Inbouwspots plafond keuken hoeveel Watt?

Fems

  • #1
Ik wil in mijn nieuwbouwwoning (moet nog worden gebouwd) spotjes in het plafond hebben.
Ik geloof dat het plafond 2.60 meter hoog zit. Hoeveel Watt moeten de 2 spotjes hebben om goed licht te hebben in de keuken? 50 of 75 watt?

Alvast bedankt!!

PS: Ik wil niet met een koof werken
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Twee spotjes van 50 of 75 watt geven een erg grote hoeveelheid licht op één plek, haast oogverblindend, terwijl je op andere plekken te weinig licht krijgt.

Dat hangt dan ook nog af van het type spots, want er bestaan spots met verschillende hoeken waaronder het licht uit de spot komt, hoe kleiner de hoek, hoe smaller de lichtbundel en hoe feller het licht op één plek.

Wij hadden voor onze keuken rekening gehouden met 5 spotjes van 20 W, te verdelen over een lengte van ca 1,8 meter (keuken is langwerpig, ca 2, 8 m lang).

Na inbouw in het schrotenplafond hebben we de spots er precies een dag in gehad. Het was niet om aan te zien, enerzijds was het licht te verblindend als je ook maar iets omhoog keek, anderzijds was er op veel plaatsen veel te weinig licht aanwezig. Gemiddeld genomen was het overigens een goede keuze, die 100 W totaal.

We hebben toen dat schrootje vervangen door een andere en er alsnog een nette 2 x 36 Watt Tl armatuur (met ronde hoeken) in gehangen, en dat bevalt veel beter. Veel egaler licht.

Als je spotjes gebruikt, zou ik toch eerder kiezen voor een meerdere kleinere (zoveel maal 20 of 35 watt), en verdelen, dan twee grote.

Hoeveel watt je dan precies nodig hebt, kan ik niet zeggen. Is mede afhankelijk van grootte van de keuken, de gebruikte kleuren etc.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Spots doen wat ze moeten doen een licht 'spot' creeeren.
Wil je dit gebruiken als algemene verlichting dan zal je veel lampjes met een gering vermogen moeten gebruiken of veel lampjes van 50 W i.c.m. een dimmer. Anders krijg je de problemen die Kees beschreef.
Bijkomend probleem met spots is dat ze nogal veel schaduwen creëren je staat snel in je eigen licht.
Dit in tegenstelling tot TL verlichting.

Wil je het als algemene verlichting zonder teveel schaduw zal je ongeveer 50W en elke 60 cm een spotje. Kies voor een type met een grote lichthoek.
Neem gewoon 230 V uitvoeringen deze kunnen dan met een dimmer gedimd worden.
 

Appeltje

  • #4
Wij hebben 10watt spots gekocht (setje van 5 maar ook te koop per 3). Geeft mooi warm licht moet ik zeggen en ze zijn nog draaibaar ook.

Ik heb een redelijk lichte keuken met een vrij laag plafond (2.45) en een koof die zo ongeveer 25 cm hoog is dus de spots zitten bij mij zeg maar ongeveer 2.20 van de grond. De afstand tussen de spots zou ik inderdaad op 60cm houden maar ik denk dat je er met 20 watt per spot wel bent. Of de afstand iets kleiner maken en dan met 10 watt doen, ligt eraan hoe groot je keuken is of dat nog mooi is.

Het is een kwestie van smaak maar ik vind het 10 x mooier dan tl licht. Voor het echt grote werk heb ik nog een centraal lichtpunt met daaraan 4 x 40 watt halogeen... dimmen is daar wel op z 'n plaats :).

Gr. Ries.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Helemaal mee eens.
TL is werklicht
Halogeen is beter op sfeer te krijgen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Voor de sfeer hebben we in een apart hoekje (speciaal voor koffiezetter en zo) een paar halogeen-hanglampjes.

Daarnaast zijn de (vrij kleine) lampen onder de hangkasten (boven het aanrecht) voorzien van zacht licht buisjes 8 W, kleurnr weet ik niet uit m'n hoofd. Van deze twee staat er 's avonds ééntje continue aan, is zeer zuinig zo.

De Tl aan het plafond is inderdaad voor werklicht.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
TL zacht licht zal kleur 830(creme) of 827(geel) zijn.(philips nrtjes)

Maak jij het gezellig voor je koffiezetter Kees? :mrgreen:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Is gewoon een leuk (apart) hoekje, daarom. Maar die lampjes staan zelden aan.

2 x 10 Watt, 't is helmaal niks maar geeft op die plek best wel een hoop licht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu