Hoeveel Watt op een groep?

Grietje1234

  • #1
Lieve klussers,

Ik woon in een studentenwoning, en heb onlangs wat nieuwe keukenapparatuur aangeschaft. Ik lees op dit forum dat je eigenlijk een vaatwasser/oven etc ieder op een aparte groep moet aansluiten, maar ik heb volgens mij maar 2 groepen in mijn keuken. Dus dat is geen optie. Omdat je toch niet ALLE apparaten in je keuken tegelijkertijd gebruikt leek het me toch wel mogelijk om meerdere dingen op een groep aan te sluiten.

Nu vroeg ik me af of het volgende klopt: (om gesprongen stoppen te voorkomen)

Op iedere groep kan max. 3600 W.
Dus ik kan op iedere groep maximaal dat wattage aan apparaten aan hebben staan. Bijvoorbeeld een oven en een vriezer. Maar niet een oven, magnetron en vriezer. Of zijn er nog andere dingen waarmee ik rekening moet houden?

Verder staat op mijn vriezer niet het wattage, en mijn koelkast heb ik geen zin om te verplaatsen om te checken wat het wattage is. Op internet las ik dat koelkasten en vriezers niet heel veel vermogen gebruiken, en die van mij zijn ook nog vrij klein dus is het vrijwel verwaarloosbaar volgens mij. Klopt dit?

(http://www.enymate.nl/besparen/verbruik)

Alvast bedankt,
Grietje
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Twee groepen zijn inderdaad niet veel voor een keuken. Je zou inderdaad alle grootverbruikers zo goed mogelijk over de twee groepen moeten verdelen. Alles wat warmte genereert, dus oven, waterkoker, vaatwasser, wasmachine, koffiezetapparaat verbruikt veel stroom.
Een koelkast (hoewel die aan de achterkant ook warmte genereert) verbruikt meestal minder dan 200 W en dat ook niet continu.
Als je 16 A zekeringen hebt, dan kun je die inderdaad tot ca. 3600 W belasten. Voor korte tijd (minder dan een uur) is er een overbelasting met de helft mogelijk.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #3
Het hang ook af wat voor een zekerings kast , bij een automaat is dit meestal 16 amppere X het aantal volt[bv 220/ 230 dan is dat 3520/3680 watt per groep.
sommige oudere woningen met stoppenkasten kunnen ook nog stoppen hebben van 10 amppere, maar die zijn makkelijk te veranderen. dit kun je zien door de stop er uit te draaien,mocht dit 10 ampere wezen dan kan het [rode blokje10 amp] wat achter de stop zit vervangen worden door een 16 ampere blokje.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Doe dat wel met het speciale gereedschap, wat je daar voor hebt.
Dus niet met je vingers of een tangetje er in gaan porren. :wink:
 

Grietje1234

  • #5
Ik heb eigenlijk geen stoppenkast, maar een 'groepenkast' (?) met schakelaars. Dus niks geen stoppen vervangen. Deze woning is uit 2003, eigenlijk gloednieuw dus. Ik zie nergens op de kast een maximaal amperage of wattage aangegeven, maar ik kan er waarschijnlijk wel vanuit gaan dat het 16A is per groep? Omdat het een nieuwe woning is. En als er toch iets verkeerd gaat is het alleen een kwestie van schakelaar omzetten.

Mijn vraag is overigens grotendeels beantwoord. Ik heb aan de hand van ' gebruikprofielen' (welke apparaten ga ik zeker gelijktijdig gebruiken) bepaald wat handig is om op welk stopcontact aan te sluiten.

De opmerking van Tom345 dat tijdelijke overbelasting kan is ook vrij nuttig, zo wordt de speling nog groter. Apparaten als waterkokers en koffiezetters gebruiken je nauwelijks 5 minuten, en bv een oven maximaal 1 uur bij gewoon gebruik en geen bijzondere taartbaktaferelen. En dan nog gaat hij tijdelijk uit als hij de streeftemperatuur heeft bereikt.

Puur interesse: hetgene waarvoor dit nodig is is het heet worden van kabels, toch, door een te grote hoeveelheid stroom die er doorheen gaat?

Bedankt!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Dan zal je wel netverzwaring moeten aanvragen want als er 10A eindgroepen zitten is in 99% van de gevallen de hoofdzekering maar 20A ipv de voor 16A benodigde 25A hoofdzekering.
 

Grietje1234

  • #7
"koken"
groep1combi1 = 3080W I=13,4A
groep3combi1 = 2850W I=12,4A

"ontbijten"
groep1combi2 =1980W I= 8,6A
groep3combi2 = 2150W I=9,3A

"restjes opwarmen"
groep1combi3 =2680W I=11,7A
groep3combi3 = 2850W I= 12,4A

Op groep 1 gebruik ik nu al ruim een jaar een kookplaat van 2500W. Dan zou er een stroom moeten zijn van 10.9A, dus als deze groep gezekerd is met 10A zou er al iets verkeerd gegaan moeten zijn?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Nee, er is een marge, hoe meer je over de maximale stroom gaat hoe sneller de automaat uitvalt.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #9
Als het goed is staat er iets van "B 16" op de schakelaars in je groepenkast wat betekent dat ze 16 A zijn.
Elektrische installaties horen zo te zijn aangelegd dat je er als gebruiker niet veel verkeerd mee kunt doen. Als je teveel vermogen van een groep vraagt, klapt de automaat eruit, voordat de kabel te heet wordt. Dat kan geen kwaad, maar is wel vervelend als je op de zelfde groep je pc hebt draaien met daarop drie nieuwe pagina's van je scriptie die je nog niet hebt opgeslagen.
 

Grietje1234

  • #10
Ja dat staat er inderdaad, B16, verhip. Gelukkig maar.

Ik vind het wel beter om het even uit te rekenen, zodat ik er niet 's ochtends in alle haast achter kom dat een tosti maken terwijl ik koffiezet en afbakbroodjes bak en mijn haar fohn terwijl ik mijn scriptie nakijk dat dat eigenlijk niet kan.

Gelukkig heeft Word autosave.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu