met gipsplaat, multiplex of wat je ook wil.
  Hoe is de buitenzijde afgewerkt?
   

  @PM

  • #5
  Dat zou dan gaan om de isolatieplaat 202 (van 50mm dik)?

  In hoeverre is harde isolatie lastig te plaatsen? Moeilijk op maat te zagen (m.a.w. er blijven snel kieren over)? Het gebruik van steenwol spreekt ook Fiesiekus tegen (Rd-waarde van 1,35).

  De wand zelf bestaat uit geimpregneerde rabatplanken (28mm vuren).
   

  Fiesiekus

  • #6
  Platen zijn prima te snijden en/of te zagen en je kan ze dan klemmen tussen de staanders. Dat gaat heel wat beter dan een rand van een isolatiedeken vastnieten.

  Bovendien kan je op MP stapels tweede-hands PIR/PUR-platen voor een krats kopen.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu