Hor voor dubbele deur

Patres

  • #1
Hallo,

Ik heb een probleem:
Ik wil een hor plaatsen voor een dubbele deur die 2,4 m hoog is en 2.0 m breed.
Ik kan hiervoor bijna niks vinden voor die maat, of het is belachelijk duur. Is het mogelijk om dit zelf te doen en zoja wie heeft hier tips over?

Bedankt
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Welke kant draait die dubbele deur op, naar binnen of naar buiten?
Of is het een schuifdeur / schuifpui?

Indien de deuren naar buiten draaien of ze schuiven ben je eigenlijk het goedkoopst uit als je zelf van hout een tweetal deuren maakt aan de binnenkant maakt.

Je neemt latten van bijv. 8 cm breed en 2 cm dik en maakt daarmee een raamwerk met hoekverbindigen. Aan beide kanten de helft afsteken, de juiste naam voor dat soort verbinding weet ik niet, weet Kees61 vast wel.
In ongeveer het midden maak je ter versteviging nog een dwarslat, of bij die grote hoogte eventueel zelfs twee.

Dan schilder je het geheel (meerdere malen) en als dat droog is, niet je er met een nietmachine gaas op.
Vervolgens hang je met scharnieren, waarmee je de deur er zó uit kunt tillen, de deuren in de opening. Een eventuele verticale lat zorgt dat de ene deur niet voorbij de andere kan komen en een snapslot dat de twee aan elkaar klikken.

Dit is de goedkoopste manier, niet de snelste en zeker niet de eenvoudigste, maar (ongeveer) zo werden vroeger de meeste hordeuren gemaakt.

Makkelijker en sneller gaat het met horprofielen, sommige ijzerwinkels hebben ook alle onderdelen daarvoor los voor deuren. Maar dat is inderdaad een stuk duurder.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Een andere optie is om van standaard horprofielen een raamwerk te maken dat bovenin de opening over de volle breedte (vast) bevestigd wordt, en daarmee de opening verlaagt tot de standaard maat van ca 2 meter hoogte.

Dan kun je daaronder twee standaard (profiel-) hordeuren bevestigen, dat kunnen alleen draaiende deuren zijn, geen rolhordeuren, omdat je aan de bovenkant geen geleiding kunt maken.
 

EdP

  • #4
Klusidee Kees schreef:
Aan beide kanten de helft afsteken, de juiste naam voor dat soort verbinding weet ik niet, weet Kees61 vast wel.
Half houtverbinding?

 

Toon

  • #5
Toevallig kom ik bij het doorbladeren van een folder van een bouwmarkt van deze week een hordeur tegen die, door 2 exemplaren te koppelen, ook geschikt is voor een dubbele deur.
Maar ja, dat kost ook wel wat als je twee deuren moet hebben (maar wel ruim 20% korting :mrgreen: ).
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Maar die deuren zijn helaas geen 2.40 meter hoog, vandaar nijn suggestie er een gedeeltelijk (vast) hor boven te plaatsen, horizontaal.

Ik was vandaag bij een bouwmarkt, en zag dat de profielen in elk geval tot (ruim) 2 meter lengte verkrijgbaar zijn. Maak je dus een vast hor, 2 meter breed en 40-50 cm hoog, en dat monteer je bovenin de ruimte, dan kun je daaronder twee standaard hordeuren gebruiken van max. 2.05 hoog.

Bedankt, EdP ik ken die benamingen niet zo goed, heb weliswaar wel eens een hordeur zo gemaakt, maar zonder te weten hoe het heette... Hij hield desondanks toch de muggen tegen! :mrgreen:
 

Toon

  • #7
Had alleen naar de breedte gekeken, niet naar de hoogte :oops: .
 

Kees61

  • #8
Ik zou een rolhor nemen. Een vaste hor voor een deur is lastig. Iedere keer dat ding weghalen als je door de deur wilt?
Een rolhor kan je zo open rollen en weer dicht.
Mooi en luxe kost natuurlijk wel wat meer dan simpel. Die keus moet je zelf maken.
Je kunt ook een vitrage voor de deuren hangen :D
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Ik had het niet over een vast hor voor de hele deur.

Een rolhor voor een hoogte van 2.40 meter is niet verkrijgbaar in standaard maten.
Die moet je dus laten maken, of bestellen via een speciaalzaak, dus wordt prijzig, en dat wil TS niet.

Ik stelde dus voor het bovenstuk van de opening te voorzien van een vast horgedeelte, ca 40 cm hoog, en de onderkant te laten bestaan uit twee standaard (draaiende deuren) van ca 2 meter hoog.

Dat is een veel goedkopere oplossing. Echter vanzelfsprekend minder fraai...

 

Kees61

  • #10
Je hebt gelijk Kees, ik zie dat je al schreef over een vast bovenstuk. Ik zat alweer heel ander te denken. Als je iets zelf moet maken dan kost het ook materiaal en tijd. Als je in die tijd een overuurtje maakt en de materialen niet hoeft te kopen, dan ben je al aardig op weg naar iets moois dat je zo kunt kopen.
Maar eerst maar afwachten of Patres nog vertelt of de deuren naar binnen of naar buiten opengaan.
Het zijn wel een paar staldeuren zeg.
 

Pepjo

  • #11
Staldeuren ? Volgens mij is dat het nieuwe bouwbesluit. Voor als we later allemaal 2.20 zijn. Ik vind het niet erg, ben nu al twee meter. Kan ik ook eens ergens naar binnen zonder bang te zijn om m'n hoofd te stoten. :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu