Hoofdzekering 15 amp te licht?

Status
Niet open voor verdere reacties.
A

Anonymous

Gast
De verzegelde hoofdzekering van 15 amp lag er laatst uit in mijn stoppenkast. Dit kostte mij 105 euro om te laten vervangen. De schuld licht bij mij zegt elektrbedrijf. Is de hoofdstop vniet gewoon te licht, hij zat er al sins jaar kruik in. Is het niet zo dat het hele zaakje moet zijn beveiligd door de gwone stoppen. Hoezo is het voor mijn rekening, wat mafg ik nou wel of niet trekken en waar staat dat?
 
Volgens mij en ik kan het weten moet een hoofdzekering 35 amperé zijn. Weet je wel zeker dat ie 15 amp was? Een standaard zekering is 16 amp voor een gewone groep! m.a.w. 15 ampere zekeringne bestaan niet. Relevant in deze situatie is nog hoeveel groepen heb je daar zitten? meestal 6 = ook weer standaard. Als je 6 groepen hebt en een normale hoeveelheid elektr. apparaten dan denk dat die zekering van jou toch wel een van 35 amp is geweest!

Succes ermee! groet, Bert.
 
hallo Paul,

Een zekering gaat er uit bij overbelasting of bij kortsluiting. Normaal krijg je een hoofdzekering van 1x35 of 3x25 amp. Bij oudere aansluitingen is het soms nog 1x25 amp. en dat kan te licht zijn met alle hedendaagse apparatuur, denk aan wasmachine, wasdroger, boiler, vaatwasser ,strijkijzer en koffiezetter. De hoofd zekering kan bij een sluiting in een groep ook meegaan. Verder is een zekering aan slijtage onderhevig, hij wordt namelijk warm tijdens gebruik en koelt weer af in rust, net zoals een element van een kookplaat en deze gaat ook een keer stuk. Dus bij volle belasting wordt de zekering heet en dat kun je zelf controleren, maar zorg dat je monimaal 1x35amp krijgt. Trouwens 105 euro is veel geld voor 5min. werk.
 
105 euro te duur???? Kom je daar nu bij. Het ligt aan het energiebedrijf wat de kosten ervan zijn. Het ligt eraan hoe laat je belt en ze komen en of het eigen schuld betreft. Als het je eigen schuld is dat je zekering eruit slaat dan zijn de kosten voor jou deze bestaan uit: voorrij kosten welke al ruim min. 75 euro bedragen ('s avonds en in het weekend zelfs meer vanwege een toeslag) dan moet de zegel nog worden verbroken en opnieuw worden geplaatst (betaal je ook voor al zijn dit niet de kosten) De zekering kost ook geld en het belangrijkste de monteur wilt ook zijn centen zien. Dan krijg je voordat de spanning weer hersteld wordt eerst een klein onderzoekje om te kijken of de storing wel of niet in hun installatie zit. Dit is om te bepalen of de rekening voor hen is ja of de nee. Aangezien bijna nooit is te bewijzen waarom een zekering er exact uitslaat, wordt dit bij jou in rekening gebracht. Er zijn situaties waarbij de rekening voor het energiebedrijf is. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een losgeschoten of afgebroken fase. Kom niet veel voor, maar het gebeurd wel eens. Mocht je er niet over eens zijn dan kun je een second opinion uit laten voeren, maar dat kost extra geld en vaak trek je aan het kortse eind. Als de storing ergens boven de meter zit en dus vanaf de groepenkast je huis in. Dan is het een zaak voor een erkend elektrotechisch bedrijf (als je het zelf niet kan) om uit te zoeken waar de aard van de storing zit. Het energiebedrijf is alleen verantwoordelijk voor de inkomende kabel en alle verzegelde kasten en meters.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan