Hoeken van gestucte wanden "scherp" krijgen

System7

 • #1
Ik heb in mijn huis een groot aantal hoeken en randen van gipsgestucte muren en plafonds die niet scherp zijn maar in de loop der jaren diverse butsen en deuken hebben opgelopen en daardoor zijn afgerond. Na alle gaten te hebben gedicht ben ik aan de afwerking toegekomen en nu zou ik het liefst die hoeken en randen mooi strak krijgen. Helemaal vlijmscherp hoeft natuurlijk niet maar nu is het me te ongelijk en te sterk afgerond.

Ik ben bepaald geen stucadoor (weet ik uit ervaring :D ) dus met van die hoekprofielen lijkt me erg lastig. Bovendien moet er dan waarschijnlijk weer een redelijk dikke laag gips op om die profielen af te dekken?

Is er wellicht een andere manier om deze hoeken en naden mooi strak te krijgen?

Dank alvast!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
  Er zijn ook pleister stuchoeken.
  Die zijn heel dun (2mm).
  Die kun je op de hoeken zetten, en dan de hoek afpleisteren met F&F
   

  Droid

  • #3
  Met een profiel is een hoek makkelijker strak te krijgen dan uit de hand.

  Dag 1 de hoek vast zetten in een beetje pleister
  Dag 2 de hoeken afstuccen.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Als je een profiel toch niet ziet zitten, zou je aan één kant een lat ertegen kunnen zetten, die je langs de andere kant strak afsmeert.

  Als er een mogelijkheid is dat er tegenaan gestoten wordt, zou ik altijd voor een stucprofiel kiezen. Vooral zo'n hoekje bij een trap.
   

  System7

  • #5
  Dank allen! Is een stucprofiel hetzelfde als zo'n "pleister stuchoek" waar Peter het over heeft? Ik heb wel eens van die hoeken bij de bouwmarkt zien staan maar ik ging er altijd van uit dat je daar een dikke laag gips tegenaan/overheen moest zetten om dat profiel te verbergen. Inderdaad wel verstandig om bij dat muurtje naast de trap zo'n profiel te gebruiken; de kans is inderdaad groot dat er tegenaan gestoten wordt (niet in de laatste plaats door mijzelf, met al het heen- en weergesleep van bouwmaterialen :) )
   

  Cyruse

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Je hoeft met die dunpleister stucprofielen ook niet je hele muur weer opnieuw te stuccen. Vanaf de hoek pakweg 20-30 cm richting je trapgat laten uitlopen. Je hebt dan wel iets verloop maar dat is zo gering, dat zie je niet. Wel zal alles opnieuw geschilderd moeten worden.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Is de structuur op de wanden zo bedoeld en moet die blijven ?
  Dan kon het wel een lastig worden om de hoeken glad af te werken, de structuur die er nu op zit valt weg bij de hoeken wanneer er stucprofielen gebruikt worden of ze blijven net zo ruw als nu.
   

  System7

  • #8
  OK, great! Dat e.e.a. opnieuw geschilderd moet worden is niet erg, daar had ik rekening mee gehouden. En de structuur die er nu op zit gaat er nog af en wordt glad. Ik zal e.e.a. gewoon stucen vanaf de hoek tot een stuk op de muur en dan eens zien of je het verloop ziet.
   

  DionWales

  • #9
  Gewoon een dun en smal profiel gebruiken die iets over hoeken heen valt. Als je dat stuk opnieuw aansmeert valt het zeker na een schilderbeurt niet zo erg op.

  Anderzijds zou je ook een aluminium hoekprofiel erop kunnen zetten als een soort aankleding. Zie je ook wel vaak in winkels, dat is ook tegen stoten en bij goed gebruik lijkt het ook helemaal zo gek nog niet. Die hoek bij de trap blijft een gevoelig punt om tegen aan te stoten namelijk.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu