Hol- en gedeeltelijk loszittende tegels op vloerverwarming

Niemand

 • #1
Beste mede-forummers,

Ik zit met een aantal problemen m.b.t. mijn tegelvloer en een aantal dringende vragen daarover. ik zal de situatie even kort uitleggen:

ongeveer een anderhalve maand geleden is er bij mij, door een ervaren tegelzetter, een tegelvloer aangelegd in de woonkamer, garage en bijkeuken. de tegel die gebruikt is, is 30x120cm. het betreft een keramische "houtlook" tegel met een dikte van 1 cm. deze is gelegd op een afwerkvloer van om en nabij 10-11cm dikte met daarin vloerverwarming, vezels, melk (witte goedje om flexibiliteit toe te voegen aan de afwerkvloer) én een wapeningsnet waar de vloerverwarming op is vastgezet. deze afwerkvloer ligt op drukvaste isolatieplaten met een dikte van 10cm. de afwerkvloer heeft er een goed half jaar ingelegen. in deze periode heb ik tevens volgens de geldende protocollen de vloerverwarming meerdere keren opgestookt en laten afkoelen. de afwerkvloer was volledig droog bij het leggen van de tegels.

Ongeveer een maand nadat de tegelvloer erin lag merkte ik dat er bepaalde tegels loskwamen. dit begon in de hoeken en zijkanten in de lengterichting. na enkele dagen was dit zo erg dat sommige tegels begonnen te klikken als je erop liep, en je zag ze zelfs op en neer gaan als je erop drukte. hierop heb ik direct de tegelzetter gebeld en zou hij komen om dit op te lossen. in de dagen die daarop volgde ben ik meerdere malen per dag de tegelvloer gaan controleren en kwam ik er achter dat er iedere dag wel een aantal tegels bij kwamen die op de hoeken/zijkanten hol klonken. op enig moment betroffen het al ongeveer 15 tegels. op datzelfde moment is ook de tegelzetter langs gekomen en is hij begonnen met het verwijderen en herplaatsen van loszittende tegels. destijds begon ik met informatie inwinnen online (onder andere op dit forum) en bij de tegelleverancier over hoe dit mogelijk was. een van de belangrijkste adviezen wat ik mee kreeg was dat deze dubbel verlijmd moesten zijn. toen ik de tegelzetter hiermee confronteerde wist hij mij te vertellen dat deze wél dubbel verlijmd zouden zijn. nou, toen hij begon met het verwijderen van de tegels, zag ik al direct dat er alleen lijmgrillen op de afwerkvloer zaten en deze dus absoluut niet dubbel verlijmd waren (volgens de butterfloat techniek). na een half uur discussieren kreeg ik met enig morren uit hem dat deze inderdaad niet dubbel verlijmd waren. toen ik erover begon dat dit wel noodzakelijk was vanwege het oppervlakte van de tegel (30x120cm), het contactoppervlakte wat nodig was vanwege de warmteoverdracht (vanwege de vloerverwarming) en het feit dat er stof op de onderkant van de tegel zit vanwege het verwerkingsproces in de fabriek én dat deze daarom ingesmeerd moest worden om de stof met de lijm te vermengen, hield hij zich van de domme en zei hij dat hij hier nog nooit van had gehoord, maar hij zou wel de loszittende tegels vervangen.

de eerste dag dat hij kwam werken had hij bijna een volledige dag gedaan over het vervangen van 5 tegels. echter, in de dagen daarvoor én de dagen die daarop volgde merkte ik dat er steeds meer tegels gedeeltelijk los kwamen te zitten. sommige tegels die ik al had gecontroleerd begonnen zelfs steeds verder los te geraken tot soms wel 30-40cm van de voeg af. op dit moment had ik al over de 30 tegels gevonden die gedeeltelijk los lagen of hol klonken. ik heb toen direct contact opgenomen met mijn tegelleverancier en hij zei dat de oorzaak hiervan lag bij het niet dubbel verlijmen, en dat de prognose is dat deze vloer dus nog veel verder los zou komen te liggen in de toekomst. zijn advies was het direct opnieuw leggen van de tegelvloer. hier heb ik de tegelzetter mee geconfronteerd en hij reageerde hier positief op en zei dat hij de vloer opnieuw zou komen leggen.

Vandaag is hij dan eindelijk begonnen met het losbreken van de tegels. hierbij viel het mij op dat de tegels DIRECT loskwamen na het inslaan van een beitel en het 2x wrikken daarmee. de VOllEDIGE tegelvloer is op deze manier losgekomen zonder ook maar een restje tegellijm op de onderkant van de tegels. je ziet enkel de afdrukken van waar de tegellijm heeft gezeten. na in eerste instantie te hebben gezegd dat alles binnen de garantie zou vallen, begon die vanmiddag toch in een keer vreemd te doen. zo had hij al 60% van de tegelvloer los gehaald (het gedeelte waar eigenlijk de tegels zaten die zo ver los lagen) en was hij aangekomen bij het gedeelte waar de meeste nog vastzaten (enkel 2 tegels wat hij al vervangen had en één tegel welke gedeeltelijk hol klonk). ineens begon hij hij op alle tegels te tikken terwijl hij filmde en zei hij dat hij nu bewijs ervan had dat de tegels helemaal niet los lagen en dat hij nog maar eens erover na zou denken over wat we met de rest van de kosten gaan doen. toen ik hem ermee confronteerde waarom hij dat niet had gedaan aan de andere kant van de kamer, waar dus zoveel tegels los lagen, wist hij mij zelfs te vertellen dat daar enkel wat hoekjs hol klonken en dat dat komt door het aantrekken van de clipjes van het levelingssysteem. hij probeerde zelfs ervoor nog mij de schuld te geven hiervan omdat ik ook de vloerverwarming waarschijnlijk te snel te hoog had opgestookt. ik ben er nu dus bang voor dat dit eventueel een lastige discussie gaat worden omdat hij op een vrij smerige manier alleen het vaste gedeelte heeft gefilmd. Hij wilt ook niet de oude lijmresten van de vloer halen omdat hij wacht op advies van de lijmfabrikant of dit wel moet (een slecht excuus natuurlijk omdat ik mij geen enkele reden kan verzinnen waarom dit niet verwijderd kan worden). ik wil deze natuurlijk volledig eruit omdat ik anders hoogteverschil krijg met mijn garage/bijkeuken (waardoor mijn dure deuren met tochtvaldorpels afgeschaafd moeten worden) en de tegels aanzienlijk zullen uitsteken bij de schuifpui.

Mij resten nu eigenlijk een aantal vragen omdat ik goed voorbereid morgen de discussie met hem wil aangaan. is het normaal dat deze tegels zo makkelijk loskomen zonder lijmresten aan de onderkant van de tegels? had deze inderdaad, gezien het formaat en de vloerverwarming, dubbel verlijmd moeten worden? kan er ook iets bij de verwerking verkeerd zijn gegaan waardoor de lijm niet geplakt/gehecht heeft aan de onderkant van de tegel?

mijn excuses voor het lange verhaal, maar ik ben bang dat ik straks met een hoop kosten zit terwijl de tegelzetter iets fout heeft gedaan. zo is er ook al reeds geschilderd en gekit op de plinten welk nu dus allemaal al vernield is.

Bedankt alvast voor de reacties!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #2
Helaas voor u beoordelen we hier geen werk van anderen, zie de forumregels.
Stel de tegelzetter per aangetekende brief aansprakelijk, dit om juridisch sterker te staan of schakel uw rechtsbijstandverzekering in als u die hebt.
Een bouwkundige kan een rapport opmaken, dat is altijd verstandig.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
 • #3
Met @Jan eens: je vraagt om een beoordeling van een "ervaren" vakman.
Met wat teveel woorden probeer je te vertellen wat deze ervaren vakman volgens jou fout heeft gedaan.
Ik ben geen tegelzetter, maar heb inmiddels al wel gemerkt dat er diverse problemen ontstaan doordat:
* veel "ervaren" tegelzetters volstrekt niet weten wat "butterfloat" is.
* dat zij een tegel met een zijden verhouden van 1:4 net zo denken te moeten behandelen als een vierkante tegel
* dat zij nogal eens een loopje nemen met de voegafstand en het gebruikte voegmateriaal bij dit soort smalle tegels.
* en dat ze totaal verkeerde lijm toepassen (ach dat doen we altijd......)

Twijfel niet aan de vloerverwarming, want ik maak uit je beschrijving op dat deze wel in orde is.

Mijn eerlijke advies zou zijn: schakel je rechtsbijstand verzekering in en leg je problemen daar voor.
Heb je alles "zwart" laten leggen en heb je geen rechstbijstandverzekering: dan heb je echt een probleem!!
 

Niemand

 • #4
Bedankt voor de reacties tot dusver!

De vloer is gelukkig "wit" gelegd. het was daarnaast ook een vrij dure aangelegenheid; 3100 euro (exclusief materiaal) voor nog geen 4 dagen werk. het komt op mij over alsof hij tijd heeft willen besparen door de tegels "enkel" in plaats van "dubbel" te verlijmen. het zit mij totaal niet lekker dat hij juist van het vastliggende gedeelte snel een filmpje maakt, terwijl hij het loszittende gedeelte al had verwijderd, en dat hij daarbij zegt dat nu op film bewijs heeft ervan dat er niks los lag (hij heeft zelfs mij gefilmd toen ik op dat gedeelte aan het kloppen was om eventuele losse tegels te zoeken!!!!).

Ik heb ook reeds met de lijmfabrikant contact gehad en hij zei inderdaad dat deze tegels niet zo "clean" los hadden moeten komen. ik zal hem in ieder geval morgen ervan proberen te overtuigen dat er in zijn verwerking iets is mis gegaan. de rechtsbijstand zal ik zeker inschakelen zodra dit nodig is! tot dusver vermijd ik dit graag om in ieder geval niet bij voorbaat de tegelzetter af te schrikken waardoor ik straks op een afwerkvloer met lijmgrillen komt aan het lopen :(
 

Niemand

 • #5
Degooyer,

Kun je mij trouwens toelichten wat tegelzetters verkeerd doen met de voegafstand en het voegmateriaal? ik heb nu namelijk een voegbreedte van volgens mij 2-3mm. is dit voldoende?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
 • #6
Ik ga niet verder met "Niemand" te antwoorden: heb je al diverse hints gegeven.....doe er je voordeel mee.
Werk van derden beoordelen we in principe niet via dit forum.
 

Niemand

 • #7
Beste Degooyer,

Het was niet perse mijn bedoeling zijn werk te laten beoordelen. ik heb op dit forum berichten uit het verleden gelezen waarin soortgelijke topics waren geopend en beantwoord. uit haast heb ik dit gedaan en zodoende niet de forumregels gelezen, daar mijn excuses voor. ik wilde louter de reden weten waarom deze dingen mis zijn gegaan zodat ik deze kon laten herstellen in plaats van mij met vage antwoorden te laten afschepen door de tegelzetter. ik ben namelijk weer een consument die weggepest probeert te worden met vage "vakjargon" en oorzaken die blijkbaar mijn schuld zijn. je kunt je mijn schrik toch wel voorstellen of niet?

daarnaast gebruik ik online, en zeker niet op forums, mijn eigen of volledige naam, aangezien dan zo te achterhalen is wie ik ben. ik zal gegarandeerd niet de enige zijn die dit doet.

bedankt voor je hints, maar helaas kan ik daar niet veel mee, omdat hier alleen staat dat ze dit fout doen, maar niet wat ze hierin fout doen. ik had gehoopt hier wat concretere informatie te kunnen vinden. toch bedankt voor de moeite.

met vriendelijke groet
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
 • #8
Je hebt het werk laten uitvoeren door een "ervaren tegelzetter": ga dan met hem om de tafel!
Nog beter: als je niet tevreden bent en afgescheept wordt met vage antgwoorden van je "ervaren tegelzetter": schakel de rechtsbijstandverzekering in.
 

Kluszot

 • #9
Vraag of de tegelzetter aangesloten is bij de BOVATIN
Dan kun je daar eventueel ook een klacht indienen en een onafhankelijk advies aanvragen.
 

Niemand

 • #10
Hallo kluszot,

bedankt voor je reactie. deze organisatie ken ik niet dus fijn om te horen dat ik hier voor informatie of klachten terecht kan! wellicht dat dat een mogelijkheid is mochten er problemen ontstaan.

Ik moet zeggen dat hij nu toch overstag is gegaan en toch maar is begonnen met het verwijderen van de lijmlaag. het gaat met enig morren, en hij geeft op geen enig moment toe dat de oorzaak bij hem ligt, maar het wordt nu in ieder geval gedaan en dat is het enige belangrijke. nog even afwachten in hoeverre dan natuurlijk de ontstane schade nog opgelost zal worden, maar dat is iets voor over een aantal dagen. eerst de nieuwe vloer erin!

overigens nog ter informatie over het ontstane probleem: ik had mij goed ingelezen (onder andere op dit forum) en contact gehad met de lijmfabrikant. ook hun zeiden dat het probleem met 99% zekerheid lag aan het niet toepassen van de butterfloat techniek. deze had toegepast moeten worden vanwege de afmetingen van de tegel, maar bovenal vanwege de stoflaag aan de onderzijde van de tegel die afkomstig is uit het verwerkingsproces. als er dan "dubbel" verlijmd wordt, wordt in principe de stoflaag gemixt met de tegellijm, die nadien dan weer hecht aan de tegellijm die is gesmeerd op de vloer. aangezien dat hier niet is gebeurd, is de tegel volledig schoon losgemaken en is de volledige lijmlaag achter gebleven op de vloer. er heeft dus als het ware geen hechting plaatsgevonden met de tegel! wellicht is dit ook bruikbare informatie voor andere personen die dit forum nog in de toekomst zullen bezoeken.

ik ben absoluut geen expert, maar ik heb mij op dit moment dusdanig ingelezen en heb dermate veel informatie ingewonnen dat ik wel een goed beeld heb gekregen van de zaken die mis kunnen gaan bij een tegelvloer op vloerverwarming. mochten er dus andere mensen tegen dezelfde problemen aan lopen dan geef ik graag wat informatie!
 

Niemand

 • #11
Ik heb toch nog enkele vragen omtrent de tegelvloer. de tegelvloer is er nu uit en de lijmlaag is bijna verwijderd. dienen wij nu de "oude" lijmlaag nog nog te behandelen? eventueel met een primer? of kan hier gewoon overheen getegeld worden? de lijmresten zijn er vrij goed vanaf gekomen, maar toch is de vloer niet meer zo vlak als voorheen, vandaar mijn vraag.

Dan nog over de verlijming van de tegels zelf. de tegelzetter wilt nu een dubbele verlijming toepassen. hij gaat lijmrillen aanbrengen op de vloer met een kam van 12mm en op de onderkant van de tegel gaat hij lijmrillen plaatsen met een kam van 3mm. hij wilt deze in de zelfde richting op elkaar plaatsen, dus niet loodrecht op elkaar. is dit nu de juiste methode? ik had namelijk begrepen dat de butterfloat methode inhoudt dat je lijmrillen op de vloer aanbrengt en dan vervolgens met de vlakke kant de tegel insmeert. ik wil voorkomen dat de tegels straks weer loskomen om eerder genoemde redenen.

Bedankt alvast voor de reacties!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #12
We gaan geen oplossing geven voor de lijm op de vloer, u krijgt een tegelzetter en die zal weten wat hij met de vloer moet doen.
Het is nog steeds werk dat door anderen verricht is of gaat worden en die vragen behandelen we hier niet volgens de forumregels.
 

Niemand

 • #13
Waar is dit forum dan precies voor als ik dit soort vragen niet eens mag stellen? ik heb redelijk vergelijkbare topics gevonden waar mensen wel normaal op konden reageren.

Ik vraag simpelweg om hulp aangezien de tegelzetter blijkbaar niet wist wat die moest doen. ik snap de ernst er niet van dat ik hier gewoon kan vragen of ik de vloer moet voorbehandelen aangezien de tegelzetter zogenaamd nergens vanaf weet en nergens voor open staat. het kost evenveel tijd om gewoon te reageren in plaats van te zeggen dat je geen oplossing wilt bieden vanwege de forumregels. ik zou er in ieder geval mee geholpen zijn, aangezien ik nu toch werk aan die vloer zelf ben aan het doen.

maar prima als dat de regels zijn dan wens ik jouw een fijne avond en mag dit topic gesloten worden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #14
De forumregels laat het niet toe, het is niet anders.
Dank u wel en succes met de klus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu